BG GT problem hamulce TYŁ

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez monjan32 » 2 lip 2012, 20:10

Witam was wszystkich już mi ręce opadają i nie mam pojęcia co się stało.

Miałem popsute hamulce z tyłu z tym ,że hamulec ręczny działał.

Rozebrałem zaciski okazało się że w jednym zacisku nie chodzi dobrze tłoczek a w drugim nie porusza się zacisk. Więc kupiłem reperaturki wyczyściłem porządnie i poskładałem.

Odpowietrzyłem hamulce przelewając ponad 400ml płynu hamulcowego przez układ i niestety hamulców nadal nie ma;/

Mam dziwne objawy gdy silnik idzie na wolnych obrotach i szybko naciskam na pedał hamulca to obroty silnika potrafią wzrosnąć o 500 obrotów. I jak naciskam kilka razy to czuć jak pedał hamulca rośnie.

Model GT z ABS niestety przekaznik czy tam ecu z abs nie działa i abs jest wyłączony.

MOŻE JAKIEŚ POMYSŁY PODPOWIEDZI CO JESZCZE MOŻNA Z TYM ZROBIĆ?:>

Dodam że nie mam wycieków płynu hamulcowego!
Forumowicz

Od: 12 kwi 2012, 17:15
Auto: Mazda 323f 1.8 GT 1991r

Postprzez tyla » 2 lip 2012, 20:27

Obrazek

Obrazek

pozdro
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 22:25
Auto: Mazda 323F BG GT 1.8 16V '90
Mazda 323F BG 1.8 16V '92

Postprzez monjan32 » 3 lip 2012, 17:08

Wadpie ze to chodzi tylko o ustawienie ;/

Posiadam ksiazke sam naprawiam hihi

A co powiecie na te skaczace obroty przy szybkim naciskaniu hamulca roboczego wzrastaja nawet o 500 obrotow to moim zdaniem za duzo. Wiem ze hamulec tez daje obciazenie ale nie takie ;/

I dlaczego mi hamulec rosnie podczas kilkakrotnego wcisniecia ?:>

Zapowietrzone nie ma szans by bylo.
Forumowicz

Postprzez tyla » 3 lip 2012, 17:33

jesli dochodzil plyn do zaciskow przy odpowietrzaniu i one sie ruszaly to powinno hamowac chociaz troche – podnies kolo na lewarek zakrec reka i zobacz czy hamuje.

Zobacz tez czy dobrze sie ruszaja tloczki
U mnie jak zmianialem na tyle tarcze to na poczatku tez nie hamowalo i wina byla w tej regulacji
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 22:25
Auto: Mazda 323F BG GT 1.8 16V '90
Mazda 323F BG 1.8 16V '92

Postprzez tekkenfan » 3 lip 2012, 17:54

a może zapowietrzyłeś pompę ABSu?
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez adriano2747 » 3 lip 2012, 20:24

no coś z pompą bo widocznie bardzo obciąża silnik jak hamujesz. tak samo masz z pompą wspomagania jak kręcisz kierownicą intensywnie w miejscu też podnoszą się obroty
Forumowicz

Od: 5 sty 2012, 22:14
Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition

Postprzez monjan32 » 3 lip 2012, 21:50

tekkenfan napisał(a):a może zapowietrzyłeś pompę ABSu?
tyla napisał(a):jesli dochodzil plyn do zaciskow przy odpowietrzaniu i one sie ruszaly to powinno hamowac chociaz troche – podnies kolo na lewarek zakrec reka i zobacz czy hamuje.
Zobacz tez czy dobrze sie ruszaja tloczki
U mnie jak zmianialem na tyle tarcze to na poczatku tez nie hamowalo i wina byla w tej regulacji

Tłoczki i prowadznice ładnie idą wkońcu all czyściłem i reperaturki zmontowałem. A jak poniosę koło to coś tam hamuje ale to jest jakies 10% tego co powinno być;/ Więc pisze tak jak by ich nie było.

tekkenfan napisał(a):a może zapowietrzyłeś pompę ABSu?

A tekkenfan nie mam pojęcia gdyż mi ABS nie działa nie mam tego przekaznika sprawnego który jest pod siedzeniem od pasarzera;/ po zalaniu sie sfajczył.

adriano2747 napisał(a):no coś z pompą bo widocznie bardzo obciąża silnik jak hamujesz. tak samo masz z pompą wspomagania jak kręcisz kierownicą intensywnie w miejscu też podnoszą się obroty

adriano tez mi to przyszło na myśl może jedna komora poszła właśnie odpowiedzialna za tył bo przód mam brzytwa tylko się za mocno grzeją bez tyłu :(

Dla ułatwienia powiem
ZACISKI TYŁ SĄ OGARNIĘTE I OK
Rozdzielacz który jest na środku komory silnika jest podmieniony więc też bym śmiał wykluczyć tą opcje.

Nie chciał bym wymieniać całej pompy odrazu bo mój dawca niestety bez ABS ;/ i bym musiał zaślepić kanały niektóre ;/ i nie wiem wogole czy by działało.

Nie sprawdzałem tej pompy ABS czy nie jest zapowietrzona !!! wiec moze pompa abs winna tak jak tekken wspomniał... Przy pierwszej okazji bede patrzył pompe abs..

I jeszcze jendo pytanko odpowietrzacie MADZIE na załaczonym silniku czy na wylaczonym bo głownie chodzi tu o ABS ;p czy pompa abs pusci jesli silnik jest OFF.
Forumowicz