Przeciekajacy szyberdach – zalewa mi auto (323fBG)
1, 2

Widać w tym miejscu 2 małe wystające rurki?
U mnie z tego co pamiętam tak jest, a nie chce iść otwierać szyberdachu bo jest zasypany śniegiem i może być przymarznięty
Tutaj jest przedni i tylny pokazany:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 3d192.html
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

- Od: 7 mar 2008, 14:40
- Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6
Również mam mały problem z szyberdachem. Tylko że ja mam szklany i nie elektryczny tylko na korbkę. No i właśnie leci z tej korbki. Najczęściej przy gwałtownym ruszaniu lub skręcaniu.

- Od: 21 wrz 2009, 21:49
- Auto: 323F BG 1.8, Xedos6 2.0 V6, Mazda 6 Kombi MZR-CD 121KM Diesel
A ja mam taki problem. Dorwałem blat szyberdachu pod kolor, wszystko fajnie tylko uszczelka nie do końca dochodzi do karoserii samochodu ( wiadomo, że idealnie nie spasuje ) i co teraz? mam szparkę miedzy szyberdachem a karoserią jak sprawę rozwiązać ?
Edit.
Po ulewnej nocy w środku sucho więc kanaliki się spisują ;–)
Edit.
Po ulewnej nocy w środku sucho więc kanaliki się spisują ;–)
- Od: 9 maja 2011, 15:04
- Auto: 3 BK 2.0 150km '06
MR2 SW20 '92
WRX STI '11
mam pytanie poniewaz moj waz odprowadzajacy od szyber dachu byl totalnie zapchany ze musiałem go wyciągąć i dopiero przeczyscic, ale i wlasnie problem ze nie moge trafic nim w to samo miejsce zeby odprowadzal wode na nadkole, wiec przedluzylem waz i poprowadzilem nizej zeby woda splywała prosto do progów, w progach sa otwory przez ktore wylewa sie woda na zewnatrz, ale czy to wlasciwe rozwiazanie, czy to nie zaszkodzi? prosze o pomoc lub jak wsadzic w wlasciwe miejsce w blotniku?
- Od: 19 cze 2011, 15:12
Skąd się wzięły dziury w progu przez które ma się wylewać woda? W progach co najwyżej powinny być otwory rewizyjne, ale zatkane gumowymi zaślepkami i na pewno nie na spodzie
Co do prawidłowego przeprowadzenia tego wężyka, spróbuj pomóc sobie drutem. Najpierw przeciągasz drut tak jak ma być, a następnie mocujesz do niego rurkę i wyciągasz drut drugim końcem. Swoją drogą łatwiej by było gdybyś wyciągając ten wężyk coś w jego miejsce przeciągnął ale teraz już "po ptokach"

Co do prawidłowego przeprowadzenia tego wężyka, spróbuj pomóc sobie drutem. Najpierw przeciągasz drut tak jak ma być, a następnie mocujesz do niego rurkę i wyciągasz drut drugim końcem. Swoją drogą łatwiej by było gdybyś wyciągając ten wężyk coś w jego miejsce przeciągnął ale teraz już "po ptokach"

- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
w progach sa po obyswu stronach po 2 otwory i zaslepione byly gumowymi zaslepkami, wyciągnąłem je, ale zyby przeprowadzic ten waz musze sciagac nadkole?

fil!p napisał(a):kanalik odplywowy to gumowa rurka o srednicy ok 0,7 cm idaca od rogu przez slupek do nadkola, mniej wiecej pod kierunkowskazem bocznym. jesli chcesz obejrzec wyjscie to zdemontuj tylko plastikowe nadkole we wnece i bedziesz mial miejsce na wlozenie reki.
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
Juz zrobilem, wszystko elegancko tak jak powinno byc 

Witam serdecznie
Odświeżam temat.
Problem- jak w temacie cieknie szyberdach.
Woda wycieka w miejscu gdzie jest zaślepiony otwór z wkrętem zaznaczony na zdjęciu ( cieknie po obu stronach w tych miejscach )

Książki piszą, żeby wyczyścić kanaliki odprowadzające wodę z szyberdachu.
Niestety nigdzie czegoś takiego nie widzę u siebie.
Wygląda to tak:

Jest tylko ta jasna rynienka. Nigdzie nie ma żadnego otworu. Tam dalej nic nie można zobaczyć.
Będę wdzięczny za pomoc. W razie czego mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
Odświeżam temat.
Problem- jak w temacie cieknie szyberdach.
Woda wycieka w miejscu gdzie jest zaślepiony otwór z wkrętem zaznaczony na zdjęciu ( cieknie po obu stronach w tych miejscach )
Książki piszą, żeby wyczyścić kanaliki odprowadzające wodę z szyberdachu.
Niestety nigdzie czegoś takiego nie widzę u siebie.
Wygląda to tak:
Jest tylko ta jasna rynienka. Nigdzie nie ma żadnego otworu. Tam dalej nic nie można zobaczyć.
Będę wdzięczny za pomoc. W razie czego mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
- Od: 1 mar 2012, 14:28
- Auto: mazda 323f ba 1,5 16v 95
- Od: 1 mar 2012, 14:28
- Auto: mazda 323f ba 1,5 16v 95
U mnie pojawił się ten sam problem.
Po każdym deszczu mam mokra podsufitkę na przednia szybą z lawej i prawej strony.
Niestety teoria z zapchanymi kanalikami szyberdachu chyba sie nie sprawdziła. Sprawdzałe je. Włożyłem do nich sztywny drut o długości ok. 0.5m i są drożne.
Jakieś pomysły któręy jeszcze może przeciekać woda?
Po każdym deszczu mam mokra podsufitkę na przednia szybą z lawej i prawej strony.
Niestety teoria z zapchanymi kanalikami szyberdachu chyba sie nie sprawdziła. Sprawdzałe je. Włożyłem do nich sztywny drut o długości ok. 0.5m i są drożne.
Jakieś pomysły któręy jeszcze może przeciekać woda?
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
U mnie po deszczu, albo po umyciu auta woda kapała na przedni fotel od str pasażera.
Na początku byłem pewien, że to z szyberdachu, ale winną okazała się źle wklejona przednia szyba przez poprzedniego właściciela.
Po wyjęciu i ponownym wklejeniu szyby-jak ręką odjął
Tak, że radziłbym to dobrze sprawdzić...
Na początku byłem pewien, że to z szyberdachu, ale winną okazała się źle wklejona przednia szyba przez poprzedniego właściciela.
Po wyjęciu i ponownym wklejeniu szyby-jak ręką odjął

Tak, że radziłbym to dobrze sprawdzić...
U mnie bez szyberdachu woda też się lała i okazało się właśnie że uszczelka nie trzyma od szyby.
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
jesli mokra jest podsufitka dachu (nie szyberdachu) to na 90% cieknie uszczelka miedzy szyba a dachem:) jesli mokra jest podsufitka szyberdachu to opcje sa dwie: 1. niedrozne odplywy 2. przeciek miedzy uszczelka szyberdachu a blacha szyberdachu.
to sa jedyne miejsca gdzie bg przecieka
to sa jedyne miejsca gdzie bg przecieka

- Od: 4 mar 2008, 01:41
- Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp
Mokra jest podsufitka nad przednią szybą czyli najprawdopodobniej przecieka uszczelka tej szyby. Co z tym można zrobić? Można próbowac uszczelniać jakimś silikonem od środka czy trzeba wycinać szybę i wklejać od nowa?
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Panowie jest sprawa, w zasadzie sucho po deszczu, ale jako że szyberdach rdzewieje i daje go do blacharza, to doszedłem do wniosku, że woda się musiała zbierać i dlatego gniło.
Szukałem kanalików i za chiny ludowe, znaleźć nie mogę. Wiem jak wygląda ta rurka(taka czarna miekka) ale nie moge wypatrzyć przednich odpływów.
Z przodu jest z prawej strony czy z obu? bo wcześniej zamieszczono to zdjęcie i wynika, że z prawej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fd6835c31143d192.html
to jest zdjęcie moje, z lewej strony nad kierowcą, gdzie szukać tych kanalików?

pozdrawiam
Szukałem kanalików i za chiny ludowe, znaleźć nie mogę. Wiem jak wygląda ta rurka(taka czarna miekka) ale nie moge wypatrzyć przednich odpływów.
Z przodu jest z prawej strony czy z obu? bo wcześniej zamieszczono to zdjęcie i wynika, że z prawej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fd6835c31143d192.html
to jest zdjęcie moje, z lewej strony nad kierowcą, gdzie szukać tych kanalików?

pozdrawiam
Jest już Magdalena:D
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
- Od: 2 sty 2011, 17:54
- Auto: Mazda 323F BG, 1,6 16V, 1995
szmaragdowa :D
viewtopic.php?f=312&t=121896
witam a jeżeli ktoś nie ma kanalików odpływowych to co wtedy? a dach robiłem cały bo zgnił i przeciekało przez sam dach naokoło szyberka. ale problem zimnego prysznica mam dalej. A szyberdach mam z webasto gdy zadzwoniłem do serwisu po uszczelkę okazało się ze jej już nie produkują
Dopisano 24 sie 2013, 06:41:
dzisiaj zrobie zdjęcia od spodu szyberdachu i zamieszczę.
Dopisano 24 sie 2013, 06:41:
dzisiaj zrobie zdjęcia od spodu szyberdachu i zamieszczę.
- Od: 23 lip 2013, 06:35
- Auto: Mazda 323F GB
1.6 w gaziolu
produkcja 89-93
Pochodzenie Hiroszima:D
1, 2