Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Zakładam nowy temat, ponieważ uważam że spawa jest tego warta
Mam kilka pytań:
1. Czy w wersji z automatyczna skrzynia biegów półosie zmienia się bez jakiejś specjalistycznej wiedzy? Czy zwykły mechanik który wymieniał półosie w innych autach sobie poradzi w tym przypadku? Przeczytałem w książce autora Thomasa Haeberle'a na temat Mazdy 323 że ta skrzynia biegów wymaga specjalistycznej wiedzy, oraz narzędzi. Ma w środku płyn ATF którego sie niby nie powinno zmieniać przez cały okres eksploatacji itd. Jak to się ma do zmiany kompletnych półosi?
2. Wyczytałem również że w modelach Mazdy 323 89-94r były montowane dwa rodzaje automatycznych skrzyń biegów. Różniły się tym że jedna była 3 a druga 4 biegowa. Jak było naprawdę?
3. Wiadomo że auta z automatycznymi skrzyniami biegów nie powinno się holować. W książce piszą:
"Mazdy 323 z aut. skrzynią biegów nie wolno holować na odległości dalsze niż 50 km, w przeciwnym wypadku zabraknie smarowania w przekładni. Maksymalna prędkość przy holowaniu wynosi 50 km/h. Najlepiej jednak transportować samochód na specjalnej przyczepie'
4. Chodzi o to że ta "moja" Mazda o którą się rozchodzi ma urwany przegub, lewy. Mam taka teorie: Jeżeli odpalę silnik i wrzucę D, skrzynia biegów powinna całą moc silnika przekazać na te koło które stawia najmniejszy opór, w tym przypadku na to które ma urwany przegub. Więc wg. mnie jeżeli będę holować auto w takim stanie to wszystko powino byc ok i nic sie nie powinno stac. No bo przecież silnik działa, wszystko jest smarowane jak należy, a autko się toczy tak jak by zjeżdzało z górki
5. Kupiłem kompletne półosie, aby móc je wmienic muszę jeszcze dokupić jakieś części? Jesli tak to jakie?