Problem ze światłami drogowymi (323F BG)
1, 2
Cze mam problem:kiedy jade na wylaczonych swiatlach i chce puscic komus sygnal dlugimi to zapala mi sie kontrolka na desce od dlugich(ale sie nie zapalaja)-oczywiscie mam wysuniete reflektory:) ale kiedy jade na wlaczonych swiatlach to nie ma problemu wszystko dziala.W czym moze byc problem?Jakby chodzilo o bezpiecznik to by mi chyba wogole nie dzialaly dlugie?Nie znam sie za bardzo na elektryce wiec wytlumaczcie mi jak malemu dziecku.
Ostatnio edytowano 6 kwi 2005, 23:25 przez P0L4K, łącznie edytowano 1 raz
Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
- Od: 25 sie 2004, 12:23
- Auto: Passat B7
Moze jest problem z lewym przelacznikiem od swiatel i kierunkow, ze laczy, gdy pchniesz go w stala pozycje do przodu, wlaczajac dlugie, a nie laczy, kiedy pociagasz go do siebie migajac?
No nie do konca,bo jadac na wylaczonych swiatlach gdy pchne przelacznik na stala pozycje tez nie dziala.Zeby wlaczyc "stale" dlugie musze wpierw wlaczyc mijania a potem pchnac dlugie.Jest ktos w stanie mi pomoc czy bez elektryka samochodowego sie nie obejdzie?
Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
- Od: 25 sie 2004, 12:23
- Auto: Passat B7
Miałem ten sam problem w 323F BG. Winowajcą były styki przełącznika – długie są co prawda na przekaźniku, ale impuls wysyła przełącznik zespolony, jak również przełącznik steruje silniczkami wysuwania swiateł.
Zdejmij obudowę stacyjki/kolumny kierowniczej i zrób sobie dostęp do przełacznika. Po lewej jego stronie zauważysz takie okienko przykryte kawałkiem bezbarwnego przeźroczystego plastiku. Delikatnie podważ ten plastik i zdejmij go. Teraz pora na WD40. Wpsiknij tam troche specyfiku, jak się da to mozesz dodatkowo spróbować zaingerować jakimś cienkim narzędziem w stylu zapałki i/lub patyczka kosmetycznego. Po prawidłowym wyczyszczeniu stykuff wszystko powinno działac jak to przewidział producent. Po skończonej operacji załóż z powrotem ten plastik-szybkę no i poskładaj wszystko co uprzednio rozebrałeś.
Ot i wsio.
Pozdro
SM
Zdejmij obudowę stacyjki/kolumny kierowniczej i zrób sobie dostęp do przełacznika. Po lewej jego stronie zauważysz takie okienko przykryte kawałkiem bezbarwnego przeźroczystego plastiku. Delikatnie podważ ten plastik i zdejmij go. Teraz pora na WD40. Wpsiknij tam troche specyfiku, jak się da to mozesz dodatkowo spróbować zaingerować jakimś cienkim narzędziem w stylu zapałki i/lub patyczka kosmetycznego. Po prawidłowym wyczyszczeniu stykuff wszystko powinno działac jak to przewidział producent. Po skończonej operacji załóż z powrotem ten plastik-szybkę no i poskładaj wszystko co uprzednio rozebrałeś.
Ot i wsio.
Pozdro
SM
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
P0L4K napisał(a):No nie do konca,bo jadac na wylaczonych swiatlach gdy pchne przelacznik na stala pozycje tez nie dziala.Zeby wlaczyc "stale" dlugie musze wpierw wlaczyc mijania a potem pchnac dlugie.
To akurat jest normalne w kazdej Mazdzie.
cały czas świeci czy tylko na chwilę się zapala? jeśli na chwilę to wszystko jest ok, a jeśli cały czas to któraś żarówka z tyłu zakończyła swój żywot lub jest coś nie tak z obwodem. w angielskiej instrukcji jest tak to opisane: "STOP LIGHT MALFUNCTION WARNING: This warning indicates that one of the stop lights has burned out or the circuit is malfunctioning and should be repaired as soon as possible." pozdrawiam 
ex-właściciel 323F GT (BG)
- Od: 7 lip 2004, 16:49
- Auto: Audi A3 TDI
też ostatnio miałem problem ze światłami,
ale mi wcale nie świeciły..okazało się że gubił mase ma stykach..
a sprawdzałes może czy z tego przekaźnika( o którym pisał Smirnof)
wychodzi napięcie w momencie gdy mrugniesz długimi?
Jeżeli wychodzi to szukaj dalej po kablach i szukaj przerwy na jakichś nastepnych
przkaźnikach jeżeli takie są, chociaż raczej jeżeli normalnie włączysz długie to Ci działają,
czyli przerwy nie powinno być...
sprawdz jak z tym napięciem na tym przekaźniku..
ale mi wcale nie świeciły..okazało się że gubił mase ma stykach..
a sprawdzałes może czy z tego przekaźnika( o którym pisał Smirnof)
wychodzi napięcie w momencie gdy mrugniesz długimi?
Jeżeli wychodzi to szukaj dalej po kablach i szukaj przerwy na jakichś nastepnych
przkaźnikach jeżeli takie są, chociaż raczej jeżeli normalnie włączysz długie to Ci działają,
czyli przerwy nie powinno być...
sprawdz jak z tym napięciem na tym przekaźniku..
- Od: 7 mar 2005, 09:24
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 '96 LPG
aha....
ja bym szukał przerwy gdy masz opuszczone światła,
czemuś one się nie włączają, czyli chyba gdzieś napięcie musi nie dochodzić,
tylko dlaczego...?
nie zaszkodzi wziąść miernik w rękę i sprawdzić albo chociaż zwykłą żaróweczke..
jak to fajnie się pisze...wiem, że nie jest to takie proste,
bo przewody są troche pochowane i zazwyczaj w peszlach...
ja bym szukał przerwy gdy masz opuszczone światła,
czemuś one się nie włączają, czyli chyba gdzieś napięcie musi nie dochodzić,
tylko dlaczego...?
nie zaszkodzi wziąść miernik w rękę i sprawdzić albo chociaż zwykłą żaróweczke..
jak to fajnie się pisze...wiem, że nie jest to takie proste,
bo przewody są troche pochowane i zazwyczaj w peszlach...
- Od: 7 mar 2005, 09:24
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 '96 LPG
Witam.
POL4K masz halogeny.Ja właśnie tak mam że przy otwartych światłach nie załączonych jak chcę komuś mrugnąć światłami to zamiast normalnie światłami głównymi mrugnąć to mrugają halogeny.Ja taką Madzię już kupiłem i jak patrzyłem to nie było widać ingerencji w oryginalną wiązkę przewodów.Wszystko ładnie poizolowane jak fabrycznie.
POL4K masz halogeny.Ja właśnie tak mam że przy otwartych światłach nie załączonych jak chcę komuś mrugnąć światłami to zamiast normalnie światłami głównymi mrugnąć to mrugają halogeny.Ja taką Madzię już kupiłem i jak patrzyłem to nie było widać ingerencji w oryginalną wiązkę przewodów.Wszystko ładnie poizolowane jak fabrycznie.
- Od: 11 lis 2004, 18:14
- Auto: Mazda 323f 1.8 16v 1990
1, 2