czy osłona przegubu zewnętrznego z prawej i lewej strony jest taka sama i czy osłone z lewej strony można założyć na prawą?
osłony przegubów
1, 2
Oczywiscie – są zamienne .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Dzięki.
Moje pytanie wzięło się stąd,gdyż wymieniałem lewy przegub,została mi z niego dobra osłona,zaś na prawej stronie gdzieś na dniach pękła sobie.Zdjeme prawy przegub wymyje porządnie,żeby żadne syfy nie zostały,nasmaruje i założe tą osłonkę co miałem na lewej stronie
Moje pytanie wzięło się stąd,gdyż wymieniałem lewy przegub,została mi z niego dobra osłona,zaś na prawej stronie gdzieś na dniach pękła sobie.Zdjeme prawy przegub wymyje porządnie,żeby żadne syfy nie zostały,nasmaruje i założe tą osłonkę co miałem na lewej stronie

- Od: 5 maja 2006, 19:59
- Auto: 323 1.3 `94 i mały przebieg
Zabezpieczenie jest – mianowicie na półosi jest metalowy pierścień, który się blokuje w przegubie. W moim przypadku najłatwiej było mi wymontować całość (piastę z przegubem i półosią wyjątą ze skrzyni), zamontować to w imadle i kilkakrotnie delikatnie puknąć 5kg młotem
Na aucie męczyłem się kilka godzin, a wystarczy odkręcić tylko 4 śruby – 2 mocujące amortyzator i 2 od sworznia wahacza.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 14 lis 2004, 19:40
- Auto: Żuczek i Jaszczurka...
Ja przed zdjęciem modliłem się,żeby obyło się bez cięcia,bo trochę sie na tym forum o tym naczytałem.
U mnie większe jaja były z nakretką centralną dociskającą przegub do piasty.
Jakiś mądry angielski mechanik tak to zaciągnał,że szok.
Jak zmieniałem lewy przgub złamałem swój klucz.Pojechałem do znajomego mechanika,wyjał lage jak trzeba i poszło.
W tą sobote(chcąc wymienić osłone z drugiej strony) profilaktycznie wziąłem sobie porządny klucz z roboty z luks przedłużką,podchdze do tego i czuje,że ni ch...
Jade do mechaniora,on z drwiącym uśmiechem bierze swoją lage,trach...poszła,ale laga.
Poleciał do warsztatu obok i pożyczył jeszcze solidniejszą,jak się okazało,tylko pozornie,bo tez sie złamała.
Skończyło się na zespawaniu nasadki z potężną rurą i jakos się udało.
U mnie większe jaja były z nakretką centralną dociskającą przegub do piasty.
Jakiś mądry angielski mechanik tak to zaciągnał,że szok.
Jak zmieniałem lewy przgub złamałem swój klucz.Pojechałem do znajomego mechanika,wyjał lage jak trzeba i poszło.
W tą sobote(chcąc wymienić osłone z drugiej strony) profilaktycznie wziąłem sobie porządny klucz z roboty z luks przedłużką,podchdze do tego i czuje,że ni ch...
Jade do mechaniora,on z drwiącym uśmiechem bierze swoją lage,trach...poszła,ale laga.
Poleciał do warsztatu obok i pożyczył jeszcze solidniejszą,jak się okazało,tylko pozornie,bo tez sie złamała.
Skończyło się na zespawaniu nasadki z potężną rurą i jakos się udało.

- Od: 5 maja 2006, 19:59
- Auto: 323 1.3 `94 i mały przebieg
Orin napisał(a):2 mocujące amortyzator
hmmm nie koniecznie
jak zdejmiesz swożeń to powinno udac się odchylić zwrotnice na tyle co by wyszedł przegub. Przynajmniej u mnie
a jak wyjołeś bez spuszczania oleju
A co do bicia młotkiem to też radzę z tym uważać zabezpieczenie w moim wypadku do tego stopnia nie chciao puścić że zniszczyłem frezy na półosi (między zabezpieczeniem a krawędzią ośki). Naszczęście była do wywalenia ale radzę z tym uważać. Czasem lepiej przeciąć.
Wyjąłem bez spuszaczania oleju – podniosłem ciut wyżej auto by olej przelał się na drugą stronę. A co do walenia młotkiem – faktycznie można sobie spieprzyć ośkę, u mnie jednak na szczęście półoś wyszła bez trudu.
ja zatkalem szmata zeby nie cieklo.a przegub zszedl choc ciezko bylo.a te obejmy ktore dolaczyli do oslony w sklepie "JC" to byly beznadziejne .radze zakladac inne.a w szczegolnosci ta wieksza bo mala na upartego mogla by byc.pozdrawiam
urbis
- Od: 3 wrz 2006, 23:23
- Auto: mazda323;93r;1,6;16V;3dzwi LPG
Orin napisał(a):Wyjąłem bez spuszaczania oleju – podniosłem ciut wyżej auto by olej przelał się na drugą stronę
na twoim miejscu sprawdziłbym stan oleju
CHOC MAM PRAWDOPODOBNIE WYCIEK BO ZAUWAZYLEM KAPIACY OLEJ BYL PRZEZROCZYSTY WIEC PEWNIE TO PRZEKLADNIOWY ALE Z KAD TO CIEKNIE?? MOZE Z TEGO MIEJSCA GDZIE WCHODZI DRAZEK OD ZMIANY BIEGOW??I NIE ZAWSZE GLADKO WCHODZI 2, 3 I WSTECZNY.KAZDY MOWI TRZEBA ZDJAC SKRZYNIE.WIADOMO ZE JAK ZDEJME TO ODRAZU WUMIENI SIE WSZYSTKIE USZCZELNIACZE.MOZE TO WINA W CZYM INNYM BO MAM TROCHE ZNISZCZONA KASETE I MOZE JEST W LEKKO INNYM POLOZENIU NIZ POWINNA .CO O TYM MYSLICIE??
POZDRO
POZDRO
urbis
- Od: 3 wrz 2006, 23:23
- Auto: mazda323;93r;1,6;16V;3dzwi LPG
urbis napisał(a):MIALEM KIEDYS PROBLEM Z ILOSCIA OLEJU TO ZAPALILA SIE WTEDY KONTROLKA
Taaa. Tyle że kontrolka sygnalizowała brak oleju w silniku a nie w skrzyni. Posłuchaj rady Walusia, bo inaczej możesz sobie narobic tylko kosztów z wymianą skrzyni.
Waluś – Ja sprawdziłem poziom i dla świętego spokoju dolałem (kontrole robię co 6 m-cy). Całe szczęście że w mojej skrzyni jest lepsze dojście aniżeli przez linkę od prędkościomierza w 2WD
urbis napisał(a):NIE ZAWSZE GLADKO WCHODZI 2, 3 I WSTECZNY
Powodem może być zarówno brak oleju jak i wyrobienie się tulei prowadzących drążek. Niestety nie jestem obeznany baradziej w temacie, ale z 2 miesiące temu był cały temat poświęcony temu problemowi w tym dziale – poszukaj.
P.S.
Z łaski swojej możesz przestać pisać z wł. CAPS-LOCK'iem? To oznacza na forum krzyk
z 2 biegiem wi.ększość mazd ma problemy
a jakjuż 3 ci nie wchodzi to radzę przyjrzeć się dla sprzęgła,skrzyni (olej) i jak pisze Orin tulejom drążka
Orin napisał(a):Całe szczęście że w mojej skrzyni jest lepsze dojście aniżeli przez linkę od prędkościomierza w 2WD
Orin, no co Ty ?
robiłem wymiane oleju 2 dni temu i nie narzekam.
Mazda... i wszystko jasne 
- Od: 15 lut 2006, 21:47
- Auto: 323f 1,8 16V (BG)
dojście jak dojście ale trzeba wyjąć linkę i slimak 
1, 2