Nie działają: brzęczyk włączonych świateł, tylna wycieraczka, podświetlenie bagażnika.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pepey » 16 sie 2005, 11:39

Ostatnio wyszło mi kilka małych, ale dość drażniących usterek w mojej Madzi, mam nadzieję, że ktoś już to przerabiał i mi trochę pomoże:

<czytaj> Tylna wycieraczka przestała działać, daję na pozycję int i ani drgnie, spryskiwacz działa za każdym razem. Ostatnio natomiast stało się coś dziwnego – mimo pozycji off wycieraczka samoczynnie się na chwilę włączyła, pochodziła chwilę, zatrzymała się a gdy chciałem ją włączyć, to ni hu hu (czyli silniczek sprawny). Jutro mam zamiar dobrać się do tylniej klapy z miernikiem i sprawdzić, czy prąd dochodzi. Od któregoś miejsca najlepiej zacząć? Jest jakieś wrażliwe ??

<czytaj> Kolejnym problemem jest to, że w tylnej klapie nie działa mi lapmka podświetlająca bagażnik, żarówka dobra, prąd nie wiem czy dociera, jeszcze nie badałem. I wreszcie w jaki sposob jest ona uruchamiana? bo nie widzę żadnego bolca, zamykającego obwód...

Możnaby powiedzieć, ze te dwie usterki się łączą i tak też mi się wydaje. Podejrzewam, że to od ostatniego rozszczelnienia tylnego pasa (tam gdzie są halogeny) bo po którejś ulewie zebrało mi się tam trochę wody. Jak ją stamtąd usunąć? Czy da się to jakoś uszczelnić? Czy już nie ma szans (jak kiedyś pytałem o tylne lampy, to tylko wymiana wchodzi w gre) z tego co pamiętam?
Dodam, że halogeny tylne, spryskiwacz tylny, oraz podgrzewanie szyby działają, kable do tych elementow idą w jedenj wiązce?

<czytaj> Ostatnio trochę drażniącą mnie usterką jest brak "piszczadełka". Gdy zgaszę silnik i otworzę drzwi przy zapalonych światłach mijania. Obydwa "przyciski" na drzwiach działają i uruchamiają lampkę w suficie przy otworzeniu drzwi (ostatnio te bolce czyściłem).

Bardzo proszę o jakąś pomoc w tych usterkach i czekam na odpowiedź.
Forumowicz

Od: 20 maja 2004, 19:22
Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'

Postprzez martinez » 16 sie 2005, 15:43

Co do wycieraczki i "piszczydełka", to musisz powalczyć, odnośnie światełka podświetlania bagażnika, to przeczyść styki przy zamku w klapie. Tam jest blaszka, robiąca za włącznik i jak jest brudna, albo coś innego, to nie łączy. Co do "halogenów" – świateł w tylnej blendzie, to tylko silikonem możesz uszczelnić. Są tam uszczelki, ale może już umarły i puszczają (można spróbować dokręcić blendę. Nie zaszkodzi a może coś pomoże).

Powodzenia
Forumowicz

Od: 20 paź 2004, 16:33
Auto: Mazda 6 GY

Postprzez Pepey » 16 sie 2005, 19:16

Mówisz o stykach na zamku w klapie? widzę tam jakiś kabelek ładnie przylutowany do zamka, który jest wpuszczony w klapę. Nie miałem dziś warunków dokładnie tego zbadać (pada deszcz), ale to chyba o to chodzi ??
Jak odparuje mi woda po najbliższych upałach, to spróbuję ja dociągnąć.

Kwestia "piszczydełka" – ktoś wie, gdzie ono wogóle jest i jak dużo wspólnego ma bolec w drzwiach z brzęczykiem ?? Bo ostatnio mi się zawieszał (bolec) przeczyściłem go, to działa OK Za każdym razem, ale jakoś właśnie od tego czasu przestało "brzęczeć" :)

Co do wycieraczki, to ktoś może wie, gdzie jest jej przekaźnik? Może mi się uwalił i to nie ma nic wspólnego z zalaniem tylnej klapy?

Ewentualnie gdzie w tylnej części auta są główne wiązki i ich jakieś łączenia? Chcę sprawdzić, czy dochodzi prąd – jeśli nie, to gdzie się trop urywa ;)
Forumowicz

Postprzez GofNet » 16 sie 2005, 19:25

Pepey napisał(a):Tylna wycieraczka przestała działać
Pepey napisał(a):w tylnej klapie nie działa mi lapmka podświetlająca bagażnik
Te dwie usterki są faktycznie ze sobą ściśle powiązane. Najprawdopodobniej rozwiązanie dwóch powyższych Twoich problemów znajduje się poniżej:

<czytaj> Ogrzewanie tylnej szyby w 323 (1)
<czytaj> Ogrzewanie tylnej szyby w 323 (2)
<czytaj> Ogrzewanie tylnej szyby w 323 (3)

Co do buzerka od włączonych świateł sprawdź, czy jest on sprawny. Może po prostu się uszkodził, lub dochodzący do niego przewód jest przerwany.

Pozdrawiam.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Pepey » 16 sie 2005, 19:51

@GofNet Zaraz prześledzę te trzy wątki, hmmm a buzerek ?? Gdzie on wogóle jest?

Kable na łączeniu są chyba całe, bo ostatnio nad jeziorkiem z nudów tam zajrzałem, ale jeszcze je obadam! Bardziej bym to powiązał z wilgocią i zalaniem ktoregoś elementu...
Forumowicz

Postprzez GofNet » 16 sie 2005, 20:20

marek napisał(a):W MX-3 brzęczyk znajduje się po drugiej stronie panela z bezpiecznikami, może jest też tak u Ciebie. U mnie nie działał. Wystarczyło, że wyjąłem panel i włożyłem z powrotem (sprawdzając czy wszystkie kable się trzymają) i już działa :)
Aby uzyskać więcej informacji, kliknij w opcję szukaj i wpisz słowo kluczowe "brzęczyk".

Powodzenia.
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Postprzez Pepey » 17 sie 2005, 21:16

Hmmm, fakt że męcząc się z wycieraczką (sprawdziłem bezpieczniki) i właśnie od tego momentu przestało brzęczeć... Sprawdzę to jutro, bo to na bank to.

A co do wycieraczki tylnej – problem nadal nie jest rozwiązany!!

lampka – pomysł z poprzednich postów, ale nie maiłem kiedy go sprawdzić. Może ma znaczenie, że musiałem lekko opuścić zamek, bo się ciężko mi bagażnik domykał ??

PS. Może to głupie, ale jak wygląda brzęczyk? Bo koło bezpieczników mam mnóstwo kabli, jakąś aluminiową puszeczkę i cholera wie, co jeszcze i nie wiem, na co patrzeć...
Forumowicz

Postprzez GofNet » 23 sie 2005, 15:58

Pewnie masz tak, jak w najnowszych samochodach – wycieraczka automatycznie reaguje na mokrą szybę, bez konieczności jej ręcznego włączania hahaha

Wygląda na to, że jakieś kabelki robią Ci kuku lub przełącznik sobie z nudów zwiera i tyle ;)
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Postprzez Pepey » 2 lis 2005, 10:31

NIE UWIERZYCIE!!

Wiecie co bylo powodem tych usterek?? Zarosniete klemy na akumulatorze! Wcozraj rano je oczyscilem i jak reka odjal wszystko zaczelo dzialac! Zdziwilem sie troszke czemu akurat to przestalo dzialac. No ale na szczecie juz wsystko ok i nie musze rozbierac pol auta! Wiec jak ktos ma podobne problemu niech zacznie od AKU.
Forumowicz

Postprzez klawy323 » 2 lis 2005, 18:21

Pepey napisał(a): Ostatnio trochę drażniącą mnie usterką jest brak "piszczadełka". Gdy zgaszę silnik i otworzę drzwi przy zapalonych światłach mijania. Obydwa "przyciski" na drzwiach działają i uruchamiają lampkę w suficie przy otworzeniu drzwi (ostatnio te bolce czyściłem).

Wiesz co jezeli dobrze pamietam to przy kierownicy jest problem z niedocierajacym pradem bo miałem juz podobna sytuacje tylko u mnie nie zawsze stykał ten brzecvzyk i raz działał a raz nie.ale nie pamietam <glupek2>
POZDRO DLA WSZYSTKICH BLACK DEVIL 323
Forumowicz

Od: 24 wrz 2005, 17:39
Auto: Mazda 323BG 1990r.

Postprzez Yard » 4 lis 2005, 22:36

Jeśli nie działa brzęczek to najpierw trzeba sprawdzić wkręt mocujący przycis na słupku na dole. To jest masa. Wstarczy trochę wody (w tym miejscu o nią łatwo) i traci kontakt z karoserią.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32