Trzęsie kierownicą powyżej 120 km/h

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Rafał » 19 cze 2009, 20:43

seetak napisał(a):a przy okazji może wyjaśnić się sprawa z pierścieniami centrującymi, co usilnie podpowiadają inni...

Zacznij od tego, a później wymieniaj inne części i rozbieraj zawieszenie, układ napędowy... :P
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Od: 9 sie 2006, 07:27
Auto: JapanMuscleCar

Postprzez gregster » 20 cze 2009, 00:08

Witam wszystkich. Dzięki za pomysły jak narazie w tym samym miejscu, przyczyna nie znana. Generalnie zmieniłem opony na używane ale bez bąblów i nic ten sam problem Z tym, że mam w jednej feldze większy otwór centrujący. Do tego byłem na stacji ustawić zbieżność i troszkę się poprawiło z tym ze teraz mi biją bardziej koła przy hamowaniu ale oddam tarcze do zbielenia u tokarza i zobaczymy. Też na stacji dowiedziałem się, że poduszki silnika jak i przegub nie ma nic do szarpania karoserią przy dużych prędkościach hmmmmmmmmmmm W każdym bądź razie jutro jadę do mechanika i zobaczymy czego tam się dowiem. Najpierw zacznę od większego otworu centrującego na jednej z felg :)
Początkujący

Od: 12 cze 2009, 22:31
Auto: Mazda 323f 1.8 16v 91r.

Postprzez gregster » 20 cze 2009, 18:41

Jestem po wizycie u mechanika i jak narazie hamulce już mi nie trzęsą karoserią <jupi> Okazało się, że miałem krzywe tarcze, które po stoczeniu u tokarza chodzą jak nówki (chociaż były nówki wersji cheap). Niestety koła wciąż biją po przekroczeniu 140 km/h czyli 20 km/h poprawy, to już coś. W poniedziałek wymienię lewy przegub zewnętrzny (lekki luz) bo bije przy małej prędkości przy skręcie w prawo.Także miejmy nadzieje, że to to :]
Początkujący

Postprzez gregster » 20 cze 2009, 18:42

A co do pierścieni centrujących to są oryginalne felgi wiec to nie to.
Początkujący