Wahacz tyl jakiej firmy tuleje Mazda 323F BG

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mchabeusz » 21 mar 2012, 10:52

Zamierzam przełożyć hamulce tylne z GT i przy okazji zmienił bym tuleje wahacza tylnego poprzecznego.
Ale ceny są bardzo rożne od 7zl firmy SH do 57zl za sztukę no i na alledrogo znalazłem kompletne wahacze tylne poprzeczne w cenie 45zl za ten nieregulowany i 67zl za regulowany za sztukę wiec co wybrać??

Zdjęcie poglądowe tulei

Obrazek

Przeszukując forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie znalazłem jeszcze coś takiego co o tym sadzicie??:

bolo2610 napisał(a):kiedys,dawno,dawno temu mialem 323 ale poprzedniej generacji hatchbacka (nie pamietam typu ale poprzednik bg bodajze89r)i tez miala wielowachaczowe zawieszenie .oczywiscie od nowosci nieruszane tak wiec amory i wszystkie tulejki byly do wymiany,a ze byly to czasy kiedy allegro nie bylo jeszcze takie popularne a czesci do japonek byly tylko oryginalne i na zamowienie.mialem maly problem.sprezyny do amorkow byly obie pekniete ale okazalo sie ze idealnie pasuja przyciete o prawie polowe przednie sprezynki od volvo 740 :D ale jeszcze lepiej bylo z tulejkami .zakupilem zdobyte zamienniki komplet na tyl do poprzecznych wahaczy za kuuuupe kasy i okazalo sie ze po jednej tulejce na wahacz ma luz!!(nie pamietam ktora) i wtedy calkiem przypadkiem wpadla mi w rece tulejka od ŻUKA(chyba od resorow ale pewnosci nie mam) hahaha i okazalo sie ze pasuje lepiej(wchodzi na wcisk)od oryginalnej.nie zastanawiajac sie dlugo polecialem do sklepu,oddalem komplet oryginalnych i za cene jednej kupilem caly worek tych od zyka(ok 5zl sztuka wtedy)jezdzilem na tym do konca zywota tego autka(ok 2 lat) i nie narzekalem.te od zuka roznily sie tylko tym ze byly cale z gumy a te dedykowane do madzi byly stalowo-gumowe.dodam ze w przednich wahaczach tulejki (te przykrecane do kasty) z braku kasy owinalem detka rowerowa kilka razy,przykrecilem i hulalo <faja> <lol> ale to bylo dawno temu...co do tulejekod zuka na tyl to smialo polecam sprawdzic czy do bg pasuja wymiarowo.jesli tak to smialo zakladac

Tak wygląda tuleja od żuka:

Obrazek

Tylko ze ona jest cala gumowa ciekawe czy naprawdę wytrzymałaby 2 lata ??
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.

Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT
Obrazek
By mchabeusz at 2011-12-04
Forumowicz

Od: 24 sie 2011, 13:15
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez l3mur91 » 21 mar 2012, 11:29

Wydaje mi się, że szkoda roboty, żeby w ogóle wkładać tuleje po 7 zł.
Kup coś dobrego. 555, Febi, TRW ewentualnie LEMFOERDER ale to już troszkę inna półka cenowa. <oczy>

Jaki firmy masz do wyboru ?
Szczwany Szubrawiec
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 17:04

Postprzez honda2911 » 22 mar 2012, 20:49

dwie tuleje sa ci potrzebne z dłuższą tulejką wystającą poza gume
Forumowicz

Od: 16 lis 2011, 13:35
Auto: mazda mx3 1,8 bp supercharger
audi a6 c5 2,4
Leon cupra4

Postprzez mchabeusz » 23 mar 2012, 20:49

Czyli rozumiem ze na 2 strony 6 tych krótszych i 2 z tymi tulejkam metalowymi dłuższymi
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.

Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT
Obrazek
By mchabeusz at 2011-12-04
Forumowicz

Od: 24 sie 2011, 13:15
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez honda2911 » 23 mar 2012, 20:53

mchabeusz napisał(a):Czyli rozumiem ze na 2 strony 6 tych krótszych i 2 z tymi tulejkam metalowymi dłuższymi

dokładnie tak
Forumowicz

Od: 16 lis 2011, 13:35
Auto: mazda mx3 1,8 bp supercharger
audi a6 c5 2,4
Leon cupra4