Skrzynia biegow, dziwne odglosy + opor przy wbijaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mysse » 16 lis 2009, 12:07

jestem po wymianie sprzegla, jakies poltora tygodnia
przejechalem ~500km i caly ten czas zastanawiaja mnei stuki ze skrzyni

mianowicie

jak rozpedzam auto na 2 do 80-90kmh czyli jakies 6 tys. i odpuszczam gaz bez wciskania sprzegla jest szarpniecie, czyli norma
ale wtedy w skrzyni cos dziwnie stuka, raz, poprostu STUK (:D) i juz
drazek skrzyni tez w tym momencie drgnie o jakies 2mm

na wstecznym to samo tylko tam w innym przypadku, tj przy kreceniu do wysokich obrotow na postoju i naglym puszczeniu sprzegla, auto, owszem troche zapiszczy oponami ale w skrzyni znow cos stuknie i lewarek przeskoczy.

i, cholera nie wiem co to jest:P

sprzeglo chodzi ladnie, lapie odrazu, auto zbiera sie jak nigdy tylko te dzwieki mnie nie pokoja

jakies pomysly?

z gory dzieki,
pozdro :)
Ostatnio edytowano 16 lis 2009, 13:19 przez mysse, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 4 mar 2008, 01:41
Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp

Postprzez arturd » 16 lis 2009, 12:35

A sprawdzałeś poduszki pod skrzynia względnie pod silnikiem?Jesli przed wymiana sprzęgła skrzynia była dobra to mało prawdopodobne aby tak nagle coś sie w niej stało. Aby wymienić sprzęgło musiał wyjmować skrzynie więc ruszył i poduchę. Może rozleciała sie podczas montażu :)
Forumowicz

Od: 23 sty 2009, 10:37
Auto: mazda 323C, 1.5, (BA), 96r.

Postprzez mysse » 16 lis 2009, 12:40

wspominal cos ze poduszki pod silnikiem sa nie takie – wiec to jest przyczyna ?

jesli tak, czym grozi taka jazda i jaki koszt naprawy orientacyjny ?
Obrazek Mazda 929 79' powered by BMW :)
Forumowicz

Mazda 323F BG bp

Postprzez arturd » 16 lis 2009, 13:04

Najprawdopodobniej jeśli mówił o poduchach to masz przyczynę.
Nie wiem jakie masz dokładnie auto ale do 323 BA poduszka pod silnik nie wystepuje w zamienniku (chyba, że ostatnio może coś się pojawiło). Trzeba szukać na szrotach albo dzwoń do kolegi smirnoff-a z tegoż forum,(http://carspeed.pl/portal/). Ewentualnie ASO w twojej okolicy, jednak tanio nie będzie, używka na szrocie w dobrym stanie koło 100PLN.
Mógł od razu Ci to wymienić, najwyżej nie miałbys auta tego samego dnia no i parę PLN-ów więcej ale miałbys spokój do końca żywota mazdy.

Gdybym wierzył w spiskową teorię dziejów to podejrzewałbym że mech podmienił Ci skrzynię na lekko padniętą ale zapomnij na razie o takiej możliwości.
Pozdro
Forumowicz

Postprzez mysse » 16 lis 2009, 13:14

mam 323f BG, wiedzialem ze zapomnialem czegos w opisie tematu :D

a czy mogl to nie wiem, nie wiem jak z zamiennikami a dostepu do czesci nie bylo bo robil mi to w niedziele bo to w sumie 'znajomy' – wiec spiskowa teoria dziejow ze skrzynia odpada :D

ale dzieki za wskazowke, zorientuje sie :) i jeszcze go dopytam bo jutro jade do niego bak wymienic bo dziurawy

(btw. co sie moze stac jak tak bede jezdzil z tymi poduszkami?)

pozdro, dzieki wielkie :)

update;

zapomnialbym, biegi dosc ciezko wchodza, trzeba uzywac wiecej sily niz ze starym sprzeglem, to normalne? (jest odczuwalny opor przy probie wbicia, trzeba popchnac mocniej i wchodzi gladko, wybijanie jest ok)
Forumowicz

Mazda 323F BG bp

Postprzez arturd » 16 lis 2009, 13:24

A jeśli to BG to poduchy pod silnik są w intercarsie http://sklep.intercars.com.pl/ po około 60-100PLN. Zajrzyj zobacz.
W sumie jesli poducha nie jest całkiem zerwana to silnik nie odpadnie Ci od nadwozia :D
Jazda jest nieprzyjemna, podczas ruszania cała buda drży i przy zmianie biegów szarpie a drążek biegów lata jak żyd po pustym sklepie <lol> Aaaaa, i biegi oczywiście będą ciężko wbijać się aż w końcu wogóle nie będzie dało sie ich wbijać.
Można powoli jeździc ale dla własnego komfortu i spokoju wymień
Forumowicz

Postprzez mysse » 16 lis 2009, 14:08

ok, wiec jutro zegnaj auto na jakis czas:D dzieki za pomoc :)
Obrazek Mazda 929 79' powered by BMW :)
Forumowicz

Mazda 323F BG bp