Dawno temu juz pytalem o to ale nie otrzymalem satysfakcjonujacej odpowiedzi... teraz mam pare nowych faktow. Jak pisalem bylem na przegladzie i pan wykryl looz na tylnej prawej tuleji.
zaczalem dochodzic co to, pytalem w sklepach-roznie to nazywaja albo Tuleja tylnego dolnego wahacza albo [jaka?] tuleja drazka reakcyjnego wzdluznego (piekne nazwy

) co ciekawe tulejka ta oficjalnie (wg kilku sklepow z czescmi do japonczykow i wg serwisu Mazdy pod wrockiem-Dlugoleka) nie wystepuje osobno i jest "integralna czescia drazka" koszt jednego to 260 a ze wypada wymienic dwa to 520PLN... dziekuje. zadzwonilem do JP-CARS (japan cars w sandomierzu-glowna siedziba) i akurat trafilem na pana co ma tez 323BG i powiedzial mi ze ze te tuleje mozna dostac ale wystarczaja na pol czasem jeden sezon... ale doradzil tez ze mial ten sam problem u siebie i dopasowal drazki z.....KIA CLARUS <LOL> pasuja idealnie jedynie sa 3mm dluzsze itrzeba geometrie kol zrobic koszt jednego to 100zl za oryginal kijanki w sumie 200PLN no to juz troszke lepiej
Wiec teraz pytam bo nie wierze ze tylko ja mam ten problem co zrobic? probowal ktos wymieniac same tuleje?jak z ich trwalosciami?jaki koszt? jaka firma? moze zna ktos wymiary? albo poznal jakas inna "kombinacje" mozliwa na studencka kieszen
Prosze o odpowiedz bo przy wiekszych predkosciach juz zdarza sie czuc ten zachodzacy tyl a nie mam zamiaru wyciagac auta z poslizgu tylnych kol co jak wiadomo jest trudniejsze i nie zawsze sie udaje
ponizej link ze schematem... chodzi o to "cos" przykrecane momentem 93-127Nm
http://goliat.mm.pl/~pepey/Dzt.gif