Stabilizator przedni Mazda 323 S

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez pawelmazdabg » 1 mar 2012, 17:44

Mam do wymiany gumy na przednim stabilizatorze, pytanie: Czy jedyną drogą aby je wymienić jest rozkręcenie wahaczy i innym elementów zawieszenia, które by przeszkadzały?
Z pozoru prosta czynność w innych samochodach tutaj wydaje się bardzo skomplikowana jak i kosztowna.

Ponadto, kupiłem owe gumy i dziwi mnie jedna rzecz, nie są "przecięte" w płaskiej części. Czy to normalne?
Forumowicz

Od: 24 lip 2010, 13:00
Auto: Była323 BG 1.7 D 1990r.
Jest Volvo V40 1.9 TD

Postprzez patryk240 » 1 mar 2012, 22:17

Tak normalne na przód potrzebujesz przednich tulei wahacza przedniego x2 (po jedną na stronę) i tylnych tulei wahacza przedniego x2 tylko tylne wyglądają tak
Obrazek
a przednie tak
Obrazek
Co do wymiany to odkręcasz sworzeń od wahacza no i tuleje. Ja miałem mały problem i mocno zapieczone śruby na tulejach ale duży klucz i poszło. Wahacze oddałem do mechanika z prasą aby wybił stare tuleje i wbił nowe, niektórzy rąbią to patentami na imadle ja niestety nie posiadam imadła i zapłaciłem za wymianę za wybicie po jednej tulei z każdego wahacza i wbicie nowych 60 zł <zawstydzony> ale nie miałem dużego wyboru do tego sprawdziłem na szarpakach czy mam jeszcze coś do wymiany typu drążki sworznie i na zbieżność <spoko>
Forumowicz

Od: 4 sty 2011, 03:38
Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG

Postprzez patryk240 » 1 mar 2012, 22:24

Tylko przy montażu wahaczy pamiętaj że śruby na tulejach lekko zakręcasz jak opuścisz samochód na koła to dokręcasz na maxa ja nie posiadam kanału więc postawiłem na podnośnikach pod sworzniami i skręciłem na maxa no i dla pewności czy zrobiłem dobrze zmierzyłem cm od nakrętki przegubu do nadkola i po postawieniu na koła było identyko co do cm :D
Forumowicz

Od: 4 sty 2011, 03:38
Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG