Witam,
zauważyłem, że od jakiegoś czasu przy hamowaniu obroty silnika spadają poniżej 500 (pierwsza mała kreska od początku obrotomierza). Myślałem, że za późno wciskam sprzęgło ale tak samo dzieje się na luzie tzn hamuje, obroty spadają i jakieś 5 sek. falują aż wejdą na normalny poziom. Oczywiście to wszystko dzieje się gdy hamuje np. na światłach do 0 ale nie zawsze taki spadek i falowanie występują. Boje się, że jak podepnę klime to zacznie gasnąć na światłach. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mam do wymiany pasek od wspomagania.
Pozdrawiam
Spadek obrotów przy hamowaniu i falowanie | MX-3 1.6 DOHC
Strona 1 z 1
http://gallery.me.com/tajfun#100055 – Moja piękność 
- Od: 19 maja 2009, 21:06
- Auto: MX-3 1.6 16V '96r
a nie rozlaczales przypadkiem w dostatnich dniach akumulatora?
j. angielski – tłumaczenia, korepetycje, prace – kontakt PW
Moja Mazda
Moja Mazda
- Od: 11 mar 2008, 20:34
- Auto: Mx-3 1.6 B6D '96r.
Też mam podobny problem ale nie wiem co może z tym mieć wspólnego akumulator? Jeśli wiesz coś na ten temat to będę wdzięczny za wskazówki 
Mi dodatkowo szarpie jakby na 3 cylindry, ale to może przez przetarty kabel WN. Dzisiaj 2 razy zgasła przy wysokiej temp. po wrzuceniu luzu.
Mi dodatkowo szarpie jakby na 3 cylindry, ale to może przez przetarty kabel WN. Dzisiaj 2 razy zgasła przy wysokiej temp. po wrzuceniu luzu.
Klub miłośników samochodów Japońskich: www.teamrice.pl
- Od: 7 gru 2009, 23:35
- Auto: MX-3 1,6 16V '96
Nie, nie grzebałem nic w akumulatorze.
Przeczytałem na forum, że ktoś miał już podobny problem ale w 323 i trzeba było wyczyścić przepustnice. Teraz pytanie czy to jest bardzo skomplikowane ?
Przeczytałem na forum, że ktoś miał już podobny problem ale w 323 i trzeba było wyczyścić przepustnice. Teraz pytanie czy to jest bardzo skomplikowane ?
juz mowie o co chodzilo mi z aku, mianowicie u mnie dzieje sie tak jak pisze tajfun jak odepne baterie i zanim sie komp dostroji na nowo to mam takie wahania obrotow przy hamowaniu, wtedy wystarczy sie wybrac w trase ok 20 km, pogonic go troche, wlaczyc kime obciazyc elektryka i wszystko wraca do normy. do nastepnego odlaczenia akumulatora oczywiscie. ale to jak mowie tak jest u mnie.
Moja Mazda
Moja Mazda
Ja mam wrażenie, że u mnie to coś postępuje tzn wcześniej nie przy każdym hamowaniu tak miałem a teraz praktycznie zdarza się to przy każdym hamowaniu z powiedzmy powyżej 60km/h
Witam
podepnę się pod ten sam temat bo mój problem jest bardzo podobny ...
Spadek obrotów na "wolnych obrotach", Jak np: stanę na światłach to czuć szarpnięcia.(kilka razy zgasł)
W dodatku jak chcę szybko ruszyć to jakby nie palił na wszystkie "gary"
Zwracam się z prośbą o pomoc ... Jakieś pomysły
Kable WN? świece? filtr paliwa? pompa paliwa?, a może coś z wtryskami
Nie mam zielonego pojęcia ...
Mazda MX-3 1.8 V6 1994
podepnę się pod ten sam temat bo mój problem jest bardzo podobny ...
Spadek obrotów na "wolnych obrotach", Jak np: stanę na światłach to czuć szarpnięcia.(kilka razy zgasł)
W dodatku jak chcę szybko ruszyć to jakby nie palił na wszystkie "gary"
Zwracam się z prośbą o pomoc ... Jakieś pomysły
Kable WN? świece? filtr paliwa? pompa paliwa?, a może coś z wtryskami
Nie mam zielonego pojęcia ...
Mazda MX-3 1.8 V6 1994
- Od: 30 mar 2010, 18:21
- Auto: Mazda MX3v6
sprawdz szelnosc karbowanej rury dolotu i czy wszystkie wezyki od podcisnienia masz na swoich miejscach, nastepnie swiece, kable, aparat zaplonowy
Moja Mazda
Moja Mazda
Odnowie temat bo ja rozwiązałem u siebie ten problem. W moim przypadku wystarczyło wyregulowac obroty. Ja regulowalem ta śrubką na ślimaku
- Od: 15 maja 2012, 20:31
- Auto: była:MAZDA MX3 1.6 DOHC EC 1994
jest:Peugeot 206 1.4 hdi
będzie: MAZDA 6 ;D
no nie regulowalem w trybie serwisowym. na szczescie nic sie z tego powodu nie dzieje czyli jest ok, a co najwazniejsze problem mam z glowy
jeden z glowy a drugi problem na glowe mi spadl 
- Od: 15 maja 2012, 20:31
- Auto: była:MAZDA MX3 1.6 DOHC EC 1994
jest:Peugeot 206 1.4 hdi
będzie: MAZDA 6 ;D
Strona 1 z 1