Problem ze skrzynią biegów.
Strona 1 z 1
Odkąd kupiłem mazde miałem wrażenie że biegi wchodzą jakoś zbyt ciężko.. od wczoraj wsteczny mi zgrzyta za każdym razem;/(tak jakbym wogóle nie naciskał sprzęgła) ile razy bym nie wysprzęglał w nadzieji że wbije R bez zgrzytu , zero reakcji.Biegi : 1,2 wchodzą także z oporem.. 3,4 jeszcze jako tako wiec sie nie czepiam:) . Dzisiaj postanowiłem odpowietrzyć sprzęgło , niestety bez zmian.Linką także regulowałem.. może jest troche lepiej wchodzą ale bez rewelacji, namęczyć sie trzeba ;/ co mam zrobić,co posmarować albo wymienić?
- Od: 9 lis 2007, 00:26
- Auto: Mazda MX6
czejs ciężko chodzi dźwignia zmainy biegów czy nie wchodza biegi?
Jażeli ciężko chodzi dźwignia to pewnie jest zapieczona tulejia na łądzeniu dźwigni z cięgnem (drążkiem) do zmiany biegów. ( powodem jest nagrzewanie od ruru wydechowej ) miałem tak w swojej f-ce
Trzeba wejsć pod samochód odkręcic śrubę 6 na klucz 10 lub 12 wybic tylejkę przetrzec papierem ściernym nasmarować i skręcic
i będzie lekko pracowac
Jażeli ciężko chodzi dźwignia to pewnie jest zapieczona tulejia na łądzeniu dźwigni z cięgnem (drążkiem) do zmiany biegów. ( powodem jest nagrzewanie od ruru wydechowej ) miałem tak w swojej f-ce
Trzeba wejsć pod samochód odkręcic śrubę 6 na klucz 10 lub 12 wybic tylejkę przetrzec papierem ściernym nasmarować i skręcic
Ostatnio edytowano 7 gru 2008, 20:32 przez siegu, łącznie edytowano 1 raz
czejs Metalowa tulejka bezpośrednio pod dźwignią zmiany biegów (widełki cięgna obejmują końcówkę dźwigni z tulejką)
posmarowanie tulei raczej nie rozwiąże problemu "zgrzytania"
Bardziej prawdopodobne jest to, że po zmianie oleju będzie odczuwalna różnica. Mam nadzieję, że to nie sprzęgło...
Bardziej prawdopodobne jest to, że po zmianie oleju będzie odczuwalna różnica. Mam nadzieję, że to nie sprzęgło...
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
- Od: 13 sie 2007, 13:06
- Auto: EA5A SE
palik napisał(a):Mam nadzieję, że to nie sprzęgło...
No właśnie podejrzewam to. Bo wczoraj na pedale sprzęgła regulacja została rozkręcona prawie do końca, i sprzęgło nie możliwe aby normalnie jeszcze łapało, zwłaszcza po odpowietrzeniu. Chyba że sam wysprzęglik pada...
Czy ktoś się orientuje jaki olej można wlać do skrzyni biegów? Moja Madzia to MX-3 1,6 16v 88 KM. Czy są osobne otwory do nalewania i zlewania zużytego oleju? U mnie ciężko wchodzi wsteczny a pozostałe biegi po dłuższej trasie. Pozdrawiam Tomek.
-
Tomasz
Tomasz napisał(a):Czy ktoś się orientuje jaki olej można wlać do skrzyni biegów?
SAE 75W-90 (syntetyk)
Tomasz napisał(a):Czy są osobne otwory do nalewania i zlewania zużytego oleju?
Tak
Do spuszczania masz korek pod skrzynią
A do wlewu musisz odkręcić napęd linki prędkościomierza który zarazem jest miarką stanu oleju w skrzyni (znajduje się na skrzyni od ściany grodziowej samochodu)
Strona 1 z 1