Witam wszystkich
Mam prośbę – czy ktoś mógłby wkleić fotkę komory silnika Mazdy 323F BG z silnikiem 1,5 na wtrysku? Chodzi o to, że tata kupił takową z 94 roku wyposażoną ponoć w ABS. Jednak nigdzie nie możemy zlokalizować pompy ABS więc wychodzi na to, że tata został oszukany. U mnie w Accordzie pompa jest na wierzchu i widać ją od razu jak się maskę otworzy, ale jak jest w Mazdach – tego nie wiem. Proszę o pomoc.
dzięki i pozdrawiam
Łukasz
ABS w Mazdzie 323F 94 rok
Strona 1 z 1
nie ma w bg takiego silnika jak 1.5. pompa jest schowana głęboko, mniej więcej pod akumulatorem. zobacz, czy pod siedzeniem pasażera jest komputer od absu, albo zobacz, czy przy piastach są czujniki i przewody idące do nich.
Ostatnio edytowano 8 lut 2011, 13:39 przez damian, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
to co kolega wyzej napisal, mozesz jeszcze ewentualnie po vinie sprawdzic czy masz
http://www.mazda-fun.net.ru/vin
http://www.mazda-fun.net.ru/vin

- Od: 4 mar 2008, 01:41
- Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp
Witam,
skoro już ktoś poruszył temat absu, to mam pytanie,
czy w mazdach 323f bg, oprócz komputerka pod siedzeniem (bo takowy u mnie jest) znajduje się jeszcze gdzieś jakiś przekaźnik?
Bo mam niedziałający abs i chciałbym znaleźć przyczynę...
może jakieś podpowiedzi?
skoro już ktoś poruszył temat absu, to mam pytanie,
czy w mazdach 323f bg, oprócz komputerka pod siedzeniem (bo takowy u mnie jest) znajduje się jeszcze gdzieś jakiś przekaźnik?
Bo mam niedziałający abs i chciałbym znaleźć przyczynę...
może jakieś podpowiedzi?
pewnie padł któryś z czujników. najlepiej to sprawdz kody błędów viewtopic.php?f=125&t=74106&hilit=abs+z%C5%82%C4%85cze
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
spróbuj sprawdzić tak jak na tej stronie, powinno pomóc;
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=5519#p5519
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=5519#p5519
No to właśnie według tej strony sprawdzałem...
Na razie nie mama auta pod ręką, jak tylko będę miał możliwość to sprawdzę jeszcze raz...
Ale jak wcześniej robiłem, i zmostkowałem styki GND i TBS i włączyłem zapłon, to kontrolka od absu ciągle się świeciła, tak jakby to zmostkowanie nic nie dało...
Rozmawiałem z kolegą, który ma mx3, i też mu abs nie działa, to mówi że tak samo ma jak chce błędy sprawdzić. Może ktoś kto już w tym konkretnym autku sprawdzał błędy absu się wypowie na ten temat?
Na razie nie mama auta pod ręką, jak tylko będę miał możliwość to sprawdzę jeszcze raz...
Ale jak wcześniej robiłem, i zmostkowałem styki GND i TBS i włączyłem zapłon, to kontrolka od absu ciągle się świeciła, tak jakby to zmostkowanie nic nie dało...
Rozmawiałem z kolegą, który ma mx3, i też mu abs nie działa, to mówi że tak samo ma jak chce błędy sprawdzić. Może ktoś kto już w tym konkretnym autku sprawdzał błędy absu się wypowie na ten temat?
faktycznie, popełniłem gafę – silnik 1.6 oczywiście
Dzięki za informacje – sprawdzę co i jak z tym ABSem. Dziwne jest to, że jak tata kupował samochód – w ogłoszeniu było że ma ABS, ale to pierwsze auto taty z ABSem więc do końca nie wiedział czego się spodziewać. Dopiero jak przejechał się moim samochodem to stwierdził, że u niego musi być coś nie tak. Dlatego szukamy, czy samochód w ogóle ten ABS miał.

Dzięki za informacje – sprawdzę co i jak z tym ABSem. Dziwne jest to, że jak tata kupował samochód – w ogłoszeniu było że ma ABS, ale to pierwsze auto taty z ABSem więc do końca nie wiedział czego się spodziewać. Dopiero jak przejechał się moim samochodem to stwierdził, że u niego musi być coś nie tak. Dlatego szukamy, czy samochód w ogóle ten ABS miał.
-
tarjei86
No tak jak już kolega damian napisał, na sam początek sprawdź czy pod siedzeniem pasażera,jest jakiś komputerek, jeśli jest, to na pewno absy kiedyś były, jeśli komputerek jest, to sprawdź czujniki przy kołach, możliwe jest że ktoś kiedyś coś wymienił i po prosty kupił część np piaste czy [waaaco?] od modelu bez absu i potem nie mógł założyć czujnika, i tak już zostawił...
A jeśli wszystko jest na miejscu, to jesteś w takim przypadku jak mój, czyli wszystko na miejscu, a absy nie działają :/
i nie wiem czy to komputerek mógł paść, czy może gdzieś tam jest jakiś przekaźnik który może być wszystkiemu winien
A jeśli wszystko jest na miejscu, to jesteś w takim przypadku jak mój, czyli wszystko na miejscu, a absy nie działają :/
i nie wiem czy to komputerek mógł paść, czy może gdzieś tam jest jakiś przekaźnik który może być wszystkiemu winien
Witam,
od dłuższego czasu mam problem z ABS. Zaczęła sie po wymianie hamulcy na większe z wersji GT.
Do 160km/h wszystko działa jak trzeba. Po przekroczeniu tej prędkości zapala się kontrolka od ABS i się wyłącza. Czasami jednak ABS się nie wyłącza i wtedy przy gwałtownym wciśnieciu hamulca samochód ostro ściąga na lewo. Nie muszę mówić jak to jest niebezpieczne dlatego wolałem całkiem wyciągnąć bezpiecznik od ABS.
Nurtuje mnie jednak co to może być i chciałbym to naprawić. Nie rozumiem dlaczego stało się to odrazu po wymianie hamulcy. W sumie to wymienione zostały tylko zwrotnice (no i oczywiście tarcze i klocki). Czujniki i zębatki ABS'u zostały stare. No i dlaczego do 160km/h wszystko jest OK?
Kodów błędów ABS też nie mogę odczytać (dioda świeci się non stop).
Ktoś ma jakiś pomysł?
od dłuższego czasu mam problem z ABS. Zaczęła sie po wymianie hamulcy na większe z wersji GT.
Do 160km/h wszystko działa jak trzeba. Po przekroczeniu tej prędkości zapala się kontrolka od ABS i się wyłącza. Czasami jednak ABS się nie wyłącza i wtedy przy gwałtownym wciśnieciu hamulca samochód ostro ściąga na lewo. Nie muszę mówić jak to jest niebezpieczne dlatego wolałem całkiem wyciągnąć bezpiecznik od ABS.
Nurtuje mnie jednak co to może być i chciałbym to naprawić. Nie rozumiem dlaczego stało się to odrazu po wymianie hamulcy. W sumie to wymienione zostały tylko zwrotnice (no i oczywiście tarcze i klocki). Czujniki i zębatki ABS'u zostały stare. No i dlaczego do 160km/h wszystko jest OK?
Kodów błędów ABS też nie mogę odczytać (dioda świeci się non stop).
Ktoś ma jakiś pomysł?
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
W następnym tygodniu zamierzam mieć trochę czasu więc zamierzam też doprowadzić moją madzię do znośnego stanu. W planach mam na razie wymianę skrzyni, malowanie felg i jakąś polerkę lakieru ;d, ale przypomniało mi się też ze mój abs od dość długiego czasu juz zaniemógł.
Mianowicie, nie jestem pewien czy wiem dokładnie z czym jest problem, przed zimą od czasu do czasu sie załączał, a dokładniej – kiedy było mokro i tak jakby mu ''wody chlapnęło na czujnik" pomarańczowa kontrolka od abs gasła i wtedy załapywał więc mi się wydaje ze moze i czujnik(ale nie wiem który).Kiedy było sucho, niedeszczowo nigdy mi nie zadziałał. Do pierwszych dni zimy załapywał sporadycznie, od kiedy nastały mrozy, do teraz(początku lata) słuch po moim abs'ie zaginął, została mi po nim tylko pomarańczowa kontrolka.
Teraz moje pytanie:
Czy jak naprawię czujnik/czujniki to będzie wszystko ok ?
(z kumplem robiłem kiedyś czujniki w autku z 99 roku, po wymianie czujników trzeba było skasować jeszcze błędy w komputerze i wtedy kontrolka gasła i wszystko działało, lecz niestety tylko 2 tygodnie i później od nowa to samo, po drugiej wymianie czujników dał sobie spokój)
Mianowicie, nie jestem pewien czy wiem dokładnie z czym jest problem, przed zimą od czasu do czasu sie załączał, a dokładniej – kiedy było mokro i tak jakby mu ''wody chlapnęło na czujnik" pomarańczowa kontrolka od abs gasła i wtedy załapywał więc mi się wydaje ze moze i czujnik(ale nie wiem który).Kiedy było sucho, niedeszczowo nigdy mi nie zadziałał. Do pierwszych dni zimy załapywał sporadycznie, od kiedy nastały mrozy, do teraz(początku lata) słuch po moim abs'ie zaginął, została mi po nim tylko pomarańczowa kontrolka.
Teraz moje pytanie:
Czy jak naprawię czujnik/czujniki to będzie wszystko ok ?
(z kumplem robiłem kiedyś czujniki w autku z 99 roku, po wymianie czujników trzeba było skasować jeszcze błędy w komputerze i wtedy kontrolka gasła i wszystko działało, lecz niestety tylko 2 tygodnie i później od nowa to samo, po drugiej wymianie czujników dał sobie spokój)
Jadą chłopaki w Japońcach – ich nikt nie dogoni! ...bo kręcą do końca :D
- Od: 21 sty 2011, 21:52
- Auto: MAZDA 323F GT 1.8 DOHC +LPG '91r
A wogole wlacza sie kontrolka abs po przkreceniu zaplonu?? jesli nie ma to pewnie nie ma zreszta tez wlasnie sprawdzic po ilosci przewodow idocych do hebli.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Strona 1 z 1