Czy do silnika 1,8 16V BP będzie pasować inna skrzynia niż oryginalna
1, 2
dzieki za info ale mi namieszaliscie,... w glowie za tydzien w piatek autko zaczynam rozkrecac i sie bawic zobacze moze podejdzie z skrzynia ta co mam 1,3 boje sie tylko o sprzeglo...a wolalbym zeby auto bylo bardziej nie zadowne niz szybkie....i tu trzeba to jakos pogodzic....zobaczymy jak to bedzie mam skrzynie od 1,3 i od 1,6 brakuje mi tylko kola zamachowego od 1,6 ze sprzeglem....
jak ktos by mial to moze sie dogadamy
!

[b]Swapy soft turbo...nie typowe przerobki samochodow... pisz...! specjalizacja OPEL MAZDA 323
http://hurtownicy.npx.pl/forum/index.php
- Od: 21 lut 2007, 18:00
- Auto: Mazda 323 BF B6T '88r.
Skoda Rapid 1.2 TFSI '16r.
126p '98r
a wlasnie a jakis kontakt z Tomkiemrvf ktos ma moze jakis nr tel ?albo cos?
[b]Swapy soft turbo...nie typowe przerobki samochodow... pisz...! specjalizacja OPEL MAZDA 323
126p '98r
po zakatowaniu 2ch skrzyn od 1.8 i 2 ch od 1.3 mam kompetencje zeby sie wypowiedziec ze skrzynia z 1.3 jest wytrzymalsza, ja nie wiem jak to robili ale te Gxx to takie padlo ze naprawde, dyfer bokiem wylazi niewiadomo kiedy
btw. taka 1.8 4wd sohc benek wczesniej zakatowal – skrzynie, musielismy odlaczyc "pupkę" i byl FWD, niestety 2 strzaly ze sprzegla i przeguby robily pa pa, moglbys tam wlozyc BP bylby fajny samochodzik
jak wsadzisz kolo zamachowe z 1.3 to sobie nawet w 1% nie zdajesz sprawy jak to bedzie [tiiit]
btw. taka 1.8 4wd sohc benek wczesniej zakatowal – skrzynie, musielismy odlaczyc "pupkę" i byl FWD, niestety 2 strzaly ze sprzegla i przeguby robily pa pa, moglbys tam wlozyc BP bylby fajny samochodzik
jak wsadzisz kolo zamachowe z 1.3 to sobie nawet w 1% nie zdajesz sprawy jak to bedzie [tiiit]
- Od: 8 wrz 2006, 19:27
- Auto: st162
corey napisał(a):skrzynia z 1.3 jest wytrzymalsza
Czytając opis prac i oglądając zdjęcia widzę, że te silniki co kupowaliście to nie miały wcześniej lekkiego życia. Skrzynie więc pewnie też były w adekwatnej kondycji...
Poza tym ze sprzęgłem z 1.3 pojawia się uślizg przy dużych obciążeniach – więc kosztem palenia tarczy "ochraniasz" skrzynię. Sprzęgło z 1.8 przeniesie strzał na wałek...
corey napisał(a):jak wsadzisz kolo zamachowe z 1.3
...to się nie dziw potem, że się korbowody pogięły...
Mnie tam szkoda tych silników i skrzyń, ale wasza kasa. Chciałbym jednak zauważyć, że kolega ma zamiar eksploatować samochód mniej ekstremalnie (i zapewne też rzadziej wymieniać całą zawartość komory silnika).
a co ma kolo zamachowe do korbowodow?
akurat w naszym miescie uchodzimy za osoby "lekko znajace sie" na mazdach i robilismy xx GT, egzemplarzy z oryginalnymi skrzyniami jest moze z 10%, nie wierze ze wszyscy tak katuja w lublinie mazdy ze tak sie sypia
nawet kumpel "cieply" czyli mega pedant + wielbiciel emeryckiegos stylu jazdy, w swojej GT ktora ma duuzo czasu wymienial skrzynie – samochod urzytkowany wzorowo
skrzynie w 1.8 to gruz i tyle
akurat w naszym miescie uchodzimy za osoby "lekko znajace sie" na mazdach i robilismy xx GT, egzemplarzy z oryginalnymi skrzyniami jest moze z 10%, nie wierze ze wszyscy tak katuja w lublinie mazdy ze tak sie sypia
nawet kumpel "cieply" czyli mega pedant + wielbiciel emeryckiegos stylu jazdy, w swojej GT ktora ma duuzo czasu wymienial skrzynie – samochod urzytkowany wzorowo
skrzynie w 1.8 to gruz i tyle
Większe są różnice w chwilowej prędkości obrotowej wału dla lżejszego koła (mniej zmagazynowanej energii). Ergo, większe momenty gnące na korbowodach.
Co do skrzyń zaś – co, pozostałe 90% ma przeszczepy niby? Jakoś mnie z kolei ciężko w to uwierzyć... To chyba same "po przejściach" ktoś sprowadzał, bo taniej.
Jeszcze mam takie pytanie – te skrzynki to były z rocznika 90-91? Czy też może 92-94?
Co do skrzyń zaś – co, pozostałe 90% ma przeszczepy niby? Jakoś mnie z kolei ciężko w to uwierzyć... To chyba same "po przejściach" ktoś sprowadzał, bo taniej.
Jeszcze mam takie pytanie – te skrzynki to były z rocznika 90-91? Czy też może 92-94?
akurat w przypadku korbowodow sila tlokowa jak zapewne wiesz jest wypadkowa wielu momentow i akurat minimalne zmiany predkosci nie dzialaja jakos strasznie na korby
eksperymentalnie zostalo stwierdzone ze lekkie kolo zamachowe obciaza duuuzo bardziej wal – potrafi peknac, urwac sie, natomiast korby wytrzymujace 250KM i prawie 400Nm(zobacz jak duzo wieksze jest cisnienie nad denkiem w porownaniu do seri) od lekkiego kola nie dostaja po pupie wogole
co do innych mazd to chodzilo mi o to ze 90% mialo zmieniane skrzynie – na oryginaly, hybrydy od nas jezdza tylko 3 sztuki – btw. znalezienie skrzyni od 1.8 to naprawde sztuka
jedna skrzynia byla 91 druga 94
eksperymentalnie zostalo stwierdzone ze lekkie kolo zamachowe obciaza duuuzo bardziej wal – potrafi peknac, urwac sie, natomiast korby wytrzymujace 250KM i prawie 400Nm(zobacz jak duzo wieksze jest cisnienie nad denkiem w porownaniu do seri) od lekkiego kola nie dostaja po pupie wogole
co do innych mazd to chodzilo mi o to ze 90% mialo zmieniane skrzynie – na oryginaly, hybrydy od nas jezdza tylko 3 sztuki – btw. znalezienie skrzyni od 1.8 to naprawde sztuka
jedna skrzynia byla 91 druga 94
Dobra, widzę że cię nie przekonam to nie ma sensu tego ciągnąć. Nadal uważam że BP + skrzynia z B3 to średni pomysł. To wytrzyma góra rok normalnego użytkowania, zetnie frezy lub przegub prawej półosi... o sprzęgle nie wspominając...
Znalezienie skrzyni do BP BG to jest sztuka, owszem. Ale znalezienie skrzyni bo BP BA to jest dopiero wyczyn
Mam nadzieję że określenie "gruz" nie dotyczy modelu G25M-R, bo będę niepocieszony jak mi napęd padnie.
Znalezienie skrzyni do BP BG to jest sztuka, owszem. Ale znalezienie skrzyni bo BP BA to jest dopiero wyczyn
uu kompromis to bedzie moze skrzynia od 1,6...z kolem zamachowym....moze latem wstawei od 1,3 jakbedzie cieplej i bedzie mozna pogrzebac przyjemniej przy aucie...sam nie wiem zobaczymy co jeszcze powiedza na zlocie w poznaniu....Corey nie watpie ze masz doswiadczenie pewnie nie male w kombinowaniu ale mi az tak nie zalezy zeby auto fruwalo ma jezdzic w miare nie zawodnie...jak sie da
co do skrzyn Gxxx to naprawde kupienie w polsce graniczy z cudem!! a dac 1500zl za sama skrzynie to lekka przesada!
z tym sie zgodze slyszalem to od ludzi co chandluja samochodami wiekszosc mazd z niemiec ma juz inne skrzynie niz orginalen w kazdym badz razie w poznaniu....
corey napisał(a):skrzynie w 1.8 to gruz i tyle
z tym sie zgodze slyszalem to od ludzi co chandluja samochodami wiekszosc mazd z niemiec ma juz inne skrzynie niz orginalen w kazdym badz razie w poznaniu....
126p '98r
Piciu napisał(a):z tym sie zgodze slyszalem to od ludzi co chandluja samochodami wiekszosc mazd z niemiec ma juz inne skrzynie niz orginalen w kazdym badz razie w poznaniu....
Niestety taka jest prawda.Większość mazd GT ma albo skrzynie od 1.6 albo już któryś z kolei orginał.U nie na razie chodzi druga:)
zdjęcia mojej byłej kocicy: http://grono.net/pub/u/kocihotel/
- Od: 10 kwi 2006, 21:12
- Auto: corolla e 11 3d 2.0d 72PS
corey napisał(a):taka 1.8 4wd sohc benek wczesniej zakatowal – skrzynie, musielismy odlaczyc "pupkę" i byl FWD
Naprawdę albo macie talent do szybkiego zajeżdżania co tylko wam wpadnie w ręce albo po prostu dobijacie jakieś zarżnięte przez kogoś innego truchło
corey napisał(a):musielismy odlaczyc "pupkę" i byl FWD, niestety 2 strzaly ze sprzegla i przeguby robily pa pa
To się zgadza z tymi strzałami – rozwaliłeś dyfer w BP która ma ośkę bodajże 24 lub 26 mm to wogóle nie dziw się że ukręciliście ośkę w 4wd która ma 21 mm średnicy
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Piciu napisał(a):z tym sie zgodze slyszalem to od ludzi co chandluja samochodami wiekszosc mazd z niemiec ma juz inne skrzynie niz
Po wejściu do UE szło ściągnąć auto w pełni oryginalne, później Niemiaszki coraz bardziej zaczęli kombinować jak tu zarżnięte badziewie pchąć do sąsiadów.
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 14 lis 2004, 19:40
- Auto: Żuczek i Jaszczurka...
corey napisał(a):sprzeglo 1.3 przy pierwszym porzadnym strzale juz sie przeslizgnie
mam takie jeszcze pytanko skrzynia od 1,3 pasowala bez problemow czy cos przerabialiscie ? tak samo z rozrusznikiem od 1,3 czy od 1,8? u mnie jednak bedzie z 1,3 ale przegoby i poloski od 1,6 i sprzedlo utwardzone od 1,3 (ma niby wytrzywywac moc do 130KM-zobaczymy)
126p '98r
1, 2