Zabudowana i uszczelniona soczewka – czy żarówka wytrzyma?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez damian » 16 lut 2008, 17:01

Witam. Jestem w trakcie budowy przednich lamp do mojej 323f bg. chcę w nich zastosować soczewki z punta II, muszę je najpierw dobrze uszczelnić, żeby do środka nie dostała się wilgoć, no i nie wiem czy po tym uszczelnieniu nie będą mi się paliły żarówki od wysokiej temperatury w obudowie soczewki (normalnie soczewka nie jest dookoła zabudowana, ma szczeliny którymi może uciekać ciepło i rozchodzić się po całej lampie, po uszczelnieniu całe ciepło bedzie kumulowane w małym wnetrzu soczewki). Chcę zastosować żarówki H7 55W. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi pomoże
Forumowicz

Od: 17 wrz 2006, 17:02
Auto: 323F BG

Postprzez Krisek » 16 lut 2008, 20:41

Pamietaj ze lampy nie sa zbudowane hermetycznie a w recz przeciwnie maja zawsze wylot powietrza zeby mogly oddychac ... jak zrobisz obieg zamkniety i tak benda parowac ;) ale gorzej odparowywac ..

musisz pokazac fotki tego retrofitu bo nie bardzo widze jak to wyglada ...
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez damian » 16 lut 2008, 21:05

dzieki za zainteresowanie. wklejam fotki. te wszystkie ubytki w obudowie chce wypelnic i wszystko dobrze uszczelnic

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Krisek » 16 lut 2008, 21:13

oki... rozumiem ze widziales jak takie retrofity sie robi pozadnie naprzyklad z TSX ?
http://www.geocities.com/JVXdriver/s200 ... _retro.htm
wiec jak juz bedziesz mial soczewki za inwestowal bym w HIDy.. 35w lub 55w ...
PS. a zarowka powinna byc ok... tylko niewiem czy bym uzywal siliconu czy raczej jakis epoxydow ..
Forumowicz

Postprzez damian » 16 lut 2008, 21:25

Krisek napisał(a):oki... rozumiem ze widziales jak takie retrofity sie robi pozadnie naprzyklad z TSX ?

nie widzialem, ale wielkie dzieki za linka, pewnie duzo mi to pomoze, jutro musze wziasc do reki slownik i poczytac to na spokojnie :)

tylko w tym linku te soczewki zabudowal w lampie, ja chcialem zrobic te lampy z samych soczewek, nie umieszczajac ich w obudowie, dlatego chce je tak uszczelnic. musowo zakladac takie cos na ta soczewke z tak jak na tym linku? bo w punto przeciez nie ma czegos takiego, i klosz jest calkowicie gladki i chyba w niczym to nie przeszkadza.
Forumowicz

Postprzez Krisek » 16 lut 2008, 21:34

a rozumiem :) co chcesz zrobic niemartw sie tam jest sporo metalu z tego co widze na tej obudowie .... odprowadzi cieplo sobie :)

ta dziura po bokach zastosowal bym jakis odblysnik ... najlepiej 2 paski cienkiego aluminium wypolerowane :) i owiniete ... ladnie epoxydem zalac
Forumowicz

Postprzez damian » 17 lut 2008, 10:22

ok, dzieki, bardzo mi pomogles. pozdro
Forumowicz

Postprzez Krisek » 17 lut 2008, 20:33

pamietaj zeby po zbudowaniu tego przygladac sie jak zachowuje sie to wszystko :) czy jest bezpiecznie itd ... bo technicznie powinno byc a praktycznie to sie okaze.
Forumowicz

Postprzez Czege » 19 lut 2008, 09:28

Witam,
podłączę się pod temat.

Zastanawiam się nad włożeniem soczewek z Punto II do Xedosa 6. pytanie brzmi na ile one są ze sobą kompatybilne. mocowanie, etc.

Regenerowałem swoje odbłyśniki (jak na razie jeden) i po założeniu nie spełnił moich oczekiwań. Otóż załamanie światła jest zbyt małe. Nie wiem czy to kwestia złego rozproszenia. Co ciekawe, gdy założyłem stary odbłyśnik, okazało się, że jest tak samo...a wydawało się, że było lepiej wcześniej....
Albo coś zepsułem (choć akurat w reflektorze poza porysowaniem odbłyśnika nie ma co zepsuć), albo już jestem na tyle przewrażliwiony na punkcie "dobrego" swiecenia świateł, że aż mi odbija :)

Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak to działa po założeniu? czy to jest kompatybilne, co by nie przerabiać wszystkiego wewnątrz? Domyślam się, że jest skoro słyszy się o zakładaniu soczewek z punto II, no chybaże jest to tylko kwestia ceny, a potem nieuniknionych przeróbek...
Forumowicz

Od: 2 lip 2007, 23:29
Auto: był CA KF '94 5N
była BK Z6 '04 29Y
jest Kocur XE '18 Prestige

Postprzez Pawnik » 19 lut 2008, 11:28

Ja tylko dodam na marginesie, że użycie samych soczewek od Punciaka bez dodatkowej szyby jest poronione, ponieważ taka soczewka która się mocno nagrzewa pęknie od wody albo śniegu na skutek gwałtownej różnicy temperatur. Po prostu nie jest przeznaczona do pracy na zewnątrz. Pomijam kwestie używania niehomologowanego żródła światła i problemów przy przeglądzie lub w czasie kontroli, ale to już inna sprawa...
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 21:45
Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136 PS

Postprzez Czege » 19 lut 2008, 11:35

A więc czekam na propozycje tych, którzy te soczewki założyli. Oni mają doświadczenie i wiedzą co i jak pęka, tudzież jest nielegalne.
Forumowicz

była BK Z6 '04 29Y

Postprzez damian » 19 lut 2008, 15:06

Ja tylko dodam na marginesie, że użycie samych soczewek od Punciaka bez dodatkowej szyby jest poronione, ponieważ taka soczewka która się mocno nagrzewa pęknie od wody albo śniegu na skutek gwałtownej różnicy temperatur. Po prostu nie jest przeznaczona do pracy na zewnątrz. Pomijam kwestie używania niehomologowanego żródła światła i problemów przy przeglądzie lub w czasie kontroli, ale to już inna sprawa...

tez sie wlasnie nad tym zastanawialem, ale ktos juz na tym forum robil takie lampy i tez soczewki nie byly zabudowane niczym, ale przez dlugi czas nie wiedzialem tego kogos na forum i nie moge sie go zapytac czy mial jakies problemy z tymi lampami
Forumowicz

Postprzez Czege » 19 lut 2008, 15:09

wiem, że kolega arni0000 ma takie. Oczekuję właśnie na zdjęcia od niego. Jestem ciekaw tego projektu. jak dobrze wyjdzie to nawet już mam upatrzone soczewki:)
Forumowicz

była BK Z6 '04 29Y

Postprzez Krisek » 19 lut 2008, 19:52

Pawnik napisał(a):Ja tylko dodam na marginesie, że użycie samych soczewek od Punciaka bez dodatkowej szyby jest poronione, ponieważ taka soczewka która się mocno nagrzewa pęknie od wody albo śniegu na skutek gwałtownej różnicy temperatur. Po prostu nie jest przeznaczona do pracy na zewnątrz. Pomijam kwestie używania niehomologowanego żródła światła i problemów przy przeglądzie lub w czasie kontroli, ale to już inna sprawa...

nie peknie bo nie bedzie szoku termicznego tylko bedzie ciagle chlodzona przez otoczenie .... a jak zastosuje 35w xenon palnik to wogule niema oczym mowic

ale retrofit do lapmy byl by najlepszy ...
Forumowicz

Postprzez damian » 19 lut 2008, 21:57

tez mi sie wydaje ze nie peknie, bo na allegro jest pelno soczewkowych halogenow i w nich tez szklo soczewki nie jest niczym osloniete, np te http://allegro.pl/item311430282_biale_h ... gacja.html
Forumowicz

Postprzez marcus_87 » 11 mar 2008, 11:59

wydaje mi sie ze powinienes miec soczewke przeznaczona na swiecenie poza kloszem lampy bo szklo w reflektorach z gladkim kloszem nie jest jednakowej grubosci w kazdym miejscu i pewnie to jakos wplywa na strumien swiatla, druga sprawa to trwalosc soczewki.

a w ogole jakies auta maja 'gole' soczewki? bo z tego co widze alfa 159 ma jakies oslony
Forumowicz

Od: 3 paź 2007, 11:50
Auto: Prelude BB9