"walniecie"przy ham. na wstecznym ,powr. bicie tarcz BG1,6B16v

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Mazdaxxx » 1 maja 2011, 23:56

dokładnie sworznie wahacza
Forumowicz

Od: 7 wrz 2007, 12:51
Auto: mx-3 1.6 107KM 98r

Postprzez Bo_Lo » 2 maja 2011, 13:32

na alledrogo widzialem od 30zl(to pewnie shit),do ok. 50zl
http://moto.allegro.pl/sworzen-wahacza- ... 46306.html
to chyba to.
czy to mozliwe ze od lekko pognitych progow(podloga zdrowa)nadwozie trzeszczalo przy zjezdzaniu z kraweznika ,ostrych zakretach i na nierownosciach jezdni?takie pojedyncze 'pukniecie' jak przy np drewno tuz przed peknieciem lub cos podobnego(lokalizacja -po stronie kierowcy w okolicy sr.slupka na wys.siedziska i z tylu gdzies z bagaznika).ciezko opisac .mam nadzieje ze to jednak tapicerki ,ale wczesniej tego nie bylo.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Godzilla is coming...
Klubowicz

Od: 5 lis 2007, 19:59
Auto: bylo:
BF,BG,BJ,subaru impreza,Premacy
jest:
Mazda 5,323f BA BP+T :D
MX5 NB

Postprzez Mazdaxxx » 2 maja 2011, 13:51

nadowzie zeby tak tak trzeszczeć musi być vardzo skorodowane.. i wtedy pojawiaja sie problemy typu źle zamykające sie drzwi a na windzie wogole sie nie zamykajace , pekająca przednia szyba... poza tym miałem mazde tak skorodowana ze pod nogami kierowcy i pasazera podłoga był tylko dywanik a progami były plastukowe nakladki z allegro i nic nie trzeszczalo ;p ;p ;p
Forumowicz

Postprzez Bo_Lo » 2 maja 2011, 14:11

THX ,to mnie uspokoiles <jupi> co prswda jak stoje 3 kolami na wysokim krawezniku to maska lekko chaczy przy zawiasach podczas otwierania,ale kolega w golfie 4 ma tak samo,w koncu nadwozie musi troche pracowac.najgorsze ze nie moge zlokalizowc zrodel tych dzwiekow a doprowadzaja mnie do szalu -ruszam 'tik' z lewej,hamuje 'tik' z lewej,wyboje 'tik''tik'z tylu :( jade do tylu ,hamulec –'bum' z przodu(inny post problem prawdopodobnie rozwiazany <faja> )musze pojezdzic z moja jako pasazer moze znajde swierszcza i ubije hehe.chyba jestem przewrazliwiony,przedtem mialem stare merce i bmw i tam nic nie trzeszczalo/pukalo nawet w aucie z 79r.!!a potem przyszedl łopel kadett <płacze> to byla masakra
Godzilla is coming...
Klubowicz

jest:
MX5 NB

Postprzez Mazdaxxx » 2 maja 2011, 18:52

cóż moim zdaniem w maździe i tak mało trzeszcza plastiki :D mam suzuki swifta i tam dosłownie wszystko zgrzypi a powyżej 170 dodatkowo gwizda na około ;p ale wybaczam mu to za to że wygląda jak wygląda i w większości przypadków ogladam cwaniaków tylko w lusterku ;p
Forumowicz

Postprzez Bo_Lo » 2 maja 2011, 21:43

przejechalem sie z tylu i jak zwykle na zlosc zbytnio nie trzeszczalo :| doszedlem ze jednak z boku to jakis plastik ale z tylu w bagaju cos na pewno trzeszczy/puka.jak bede mial czas wymontuje polke(pierwszy podejrzany)i wszystkie plastki,zapas i wtedy sie przejade.moze to wina ze wymienialem amory i mocowania a 'balwanki'odboje zostaly stare?(jeden nawet pekniety w 2 czesciach.a moze to same amory?kupilem gazowki z allegro,sredni przedzial cenowy ,bodajze firmy SRL moze to one wydaja takie dzwieki podczas pracy
Godzilla is coming...
Klubowicz

jest:
MX5 NB

Postprzez Majki88 » 3 cze 2011, 19:23

dziś byłem na stacji diagnostycznej na szarpakach i wszystkie gumy na wahaczu łączniki i swożnie są ok tylko któraś końcówka puka ale to nie jest to
winowajcą stukania przy hamowaniu na wstecznym okazał się zacisk <glupek2> który się odkręcił od zwrotnicy i stukał
co prawda mam BA z V6 ale problem podobny miałem
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Cierpliwy
Klubowicz

Od: 25 kwi 2008, 18:29
Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'

Postprzez Bo_Lo » 5 cze 2011, 20:43

Majki88 u mnie moze byc to samo bo teraz wymienialem lozysko prawe przednie i od tego czasu chyba problem znikl(wiadomo rozkrecili cala piaste i zlozyli na nowo dokrecajac wszystkie sruby pistoletem pneumat. ,rowniez te od zacisku),ale musze zwrocic uwage czy przestalo "walic"przy ham.na wstecznym.poza tym okazalo sie ze w lewym przodzie nie bylo wszystkich sprezynek zabezp. i to bolce od klockow ham. dzwonily-problem rozwiazany.z kolei jesli chodzi o trzeszczenie/stuki z tylu podejrzenie padlo na tylny zderzak.przedwczoraj przykrecalem na nowo tablice rej. i na dwa dni stuki zniknely w 90%,jednak dzisiaj jechalem naprawde fatalna drogo i zaczelo sie znowu ,ale w mniejszym stopniu,czyli musze sie przyjrzec mocowaniom zderzaka. jednak moj dobry humor zepsul kolejny problem-znowu pojawilo sie bicie na pedale ham. i na kierownicy podczas hamowania pow.100km/h a przy mocniejszym hamowaniu z duzej predkosci(ok.140km/h pedal wrecz spuchl,ABS zaczal walic w pedal a hamulce dzialaly moze na 20%swoich mozliwosci :|az sie lekko spocilem) dopiero co 2 miesiace temu wjechaly nowe tarcze(przod FERODO i tyl BOSCH),z tylu klocki(przody byly prawie nowe),regeneracja prowadnic z przodu,i nowy tloczek z tylu prawe kolo(raz przy mocnym hamowaniu z tego kola az dymilo ale pozniej sie to nie powtorzylo)nie wiem co dalej ,bo dopiero co wydalem 850zl na hample(baba mnie zabije <glupek2> )a tu znowu problem.moze wymiana plynu pomoze(ja mam to auto 3 lata i nie wymienialem).a moze jest mozliwosc ze taka tarcz sie zwichrowala juz po 2 miesiacach????(w zadna kaluze nie wjechalem itp)w sumie zainwestowalem w FERODO zeby nie miec juz problemow z hamplamia tu taki zonk .w ogole czy to normalne ze ABS sie zalacza nawet na suchym przy mocnym hamowaniu?pomocyyyy
Godzilla is coming...
Klubowicz

jest:
MX5 NB

Postprzez TALREP » 6 cze 2011, 09:08

Mi się po około roku pokrzywiły tarcze ale JC ;) Dostrzegam związek pomiędzy wymianą łożyska, a biciem hamulca. Może jakoż mało fachowo mechanik zdjął tarczę przy wymianie łożyska? Zamiast wkręcić śrubkę 6mm w tarczę użył ściągacza?
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez Bo_Lo » 6 cze 2011, 13:51

i wszystko jasne-odłączyłem ABS na wtyczce i hamuje jak ta lala.pompa ABS pewnie kaputt.lato jakoś przejeżdżę bez ,ale na zimę trzeba kupić pompę.i tu moje pytanie czy mogę tak jeździć,czy coś się stanie typu mnożenie się błędów w kompie,lub z pompa hamulc.

walniecie przy ham na wstecznym ustapilo po wymianie lozyska.wniosek- zacisk musial byc niedokrecony :| teraz dokrecili wszystko pneumatykiem i jest cacy.co do wysokiego spalania to dzisiaj znalazlem dwa wezyki podcisnienia ktore byly delikatnie mowiac nieszczelne.wezyki naprawione-spalanie do obadania .
Godzilla is coming...
Klubowicz

jest:
MX5 NB

PostTen post został usunięty przez Majki88 16 cze 2011, 07:12.