Właśnie muszę zmienić amorki u siebie. Kayaba lub Tokico, to wiem na pewnoPiotr Wozniak napisał(a):Ja zmieniałem u siebie tył pół roku temu, oryginalne wytrzymały 115.000km i 12 lat, w tym 20.000km na "tuningowych" sprężynach i podobno były KAYABA właśnie. Myślę, że to wystarczająca rekomendacja bKaYaBa. Kupiłem w moto.sklep.pl KYB gazowe do 323F BG – mi też doradca ich powiedział, że są identyczne, jak do MX-3, tyłko tańsze. Zapłaciłem po 319zł za sztukę i po 50zł za montaż u mojego stałego mechanika
Teraz one kosztują po 282.90zl nawet:MAZDA 323 BG, 323F 89- AMORTYZATOR {PRAWO,TYŁ} GAZOWY ( A333132 )
MAZDA 323 BG, 323F 89- AMORTYZATOR {LEWO,TYŁ} GAZOWY ( A333133 )
Aha, jakbyś kupował, czy tam, czy u Smirnoff'a, pamietaj o odbojach/osłonach – one są zawsze też do wymiany z amortyzatorami.
KAYABA forever![]()
Pozdrowienia.
Ale chciałbym jeszcze zapytać o te zamiany MX-3 <–> 323.
Moje autko, to MX-3 1.6 DOHC, rocznik 1996, wersja bez ABS.
Kolega Piotr dopasował do swojej MX-3 1993r. amorki od 323BG, a mnie sprzedawca w www.moto.sklep.pl powiedział, że nie robili nigdy takich zamian i nie potrafi mi powiedzieć, czy pasują czy nie.
W związku z tym pytam: Czy ktoś wie, jak to jest? Czy do trochę młodszego rocznika MX-3 też można wstawić od 323? Są różnice cenowe, więc może warto sprawdzić...
Pozdrawiam!
dw