323 BG 91 b3 Problem z nierozłączającym do końca sprzęgłem.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez michal154 » 8 mar 2010, 22:45

Witam
Otóż mam problem natury technicznej :]
Mianowicie jakiś czas temu sprzęgło przestało działać jak powinno Nie można było biegu włączyć wyłączyć czy przełączyć bez przegazówek itp. Doczytałem że mogło się zapowietrzyć. No to przy okazji robienia hamulców wymieniłem płyn, i odpowietrzyłem wszystko co się dało. Sprzęgła nie dało się odpowietrzyć jak serwisówka mówiła , czyli poluźnić odpowietrznik na kole i na wysprzęgliku i połączyć wężykiem pompować delikatnie. Wężyk spadał.
Zadziało natomiast poluźnienie odpowietrznika na wysprzęglkiu i pompowanie pedałem sprzęgła. Pompowałem tak długo aż nie zniknęły pęcherzyki powietrza. I było dobrze jakiś czas. A dzisiaj padalec znów to samo. Nie szło biegu włączyć.
Wyregulowałem wys pedału i się naprawiło. Na pół godziny. Potem nie szło już nic włączyć i autko musiało zostać. Po 2 godzinach zszedłem na dół żeby sprawdzić i nie działało. Znajomy chciał zobaczyć objawy po 2 min od mojego sprawdzenia i działało.
Czy jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie? Gdzie szukać? Czy odpowietrzać dalej? Czy zwalać skrzynie?
Forumowicz

Od: 6 paź 2008, 19:56

Postprzez markmas » 9 mar 2010, 00:06

Coś mi się widzi, że padł sam wysprzęglik...

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 17 cze 2008, 23:48
Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V

Postprzez ROMAN-R87 » 9 mar 2010, 12:40

napewno jest nieszczelnosc w okolicach wysprzeglika i jego przewodu, tzn zaciaga gdzies powietrze, najlepiej byloby podmienic wysprzeglik i sprawdzic co sie bedzie dzialo, jak ok to przwdopodobnie skonczyl sie docisk sprzegla
pozdrawiam
-323 BF E3 jest x18xe
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
Forumowicz

Od: 10 maja 2007, 22:32
Auto: ACTROS 2653 6x4
JGC V8

Postprzez michal154 » 13 mar 2010, 23:53

Dzięki za odpowiedzi. Jak przestanie padać to zacznę grzebać. No chyba ze padnie na amen. Dzisiaj znów ten sam objaw. Już się nauczyłem z tym jeździć :D Po prostu włączam jedynkę jak się jeszcze kula i czekam z wciśniętym sprzęgłem. Dzisiaj naprawiło się w ten sposób że jak wróciłem do samochodu to odpaliłem ze wciśniętym sprzęgłem i na którymś biegu. wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz tak samo i już działało. Może to być tak ze puszcza np uszczelka przy pompie od sprzęgła? Tam gdzie jest zbiorniczek?
Forumowicz

Postprzez michal154 » 7 maja 2010, 09:11

Odpowietrzyłem jeszcze raz. I jest dobrze. Po jakimś czasie zaczął podobnie robić ale pomogła regulacje wysokości sprzęgła i na razie jest ok. Temat można chyba zamknąć. Dziękuję za pomoc.
Forumowicz