witam czy wymnieniał już ktoś z was standardową antene taką wysuwaną ręcznie w 323bg `91 na jakąś mniejszą jak tak to jak to zrobić bo bojej babie która jeżdzi taką mazdą nie podoba się że antena wystaje jej na pół dachu (głupia baba)
bo jak ją odkręciłem to okazało się że ten plastik to jedna całoś i stanołem w miejscu ma ktoś pomysł jak wymienić na mniejszą aby wygnał na radio był wyraźny bez zakłóceń
wymiana anteny na mniejszą
Strona 1 z 1
Długość anteny jest zależna od długości odbieranych fal.
Dlugość anteny jest wielokrotnością długości fali.
Y = C/f
Y – długość fali [m],
C – prędkość światła (3x108 m/s),
f – częstotliwość [Hz].
Im krótsza antena tym mniejszy zasięg. W mieście gdzie sygnał jest mocny wystarczy krótka. W trasie może być cisza.
Dlugość anteny jest wielokrotnością długości fali.
Y = C/f
Y – długość fali [m],
C – prędkość światła (3x108 m/s),
f – częstotliwość [Hz].
Im krótsza antena tym mniejszy zasięg. W mieście gdzie sygnał jest mocny wystarczy krótka. W trasie może być cisza.
Yard napisał(a):Dlugość anteny jest wielokrotnością
Albo podwielokrotnoscią. W przypadku nadajnikow chodzi o wytworzenie w antenie fali stojacej, co powoduje, ze mozemy efektywnie wypromieniowac moc. Sa rozne techniki, robi sie anteny o dlugosci fali, pol fali, cwierc fali, 3/8 fali...
W przypadku odbiornikow nie ma to az tak wielkiego znaczenia. Dlugosc fali dla zakresu 88-108Mhz (radiowe pasmo europejskie UKF) to okolo 3m.
Przy tej wielkosci dlugosc anteny chyba nie ma znaczenia, ale moge sie myliic.
Michal
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
- Od: 10 paź 2005, 14:53
- Auto: 323F BJ DITD '02
Yard napisał(a):Długość anteny jest zależna od długości odbieranych fal.
Chyba ciut odwrotnie
Poniewaz nie mam zbytnio czasu na kolejny wykład z fizyki...odsyłam zainteresowanych tu:
Antena – Cóż to za zwierze i czym je karmić
Pozdrawiam
Be yourself no matter what they say
- Od: 10 mar 2005, 17:09
- Auto: Mazda MX5 NB 2004 Unplugged
Strona 1 z 1