Ubywający olej w mx-3...
1, 2
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
wracajac do tego dymu to jestem pewien ze w wiekszosci przypadków to jest para wodna
nie wiem jak u was ale u mnie wystarczy postac chwilke w miejscu i jest juz morka plama tylko ze w ciepłe dni nie widac bo to co widac ten niby dym to juz tak naprawde skroplona para wodna to tak jak by wynies garnek z goraca woda na zewnatrz w lato i nic nie widac a w zime? zasłona sa 3 kolorki dymów biały to para wodna niebieskawy to olej a czarny paliwo.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 paź 2007, 15:32
- Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC
po odpalieniu u mnie dymek blado niebieskawo-biały, przy poczatkowej jeździe na zimnym silniku przy gwałtownym przyspieszaniu bardizej niebieski, ale po rozgrzaniu dymku nie puszcza.
Da się jakoś określić po tym kiedy ustepuje dymienie czy do wymainy uszcxzelniacze czy również pierścienie?
wogóle rozbił ktoś same uszczelnaicze? jaki to przyblizony koszt?
Da się jakoś określić po tym kiedy ustepuje dymienie czy do wymainy uszcxzelniacze czy również pierścienie?
wogóle rozbił ktoś same uszczelnaicze? jaki to przyblizony koszt?
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
Bladyy78 napisał(a):Jak rozbierasz silnik to nie bawisz się w wymianę pierścieni olejowych tylko wymieniasz wszystkie. Wymieniając pierścienie wymienić również należy panewki, no i głowice należy zrobić.
Jak ktoś chce prostym sposobem samemu sprawdzić kondycje swojego silnika może to zrobić bardzo prosto: uruchamiamy silnik i czekamy aż się zagrzeje odkręcamy korek wlewu oleju i sprawdzamy czy nie chlapie olejem oraz czy nie wydobywa się dym, możemy również wyciągnąć miarkę od oleju i tamtędy też nie powinno nic się wydobywać.
A jak na mega rozgrzanym silniku odkrecilem kurek, olej sie nie lał, nic sie nie dymiło, tylko BARDZO dużo powietrza syczało to dobrze?
:D
- Od: 10 wrz 2008, 08:49
- Auto: Seat Ibiza ASZ :)
witam mam taki problem na 1000 km musze dolać 0,5l oleju , nie kopci , silnik suchy , co mam zrobić , pomocy
- Od: 12 cze 2004, 17:04
- Auto: Madzia mx3 1,8 v6 94'
musi przepalac(uszczelniacze, pierscienie itd...) ... a z miski olejowej Ci nei kapie?
napisz najpierw co to za olej...
bo to tez wazne.....
nie jest odkryciem ze na jednym oleju moze brac np 1 L na 1 tys km.....a na drugim dobrym np 1 Litr na 10 tys
nie jest odkryciem ze na jednym oleju moze brac np 1 L na 1 tys km.....a na drugim dobrym np 1 Litr na 10 tys
- Od: 18 mar 2008, 16:34
- Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna
nie jest odkryciem ze na jednym oleju moze brac np 1 L na 1 tys km.....a na drugim dobrym np 1 Litr na 10 tys usmiech
to tez fakt
a i popraw temat bo Cie mody zjedza
Bladyy78 napisał(a):uruchamiamy silnik i czekamy aż się zagrzeje odkręcamy korek wlewu oleju i sprawdzamy czy nie chlapie olejem oraz czy nie wydobywa się dym, możemy również wyciągnąć miarkę od oleju i tamtędy też nie powinno nic się wydobywać.
a jak chlapie czy wydobywa sie cos innego to co to oznacza? u mnie tego nie ma ale pytam z ciekawości
-
Gość
mialem podobny problem tylko ze mi dymila jak parowoz pierscienie zapieczone glowica do remontu, co do uszczelniaczy to da sie je wymienic bez zdejmowania glowicy. wiem bo je wymienialem
-
kompanieros
flashmaniac napisał(a):napisz najpierw co to za olej...usmiech bo to tez wazne.....
Ja przykładowo mam olej z beczki, półsyntetyk, ale nie wiem jakie ma oznaczenia. Ubywa mi 1l/2500km. Słyszałem, że z beczki to najgorszy olej, także pytam czy mogę kupić obojętnie jaki półsyntetyk?
- Od: 22 sie 2008, 23:57
- Auto: mx-3 1.6 DOHC 94r.moja dziunia
1, 2