problem z "wrzucaniem" wstecznego

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez karolq » 9 kwi 2008, 08:01

piwo napisał(a):ja proponuje wrzucic jedynke i lekko do przodu p[odjechac a potem wsteczny zawsze mi wskakuje.z tym wstecznym to normalne.mialem dwie skrzynie biegow i w obu wsteczny wchodzil z problemami,nie wazne czy nowe sprzeglo wsadzilem czy nie.

Kolega dobrze radzi :) Ja mam ten sam problem ze wstecznym. Czasem wchodzi ok a czasem jak chce wrzucic to tak jakbym mial sprzegło puszczone i zgrzyta nawet na wcisnietym do dechy. Mysle ze to cos ze sprzegłem jest nie tak bo na wcisnietym jak wrzuce 1 to auto tak jakby chcialo jechac. Obrotomierz o milimetr w dół opada.Trzeba bedzie podjechać gdzies na przejrzenie tego defektu :|
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 wrz 2006, 16:15
Auto: 323F BG 1.6 8V 91r.
323F BJ 1.6 16V 01r.

Postprzez Mirek » 9 kwi 2008, 15:27

Mazdowskie skrzynie tak już mają, niema się co czepiać sprzęgła czy czegokolwiek innego. Ta przypadłość zdarzała mi się zarówno w tych 3 mazdach które mam w podpisie jak i w innych którymi jeździłem.
Najlepszą metodą wg mnie jeśli stoisz na pochyłym terenie po prostu odrobinę się stoczyć i już wszystko wchodzi bez problemu. Inne np. wrzucenie innego biegu i potem wsteczny też powinny być skuteczne zazwyczaj.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89