To mój pierwszy post więc na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Proszę także o wyrozumiałość.
Mam taki problem, że przy skręconych na max w prawo kołach na nierównościach puka mi w lewym przednim kole. Wiem, że temat był wałkowany i zaraz powiecie mi, że to przegub zewnętrzny. Ja mam jednak nadzieję, że to nie to i zaraz wyjaśnię dlaczego. Po przejrzeniu forum, wczoraj wybrałem się na parking przed hipermarketem. Skręciłem koła na max w prawo i zacząłem jeżdzić w kółko. Potem to samo w lewą stronę i nic nie pukało, więc chyba jest to tylko wina nierówności. Po podniesieniu samochodu na lewarku i zdjęciu lewgo przedniego koła dostrzegłem dziwnie wygiętą pewną część. W internecie znalazłem, że jest to łącznik stabilizatora. DLa pewności jednak zamieszczam również zdjęcie owego elementu:
na zdjęciu jest on w pozycji pionowej jednak gdy samochód był na lewarku w miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką był on wygięty pod kątem około 30 stopni od pionu. Czy jest to naturalne, czy może właśnie ta część być odpowiedzialna za stuki na nierównościach? Czy wymiana tej części jest klopotliwa tzn. czy mogę wymienić ją sobie sam czy raczej udać się do warsztatu? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź
Pozdrawiam