Zwykłe nakrętki a alufelgi
Strona 1 z 1
Witam. Mam pytanie czy mozna zalozyć zwykłe nakretki do felg aluminiowych tupu ATS CUP?? Otwory w felgach są małe, mniejsze niz w seryjnych stalówkach. Dzisiaj zakladalem i nakretki pasuja ładnie nie są zamale ani nie niszczą gniazda śruby. Chcialem sie dowiedziec czy moge tak zostawic tzn seryjne naklerki z BG czy musze kupowac jakies stozkowe?? Prosze o dopwiedz. Pozdrawiam
-
Lukasz_zdw
Tak tak wchodzą wszystkie ładnie tylko nakretki typowe do alusow mają dluzszy ten stozek i nakrecając je wchodza głebiej w gniazdo a standardowe na klucz 21 ładnie pasują tylko mają mniejszy ten stozek, i glownie o to mi chodzi zy to nie ma znaczenia. tak jak pisalem wczesniej otwory w ktorych przechodza szpilki są malutkie nie ma tak duzo luzu jak na stalowce wiec raczej zwykla nakretka nie powinna nic zniszczyc?? Bo wkreciła sie bez zadnego problemu i ładnie dosciągneła całą płaszczyzną.
-
Lukasz_zdw
Simo napisał(a):wszystkie nakrętki do kół są stożkowe.
nie są
Felgi stalowe –> mają gniazdo KULOWE
Felgi ALU –> STOŻKOWE
Bardzooo żadko występują ALUSY z gniazdem kulowym np. seryjne ALU Hondy, Rovera chyba i gdzieś tam jeszcze, ale w 99% ALUFELG ma gniazdo STOŻKOWE...
Lukasz_zdw napisał(a):...otwory w ktorych przechodza szpilki są malutkie nie ma tak duzo luzu
masz Alusy z wąskim gniazdem i potrzebujesz wąskich nakrętek – np.

Lukasz_zdw napisał(a):Bo wkreciła sie bez zadnego problemu i ładnie dosciągneła całą płaszczyzną.
wkręcić się wkręci, ale tylko pozornie docisnęła całą płaszczyzną, co grozi odkręceniem podczas jazdy...
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
Mam taki sam stozek na swoich nakretkach jak ten co pokazales tyle ze moje nie są kryte. Myslalem ze do alusow powinien byc dlugi stozek. Natomiast seryjne nakretki w BG mają wlasnie taki jak te z twojego linku. Zdejme dzisiaj jedno kolo i zobacze czy nakretki wchodzą do konca czy tylko załapują na samym brzegu za felge. I wtedy bedzie wiadomo.
-
Lukasz_zdw
Tak na szybko
do stalówek kryte (kulowe)
do ALU przelotowe (stożek)
do ALU kryte (stożek)
do ALU kryte na wąskie gniazdo (stożek)

do stalówek kryte (kulowe)

do ALU przelotowe (stożek)

do ALU kryte (stożek)

do ALU kryte na wąskie gniazdo (stożek)

- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy może sie cos stać podczas jazdy ze zwykłymi nakretkami?? Chodzi mi o to czy moze sie urwac kolo, badz peknać felga? jest to niebezpieczne jakbym tak zostawil? gdyz dzisiaj sie orientowalem i najtansze nakretki po 8 zł sztuka, a nie ukrywam ze 130 zł za nakretki to nie malo. Ale jeśli jest to niezbedne to lepiej wydac te 130 zl niz potem kupowac felgi za 700
prosze o szczere wypowiedzi, bo zrobilem juz ponad 100 km na zwyklych nakretkach i nize zauwazylem nic niepokojacego aa i nie odkrecaja sie podczas jazdy bo sprawdzalem.
-
Lukasz_zdw
TriCeratops 2.0 142 km
- Od: 30 maja 2013, 18:24
- Auto: była 323 f BA 1,8 BP
teraz TRICERATOPS 2.0 142 km benzynka
Lukasz_zdw napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Czy może sie cos stać podczas jazdy ze zwykłymi nakretkami??
Mogą 'tylko' się odkręcić! nie są przeznaczone do alufelg tylko do kół stalowych.
Moje zdanie i sugestia lepiej wymienić i nie oszczędzać paru złotych ( na allegro ), niż ma cię wyprzedzić koło ( niech trafi kogoś i siedzisz jak nic! ) albo kosztowna naprawa w naprawa lub wypadek ( strata koła z przodu ) wyobraź to sobie!
TO JEST MOJE ZDANIE NIKT NIE MUSI SIę Z NIM ZGADZAć!
BF3
a ja mam zwykłe nakrętki i jest wszystko ok. musiałem tylko bardzo mocno dokręcić.
- Od: 26 gru 2007, 21:36
- Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]
Radek89 napisał(a):musiałem tylko bardzo mocno dokręcić
powodzenia jak będziesz ( lepiej nie ) musiał kiedyś ja odkręcić, a będziesz miał zapieczone, obyś nie zerwał.
kolega może sprawdzi kluczem dynamometrycznym ile tam ma na skali!?
BF3
Strona 1 z 1