Witam.
Od jakiegoś czasu, już coraz głośniej podczas zwalniania czy to na biegu czy bez coś mi trekocze\stuka\ociera od strony skrzyni biegów, jest to na każdym biegu poniżej 4 tys, może na wyższym obrotach po prostu nie słychać.
Po wciśnięciu sprzęgła nie cichnie, gdy puszcze gwałtownie gaz i auto tak jakby ,,zajączkuje" to razem z tym zajączkowaniem trekocze, tak z przerwami na te skoki tak jakby zazębiało się i własnie wtedy to było.
Mam strasznie duży tak mi się bynajmniej wydaję luz gdy auto stoi na biegu to mogę je dość zdrowo pchnąć.
Proszę o jakąś sugestie, czy to np. mechanizm różnicowy, czy wymienić skrzynie choć wymieniałem jakiś czas temu czy co bo nie chce znów pójść do mechanika który mnie zapewni że to ... i to zrobi, weźmie 800 zł a następnego dnia będzie tak samo.
Jakby jakieś więcej info było potrzebne to napiszę wszystko.
Pozdrawiam
Dziwny stukot os strony skrzyni biegów(323f bg 92r)
Strona 1 z 1
zaglądałeś pod spód, czy nie widać niczego co by mogło terkotać? u mnie kiedyś rozpadła się obejma od tłumika, w okolicy tej elastycznej rurki. zobacz też, czy półosie są dobrze włożone, kiedyś jedną miałem nie do końca wbitą i też terkotało
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
Muszę wjechać na kanał i poszukać przyczyny.
Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego że czasem nie chce mi wejść jedynka??
Przy wrzucaniu 2 i 4 słychać też puknięcie i przy puszczeniu sprzęgła po zmianie biegu też jest puknięcie chyba że obrotami wyrównam wtedy przynajmniej nie słychać
chce to zrobić ale nie chce wydawać znó na marne pieniędzy.
Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego że czasem nie chce mi wejść jedynka??
Przy wrzucaniu 2 i 4 słychać też puknięcie i przy puszczeniu sprzęgła po zmianie biegu też jest puknięcie chyba że obrotami wyrównam wtedy przynajmniej nie słychać
- Od: 28 gru 2009, 01:21
- Auto: Mazda 323f 1.6 16v 92r
u mnie podobna sytuacja – przy wrzuceniu 2ójki puknięcie (odczuwalne) + słyszalne puste stukanie na postoju (nie zawsze), teraz mam wrażenie, że podczas jazdy również. Czasem jedynka ciężko się wbija.
Co to się może kończyć? Kojec co u Ciebie było przyczyną?
Co to się może kończyć? Kojec co u Ciebie było przyczyną?
JA mam wywalony mechanizm różnicowy, kiedyś już wymieniałem skrzynie i taki stukot na postoju to luz na tym wale w skrzyni, właśnie teraz mechanik będzie mi reperował tą skrzynie z lozem, wymieniał łożyska i itp by była w bdb stanie
skrzyni kupywać nie warto bo kij wie czy za tydz znow nie padnie 
- Od: 28 gru 2009, 01:21
- Auto: Mazda 323f 1.6 16v 92r
Strona 1 z 1