Witam.
Podczas zmiany kół na letnie z zimówek, przekręciłem jedną śrubę przy dokręcaniu... Nie wiem czy mam tyle siły w łapie, czy zmęczenie materiału. Dokręcałem zwykłym kluczem, bez przedłużek, zwyczajnie ręcznie.
Została nakrętka z kawałkiem gwintu.
Co z tym fantem Panowie zrobić? Bo nie uśmiecha mi się teraz kupować całej piasty. Da radę jakoś wymienić tą śrubę?
Dokręciłem pozostałe 3, nie uważam tego za dobry pomysł, ale muszę na razie tak jeździć...
pozdrawiam i z góry dzięki za wskazówki
Urwana śruba przy zakręcaniu koła... Mazda 323f BG.
Strona 1 z 1
Może pomoże nawiercenie w centrum urwanej śruby otworu, następnie gwintowanie gwintownikiem ale gwincie "lewowkrętnym", potem wkręcasz w powstałe miejsce śrubę z lewym gwintem o rozmiarze i skoku dopasowanym do wykonanego wcześniej otworu, gdy śruba wkręci się do "końca" wykonanego otworu kręcąć nią automatycznie zaczniesz wykręcać urwaną część starej śruby.
Nie jeżdże wcale szybko, po prostu inni jakoś tak dziwnie zwolnili !
- Od: 28 paź 2007, 22:28
- Auto: Mazda 323F BG `91 1,6 8V
TKKKKT w mazdach niema śrub tylko szpilki, więc wiercenie i wykręcenie na nic się nie zda, Dszywal jeżeli nie chcesz wymieniać całej piasty, to jedź do jakiegoś mechanika, może wyprasuje starą szpilkę i dobierze jakąś pasującą
Ostatnio robiłem to w mazdzie 323 VI klienta, ale myślę że to samo jest w "efce"
Trzeba odkręcić piastę, wybić urwaną szpilkę, i wbić nową.
Wszystko można zrobić "domowymi" sposobami ;p
Mam nadzieję że pomogłem
Trzeba odkręcić piastę, wybić urwaną szpilkę, i wbić nową.
Wszystko można zrobić "domowymi" sposobami ;p
Mam nadzieję że pomogłem
- Od: 16 lut 2010, 11:42
- Auto: Mazda 323 BG F 1.6 B+G 90 KM
Pytanie tylko, czy da się kupić szpilkę do Mazdy, ja osobiście takowej nie znalazłem.
Musi palić.... GogoMech
- Od: 13 kwi 2008, 20:59
- Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI
Kojec napisał(a):jak wybić szpilkę?? Trzeba coś sciągać czy jak to wygląda??

januszek916 napisał(a):trzeba odkręcić piastę, wybić urwaną szpilkę, i wbić nową.
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
Strona 1 z 1