Niebieski dym z tłumika
1, 2
Witam mam problem po kazdym postoju kilku godzinnym gdy odpale auto pojawia sie chmura niebieskiego dymu i jest tak przez kilka minut wymieniłem uszczelniacze zaworowe i nic to nie dało wie ktos co moze byc przyczyna ? Proosze o pomoc . Pozdrawiam
- Od: 7 lut 2011, 19:38
- Auto: Mazda MX-3 1.6 16V, 96r.
jeśli wymieniłeś uszczelniacze i nie poprawiło się ani odrobinę to pewnie będą pierścienie, chociaż bardziej wskazuje na prowadnice. Generalnie musisz sprawdzić 3 rzeczy: stan prowadnic, stan pierścieni i tłoków i stan uszczelki pod głowicą (może Ci zaciągać z kanału olejowego)
- Od: 26 lis 2010, 12:58
Bo nagrzany katalizator jest bardzo skuteczny i dlatego martwe silniki dymią na zimno 
- Od: 7 lis 2010, 22:21
- Auto: mx-3 1.8v6 turbo '94
pomoze ktos???????????????????????
Ostatnio edytowano 19 lut 2011, 17:55 przez lukaszjelenski, łącznie edytowano 2 razy
-
lukaszjelenski
lukaszjelenski napisał(a):witam mam podobny problem mam mazde mx3 18v6 i mam pytanie przezd wymiana uszcelniczy auto kopcilo delikatnie na wysoki obrotach.wymienilem uszczelniacze wszystkie uszcelki docieralem zawory i teraz po odpaleniu na zimnym silniku auto kopci na niebiesko.niewiem czy mechanik [tiiit] robote czy uszcelnilo gure i dul pucil???? pomoze ktos????
Drogi panie, ortografia nie boli

-
Ania_TM
Przejedź z 2tys km żeby stwierdzic ile oleju spala.
To moge już teraz napisać bo sprawdzałem miesięcznie robie jakieś 2,5 tys.KM .Nie jeżdże wolno no i auto trze razy dziennie stygnie i rozgrzewa sie prze takiej eksploatacji potrafi spalić nawet 3L . Sporo co ? Czytałem w którymś z postów ze przyczyną była uszczelka pod głowicą może u mnie też posza miedzy kanałem olejowym a cylindrem tylko dziwne bo odkrece swiece to na wszystkich tłokach jest olej.
No jak czapkę miałeś w górze to trzeba by choć jeden tłok wyjąć, zdjąć pierścienie i sprawdzić luzy na zamkach. Weź oddaj motor na złom i wsadź coś co warto remontować 
Witam umówiłem sie ze znajomym mechanikiem na przyszłą środe na wymiane pierścieni . Teraz bedzie nowa uszczelka , pierścienie i uszczelniacze zaworów i zobaczymy co to zmieni . Jesli jest coś jeszcze co mógł bym wymienic przy okazji rozbiurki to prosze o podpowiedz nie wiem czy nie przydało by sie dotarcie zaworów
dotarcie zaworów jak najbardziej pomoże i możesz to zrobić sam ręcznie, używając pasty bardzo pracochłonna robota ale się da, mi w mojej madzi zajęło to ok6-7 bitych godzin, ale opłacało się sprężanie mam książkowe. Z tym że jak masz bardzo dojechane to może się nie udać. Szlifuje się tak że dajesz trochę pasty na powierzchnie roboczą i kręcisz zaworem w lewo i prawo naprzemiennie, (nie wolno używać do tego celu wiertarek itp) Ja używałem specjalnych przyssawek do kręcenia ale jak nie masz możesz skombinować kawałek gumowej rurki nałożyć na trzonek i lekko ciągnąc do siebie obracasz. Szlifujesz do momentu aż na powierzchni roboczej zrobi się równa szara kreska (dookoła zaworu)
Rób to sam. To nie v6 
No taki mam zamiar nie ufam meczanikom zbyt duzo razy sie przejechłem na nich ostatni wymieniał mi szpilki w tylnym kole zajeło mu to dwa tygodnie bo podobno zaden rozmiar nie pasował a ponoć dobry mechanik miał byc z polecenia he he. Dlatego robie wszystko sam u siebie w garażu mam kumpla mechanika który bedzie to robił ze mna ja bede pilnował jego a on mnie
Pozdrawiam
nie pomyl później zaworów ja sobie zawsze wbijam w odpowiedniej kolejności w tekturę, i pamiętaj żeby nie włożyć sprężyn zaworowych do góry nogami, bo jest różnica
ogólnie robota nie jest trudna a przynosi dużo satysfakcji
aha uważaj jeszcze żeby Ci się pasta nie dostała na prowadnice zaworów bo Ci się będą szlifować w czasie szlifowania grzybka.
1, 2