Mam do wymiany gumy na przednim stabilizatorze, pytanie: Czy jedyną drogą aby je wymienić jest rozkręcenie wahaczy i innym elementów zawieszenia, które by przeszkadzały?
Z pozoru prosta czynność w innych samochodach tutaj wydaje się bardzo skomplikowana jak i kosztowna.
Ponadto, kupiłem owe gumy i dziwi mnie jedna rzecz, nie są "przecięte" w płaskiej części. Czy to normalne?
Stabilizator przedni Mazda 323 S
Strona 1 z 1
- Od: 24 lip 2010, 13:00
- Auto: Była323 BG 1.7 D 1990r.
Jest Volvo V40 1.9 TD
Tak normalne na przód potrzebujesz przednich tulei wahacza przedniego x2 (po jedną na stronę) i tylnych tulei wahacza przedniego x2 tylko tylne wyglądają tak

a przednie tak

Co do wymiany to odkręcasz sworzeń od wahacza no i tuleje. Ja miałem mały problem i mocno zapieczone śruby na tulejach ale duży klucz i poszło. Wahacze oddałem do mechanika z prasą aby wybił stare tuleje i wbił nowe, niektórzy rąbią to patentami na imadle ja niestety nie posiadam imadła i zapłaciłem za wymianę za wybicie po jednej tulei z każdego wahacza i wbicie nowych 60 zł
ale nie miałem dużego wyboru do tego sprawdziłem na szarpakach czy mam jeszcze coś do wymiany typu drążki sworznie i na zbieżność 
a przednie tak
Co do wymiany to odkręcasz sworzeń od wahacza no i tuleje. Ja miałem mały problem i mocno zapieczone śruby na tulejach ale duży klucz i poszło. Wahacze oddałem do mechanika z prasą aby wybił stare tuleje i wbił nowe, niektórzy rąbią to patentami na imadle ja niestety nie posiadam imadła i zapłaciłem za wymianę za wybicie po jednej tulei z każdego wahacza i wbicie nowych 60 zł

- Od: 4 sty 2011, 03:38
- Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG
Tylko przy montażu wahaczy pamiętaj że śruby na tulejach lekko zakręcasz jak opuścisz samochód na koła to dokręcasz na maxa ja nie posiadam kanału więc postawiłem na podnośnikach pod sworzniami i skręciłem na maxa no i dla pewności czy zrobiłem dobrze zmierzyłem cm od nakrętki przegubu do nadkola i po postawieniu na koła było identyko co do cm 
- Od: 4 sty 2011, 03:38
- Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG
Strona 1 z 1