Ostatnio wyszło mi kilka małych, ale dość drażniących usterek w mojej Madzi, mam nadzieję, że ktoś już to przerabiał i mi trochę pomoże:

Tylna wycieraczka przestała działać, daję na pozycję
int i ani drgnie, spryskiwacz działa za każdym razem. Ostatnio natomiast stało się coś dziwnego – mimo pozycji
off wycieraczka samoczynnie się na chwilę włączyła, pochodziła chwilę, zatrzymała się a gdy chciałem ją włączyć, to ni hu hu (czyli silniczek sprawny). Jutro mam zamiar dobrać się do tylniej klapy z miernikiem i sprawdzić, czy prąd dochodzi. Od któregoś miejsca najlepiej zacząć? Jest jakieś wrażliwe

Kolejnym problemem jest to, że w tylnej klapie nie działa mi lapmka podświetlająca bagażnik, żarówka dobra, prąd nie wiem czy dociera, jeszcze nie badałem. I wreszcie w jaki sposob jest ona uruchamiana? bo nie widzę żadnego bolca, zamykającego obwód...
Możnaby powiedzieć, ze te dwie usterki się łączą i tak też mi się wydaje. Podejrzewam, że to od ostatniego rozszczelnienia tylnego pasa (tam gdzie są halogeny) bo po którejś ulewie zebrało mi się tam trochę wody. Jak ją stamtąd usunąć? Czy da się to jakoś uszczelnić? Czy już nie ma szans (jak kiedyś pytałem o tylne lampy, to tylko wymiana wchodzi w gre) z tego co pamiętam?
Dodam, że halogeny tylne, spryskiwacz tylny, oraz podgrzewanie szyby działają, kable do tych elementow idą w jedenj wiązce?

Ostatnio trochę drażniącą mnie usterką jest brak "piszczadełka". Gdy zgaszę silnik i otworzę drzwi przy zapalonych światłach mijania. Obydwa "przyciski" na drzwiach działają i uruchamiają lampkę w suficie przy otworzeniu drzwi (ostatnio te bolce czyściłem).
Bardzo proszę o jakąś pomoc w tych usterkach i czekam na odpowiedź.