Coś z przodu stuka PONOWNIE POMOCY !!!!!!!!!!

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Gustlik » 22 lut 2009, 08:22

NoMaD stukało i na dołkach ale to stukanie jest spowodowane było wybiciem poduszek amorów. Kupiłem 4 poduszki (ok. 400zł/kpl.) i stukanie na dołkach znikło ale teraz ten dźwięk. Podobny się wydobywa jak pisałem wcześniej ze zużytych końcówek półosi.
YKY wystarczy, że raz napisałeś, nie musisz się powtarzać
Sprzedam części do Mazda 323f BG rocznik 89-94 poj. 1.8
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 08:46
Auto: 323F BG, 1990r, 1.8 SOHC >>-->

Postprzez Sagitari » 23 lut 2009, 09:34

Miałem podobną historię, choć do końca nie jestem przekonany, co to było. Też miałem z przodu takie dziwne stukanie (u mnie gdzieś z lewej strony), szczególnie na skręconych kołach w prawo, więc wyszedłem z założenia, że to kończący się przegub z lewej strony. Oczywiście kilkukrotna diagnostyka zawieszenia nic nie wykazała i długo tak jeździłem nie wiedząc co to jest.
Ciekawostką jest to, że stukanie pojawiało się zawsze dopiero po przejechaniu kilkunastu kilometrów.
Ponieważ musiałem powymieniać gumowe membrany chroniące przeguby, przyjrzałem się im bliżej, ale nie było widać żadnych luzów ani zużycia. Po przesmarowaniu i założeniu membran stukanie przy skręcaniu ustąpiło, choć nie nastąpiło to odrazu po tej operacji, dlatego nie mam pewności, czy to rzeczywiście odpowiedzialny był za to przegub.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2005, 00:43
Auto: Audi 80 B4 1Z '94r.

Postprzez Gustlik » 5 mar 2009, 17:06

no i wszystko już wyjaśnione względem stuków. Mechanik kątem oka zlokalizował amatorsko zmontowany przez poprzedniego właściciela łącznik stabilizatora z tyłu oraz luźny sworzeń wahacza przedniego. Wcześniej 3ech mechaników telepało autem i nie znaleźli nic – widać ile warci oni byli. Łącznik stabilizatora był zmontowany z metalowych podkładów a w środku zamiast plastikowo metalowej tulejki kawałek węża ogrodowego dociętego pod wymiar natomiast uszkodzony sworzeń był zalany czymś w stylu silikonu tak by sie trzymał i nie tłukł. Ale ludzie mają fantazję i węża w kieszeni. Eh.... szkoda komuś było raptem wydać 100 zł na części.
Sprzedam części do Mazda 323f BG rocznik 89-94 poj. 1.8
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 08:46
Auto: 323F BG, 1990r, 1.8 SOHC >>-->

Postprzez zwir_ek » 15 mar 2009, 21:28

Witajcie koledzy a co może z przodu stukać w Mazdzie MX-3 1,6 16V Sohc taki głuche stuki dochodzą z przedniego prawego koła przy jeździe do przodu a zwłaszcza przy przejedzie przez tory albo progi zwalniające. Byłem na stacji diagnostycznej i powiedział że nie ma żadnych luzów.
Forumowicz

Od: 24 sie 2008, 00:10