Męczące odbłyski na szybie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez fazzi » 29 paź 2005, 16:43

Witam!
Prawdopodobnie nie jestem jedynym użytkownikiem, któremu to przeszkadza więc może ma ktoś wie jak temu zaradzić :)

Podczas jazdy pod słońce (lub w nocy, mijając latarnie) na przedniej szybie, dokładnie na wysokości oczu odbija mi się fragment pulpitu nad zegarami, na który w danym momencie pada światło.
Jest to potwornie męczące i może ktoś wymyślił sposób na to zjawisko?
(Nie mam serca matowić go papierkiem ściernym ;) )

Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 2 lip 2005, 14:16
Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|

Postprzez GofNet » 29 paź 2005, 17:03

Witaj w klubie użytkowników, którym też to przeszkadza :).

Sprawdź jakiś preparat do pielęgnacji tapicerak, ale efektem działania którego jest mat a nie połysk.

Może położyć (przykleić) dopasowaną stylistycznie "wykładzinkę"* matową?

* Pod słowem "wykładzinka" kryje się wszystko, co przyjdzie wykonującemu zadanie do głowy :).
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Sagitari » 29 paź 2005, 17:27

Witam,

Problem z odbiciem tapicerki w przedniej szybie występuje chyba we wszystkich samochodach, gdzie deska rozdzielcza ma tapicerkę mającą tendencję odblaskową. W słoneczny dzień nie stanowi to żadnego problemu, wystarczy zaopatrzyć się w okulary polaryzacyjne (ja i inni wędkarze bardzo sobie cenią ten wynalazek, nad czystą wodą efekt jest niesamowity). Jednak w nocy trudno coś poradzić, być może są okulary polaryzacyjne o neutralnej barwie, ale nie dowiadywałem się jeszcze.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2005, 00:43
Auto: Audi 80 B4 1Z '94r.

Postprzez fazzi » 29 paź 2005, 18:01

Owszem, Okulary polaryzacyjne to świetna rzecz ale nie dla osoby, która na co dzień nosi zwykłe okulary... :|
Z preparatem spróbuję (nawet nie wiedziałem, że są takie co mat zostawiają :) ), a jeśli nie to, to już faktycznie tylko wykładzinka... Chociaż jak sobie wyobrażę taki kawał materiału w stylu narzuty łóżkowej czyli 5 centymetrowe, gęste 'włochy', to mam mimowolne skojarzenia z 'wiejskim tuningiem'. <glupek2>
Forumowicz

Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97

Postprzez fazzi » 1 lis 2005, 19:52

Niestety. Preparat czyszczący, matowy nie pomógł :(
Na dniach wpadnę do jakiejś pasmanterii dobrać tkaninkę.... Może pomoże :)

Pozdrawiam!
Forumowicz

Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97