Jak wymienic szczeki hamulcowe w 323f bg

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mazdowicz323f » 10 lip 2010, 18:58

witam,jestem nowy tutaj,znam malo sie na regulaminie forum,prosze mnie poprawic jesli temat był itp,chodzi mi jak w temacie jak wymienic szczeki hamulcowe w 323f bg 1,6 16V Powiem tak odkrecilem kolo,sciaglem ten mały dekielek i co dalej?? ,,PRÓBOWAĆ,, odkrecac tą duza śrube?? czy te 2 malutkie?? (krzyżak) czy wystarczy spuścic hamulec reczny.i ściagaczem albo jakoś opukiwać beben hamulcowy? prosze o jakieś wskazówki bo jestem zielony w tym temacie:( dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)
mazdowicz323f

Postprzez bac90 » 10 lip 2010, 19:53

Jak masz zamiar na recznym sciagnac bemben to powodzenia <spoko> . A tak serio to musisz odkrecic te 2 srubki i sprobowac sciagnac, jak nie schodzi to mlotkiem popukac i dalej probowac, tylko z wyczuciem. Potem to juz sa puzle ktore nie abrdzo wiem jak ci opisac. Jesli nie wiesz jak sie do tego zabrac oodaj lepiej gdzies na warsztat auto. Zrobią ci to w 30min max raczej niewiele zaplacisz.
Forumowicz

Od: 5 lut 2010, 17:46
Auto: Mazda 323 BG 1.7D 1989r.
Mazda 323F BG 1.6 8V 1990r.

Postprzez gogo » 10 lip 2010, 23:22

Żadnego małego dekielka nie ściągasz. Odkręcasz koło, bierzesz dobry śrubokręt krzyżakowy odkręcasz 2 śrubki. Zbijasz bęben (delikatnie) albo używasz ściągacza, drutem związujesz cylinderek, kombinerkami ściągasz sprężynki, wyciągasz pręciki z blaszkami zabezpieczające szczęki, wyciągasz okładziny, zakładasz nowe, składasz do kupy i śmigasz dalej :D
Musi palić.... GogoMech
Forumowicz

Od: 13 kwi 2008, 20:59
Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI