Witajcie !
Na wstępie proszę aby mod nie przenosił ani nie podpinał tematu pod inne bo objawy nie pasują jak ostatnio.
Ale do rzeczy przy prędkości 85 km/h trzęsie a potem zaczyna się dźwięk taki jak wydaje wał korbowy ale to nie jest to gdyż powyżej 85 km/h przestaje i jest normalnie...
Ani wał wstępnie mechanik wykluczył też przegub...
Zna ktoś odpowiedź co to może być ?
Pozdrawiam
Trzesie i Stuka od 70 do 90 km/h – ROZWIĄZANIE OST. POST !
Strona 1 z 1
Ostatnio edytowano 13 maja 2009, 17:47 przez marcin5644, łącznie edytowano 2 razy
Mazda 323 (BG) 1.3 8V 91r. – Jedyna Tak Wyjątkowa :)
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
Sprawdzałeś, czy przypadkiem nie poluzowały Ci się śruby trzymające koła? Mi się kiedyś taka sytuacja przytrafiła. Przy 90 strasznie stukało i czułem trzęsienie pod stopami. Zatrzymałem się na poboczu, okazało się, że nakrętki mogłem rękami odkręcać. To jest pierwsza rzecz, która przychodzi mi do głowy
. A jeśli trzęsie Ci mocno kierownicą to możesz też sprawdzić wyważenie kół, czasem po przejazdach przez błotniste drogi potrafi nalepić się błoto od wewnętrznej strony felg. Jeśli chodzi o przeguby to w moim przypadku stukały podczas skręcania. Przy jeździe prosto było ok. Pozdro.
- Od: 24 sie 2008, 16:44
- Auto: 323f BJ, 1.5 16V '98
U mnie śruby po dokręcane i wyważone. Sytucja jest dźiwna bo ten dźwiek tez jakby pod siedzeniem ale mechanik mówi że auto moze przenosić dźwięk a felgi są okej u mnie 85 km/h stuka i trzesie powyżej 90 problem ustaje :/
tylko na tej prędkości takie coś się dzieje
Z zawieszeniem mam wszystko ok
POMOCY !
tylko na tej prędkości takie coś się dzieje
Z zawieszeniem mam wszystko ok
POMOCY !
Czyli wychodzi na to ze to anioł stróz puka ... nie jedz szybciej.
... ale do rzeczy ... a moze oponka ma guza? W sluzbowce mialem guza nie wiedzac o nim
... trzeslo i trzeslo ... ale jak zajechalem do wulkanizacji okazalo sie ze od wewnatrrz opony jest spory guz ... malo brakowalo a by wystrzelila.
... ale do rzeczy ... a moze oponka ma guza? W sluzbowce mialem guza nie wiedzac o nim
-
Lorne
Witajcie po długiej przerwie rozpoczęła się walka z tym problemem jest co raz głośniejsze stukanie i drganie boje się o własne bezpieczeństwo dlatego pojechałem na szarpaki które o dziwo nic nie wykazały :O Lekkie luzy na gumach przy wahaczach i drążku...
Amory sprężyny i łożyska są dobre...
Dźwięk namierzyłem z tylnego lewego koła i jestem o tym przekonany powiem o twoim poście mechanikowi który ma dzisiaj szukać czegoś zobaczymy co na to powie...
Puki co szukamy co to ku**a jest
P.S. Stukanie poszerzyło się i stuka od 70 do 90 km/h :/
Amory sprężyny i łożyska są dobre...
Dźwięk namierzyłem z tylnego lewego koła i jestem o tym przekonany powiem o twoim poście mechanikowi który ma dzisiaj szukać czegoś zobaczymy co na to powie...
Puki co szukamy co to ku**a jest
P.S. Stukanie poszerzyło się i stuka od 70 do 90 km/h :/
Po dogłębnej analizie i dobierania się do koła Mechanik odkrył ten stukot jest w górnej części amortyzatora...
Diagnoza taka że trzeba rozebrać to i zobaczyć co konkretnie albo amor albo gumy wybite lub coś innego...
Teraz moje pytanie do was:
Czy to możliwe że amortyzator stuka i drga tylko na prędkości od 70 do 90 ?
Mało tego skręcając z tą prędkością nic nie stuka a wyjeżdżając na prosta drogę już stuka
Diagnoza taka że trzeba rozebrać to i zobaczyć co konkretnie albo amor albo gumy wybite lub coś innego...
Teraz moje pytanie do was:
Czy to możliwe że amortyzator stuka i drga tylko na prędkości od 70 do 90 ?
Mało tego skręcając z tą prędkością nic nie stuka a wyjeżdżając na prosta drogę już stuka
Stukanie, drganie a nawet już cykotanie od 60 do 80 km/h te prędkości się zmieniają... Czemu ? Tego nie wiem... Byłem u innego mechanika stwierdził że coś porządnie wali...
Na pewno nie luzy nie opony nie felgi po prostu nie wiadomo...
We wtorek będzie wiadomo co to więc poinformuje...
Na pewno nie luzy nie opony nie felgi po prostu nie wiadomo...
We wtorek będzie wiadomo co to więc poinformuje...
Wszystko Wiadomo !
Sprawdzone było: Piasta i Łożysko i nagle się okazało że na każdym wyboju [waaaco?] rusza się 1.5 cm w lewa i prawą...
Diagnoza była jedna tuleje na wahaczu tylnym 2 były do wymiany... były w fatalnym stanie...
Dziś przyjechałem z gotowymi tulejami do wymiany i oczywiście nie obyło się bez drobnego motania z zapieczonymi śrubami ale udało się
Nowe tuleje i problem ZNIKŁ !
PROBLEM ZNIKŁ ! ZNÓW CIESZE SIĘ JAZDĄ I CISZĄ
POZDRO ![/b]
Sprawdzone było: Piasta i Łożysko i nagle się okazało że na każdym wyboju [waaaco?] rusza się 1.5 cm w lewa i prawą...
Diagnoza była jedna tuleje na wahaczu tylnym 2 były do wymiany... były w fatalnym stanie...
Dziś przyjechałem z gotowymi tulejami do wymiany i oczywiście nie obyło się bez drobnego motania z zapieczonymi śrubami ale udało się
Nowe tuleje i problem ZNIKŁ !
PROBLEM ZNIKŁ ! ZNÓW CIESZE SIĘ JAZDĄ I CISZĄ
POZDRO ![/b]
Strona 1 z 1