Pewien uzytkownik napisal na forumze ma dosyc mocny zestaw car audio i w pewnych momentach przygasa mu swiatlo wraz z uderzeniem basów... i dodał ze spalanie paliwa skoczyło do 20 litrów/100km, czy to ma jakiś związek
Spalanie a car audio... mx3 1,6 dohc
1, 2
Witam, mam takie pytanie wczoraj na forum przeczytałem coś co nie daje mi spokoju:
Pewien uzytkownik napisal na forumze ma dosyc mocny zestaw car audio i w pewnych momentach przygasa mu swiatlo wraz z uderzeniem basów... i dodał ze spalanie paliwa skoczyło do 20 litrów/100km, czy to ma jakiś związek
- Od: 25 sie 2009, 22:22
- Auto: Mazda MX3 1,6 dohc 96r
BadBoy_89 napisał(a):czy to ma jakiś związek

Może mieć związek jeśli w rytm tych basów tupie nogą po gazie
Serio – bzdura na resorach. Dawno się tak nie uśmiałem
A jeśli to było pytanie czy po zamontowaniu audio wzrośnie Ci spalanie to odpowiedź brzmi – nie.
Pozdrawiam
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
No wiesz – stojąc na wolnych obrotach może delikatnie ale to bardzo delikatnie falować światło, np lampka podsufitki, mi się tak zdarzało, ale jest to bardzo delikatne zjawisko. Ale żeby spalanie tak drastycznie wzrosło – niemożliwe 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Klub miłośników samochodów Japońskich: www.teamrice.pl
- Od: 7 gru 2009, 23:35
- Auto: MX-3 1,6 16V '96
Wydaje mi się że trochę przesadzacie.
Wszystko zależy od mocy zestawu audio. Jak ktoś ma naprawdę gruby sprzęt to montuje dodatkowy akumulator lub dwa i jakoś trzeba to naładować, że żeby naładować zużywa się benzyna. Jasne że nie będzie to wzrost o 10 litrów ale z 0,5 – 1 litra pewnie tak.
Wszystko zależy od mocy zestawu audio. Jak ktoś ma naprawdę gruby sprzęt to montuje dodatkowy akumulator lub dwa i jakoś trzeba to naładować, że żeby naładować zużywa się benzyna. Jasne że nie będzie to wzrost o 10 litrów ale z 0,5 – 1 litra pewnie tak.
- Od: 14 wrz 2006, 08:48
- Auto: Była Mazda mx3, jest Alfa Romeo 156
Jakieś 0,0000001 litra wzrośnie
To ja wymontuje głośniki i radio to wtedy spalanie mi spadnie do 5 litrów
Czy wy do szkoły nie chodziliście że piszecie takie bzdury? I to jeszcze klubowicz, wstyd.
Długo nie szukałem, choćby taki kawałek powinien wystarczyć:
Im cięższy samochód tym więcej energii potrzeba aby wprawić go w ruch. Tak więc przewożenie w samochodzie zbędnego bagażu a więc zbędnych kilogramów zwiększa zużycie paliwa Twojego samochodu. Każde dodatkowe 50kg w Twoim bagażu to zwiększenie zużycia paliwa o 1-2%*. Przemyśl dokładnie co musisz przewozić w swoim samochodzie a pozbądź się bagażu który nie jest Ci niezbędny.
* Źródło: Amerykańska Agencja ochrony środowiska (EPA)
- Od: 12 cze 2008, 12:34
- Auto: Mazda mx-3 1.8 V6, SGI, 93 r.
Ja nie jestem klubowiczem, ale znam się na żartach, a temat jest troszkę komiczne. najlepiej to wymontować cały środek wtedy będzie palił pół litra mniej. A bez 80 kilogramów kierowcy też będzie palił mniej, no i nie trzeba zabierać pasażerów.
ale glupoty piszecie... ponizej troche teorii podalem, a praktyka: ja do peugeota 1.4 wlozylem alternator ponad 110 amper – i na basie (wzmacniacze 2000RMS, bass 3500RMS, kable 50mm2) spalania z 10, szlo w gore na 15-20 litrow – i nikt mi nie wmowi ze to sa glupoty bo wiem ile mi auto spalalo 
a do kolegi ktory pisze bzdura na resorach
jak widzisz Twoje pewnosc Siebie jest niczym nieuzasadniona –> malo tego wykazales sie spora ignorancja tematu – normalnym jest ze skoro jest CAR AUDIO i wiekszy alternator to zeby uzyskac wiekszy prad alternator bedzie stawial wiekszy opor silnikowi wymuszajac na nim wieksza prace – a to niestety laczy sie ze zwiekszonym spalaniem... ... a dla niewtajemniczonych – dlaczego nowe BMW zeby obnizyc spalanie ma systemy odlaczania calej akurat nieuzywanej elektroniki? ;>
dla chcących robic experymenty: polecam ROWER + DYNAMO i wpinamy w DYNAMO wiecej odbiornikow prądu
max lampek itp ... i zobaczcie jaka prace beda wykonywac wasze nogi...
na koniec dodam: dlaczego KAZDY poradnik jazdy ekonomicznej mowi o tym zeby wylaczyc m.in. kLIMATyZACJE zeby obnizyc spalanie – prosze was ludzie jak piszecie o rzeczach na ktorych sie nie znacie to nie wykazujcie sie taka ignorancja "dawno sie tak nie usmialem" – bo to nic dobrego nie wnosi do dyskusji – czy w naturze jest cos za darmo? macie prądnice na benzyne? POdłączcie pod taka prądnice radyjko a wielki sprzęt audio i patrzcie na to ile zje paliwka!? Na masakra kurcze na fizyke nikt nie chodzil w podstawówce czy co?
i jeszcze cytat:
wikipedia: "Electrical systems. Headlights, battery charging, active suspension, circulating fans, defrosters, media systems, speakers, and other electronics can also significantly increase fuel consumption, as the energy to power these devices causes increased load on the alternator..."
Link z odpowiedzia na Twoje pytanie:
http://burnlessgas.org/gas-saving-qa/do ... l-economy/
a do kolegi ktory pisze bzdura na resorach
dla chcących robic experymenty: polecam ROWER + DYNAMO i wpinamy w DYNAMO wiecej odbiornikow prądu
na koniec dodam: dlaczego KAZDY poradnik jazdy ekonomicznej mowi o tym zeby wylaczyc m.in. kLIMATyZACJE zeby obnizyc spalanie – prosze was ludzie jak piszecie o rzeczach na ktorych sie nie znacie to nie wykazujcie sie taka ignorancja "dawno sie tak nie usmialem" – bo to nic dobrego nie wnosi do dyskusji – czy w naturze jest cos za darmo? macie prądnice na benzyne? POdłączcie pod taka prądnice radyjko a wielki sprzęt audio i patrzcie na to ile zje paliwka!? Na masakra kurcze na fizyke nikt nie chodzil w podstawówce czy co?
i jeszcze cytat:
wikipedia: "Electrical systems. Headlights, battery charging, active suspension, circulating fans, defrosters, media systems, speakers, and other electronics can also significantly increase fuel consumption, as the energy to power these devices causes increased load on the alternator..."
Link z odpowiedzia na Twoje pytanie:
http://burnlessgas.org/gas-saving-qa/do ... l-economy/
:D
- Od: 10 wrz 2008, 08:49
- Auto: Seat Ibiza ASZ :)
Czyli jednak ma to wpływ....
Powiedzymy ze mam seryjny alternator w mx3 do tego wzmak mocny, + tuba basowa, wraz z basami zauwazlnie swiatla przygasaja, kondesator polepszyl nieco sprawe ale to nadal nie to... czy mozliwe aby auto spalalo o np 3l za duzo ?
Powiedzymy ze mam seryjny alternator w mx3 do tego wzmak mocny, + tuba basowa, wraz z basami zauwazlnie swiatla przygasaja, kondesator polepszyl nieco sprawe ale to nadal nie to... czy mozliwe aby auto spalalo o np 3l za duzo ?
- Od: 25 sie 2009, 22:22
- Auto: Mazda MX3 1,6 dohc 96r
ciezko kolego powiedziec dokladnie ile L paliwa pojdzie do gory ze wzgledu na car audio – liczy sie moc wzmaka, grubosc kabli, sprawnosc alternatora itp
– ale jest prosta metoda porownawcza zatankuj za nieduzo pieniążkow, wyzeruj licznik wrzuc muzyke na maxa i pojezdzij po miescie, a potem to samo ale bez muzyki... 
hehehe OK, niech będzie 
Ale chyba nie da rady z czymś takim na maksa jechać:D
Mieć a używać na co dzień na maxa to co innego i dlatego nie wierzę w takie spalanie.
A na postoju to podłącza się chyba 220 volt z zewnątrz
Ale chyba nie da rady z czymś takim na maksa jechać:D
Mieć a używać na co dzień na maxa to co innego i dlatego nie wierzę w takie spalanie.
A na postoju to podłącza się chyba 220 volt z zewnątrz
powiem Tobie ze ciezko sie jezdzilo z czyms takim – ze wzgledu na to ze po paru minutach sluchania takiego basu dochodzilo do lekkich zaburzen rytmu serca, dusznosci i wogole nie przyjemnie sie robilo
ale to juz offtopic 
1, 2