Woda cieknie na nogi pasażera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez grubasek » 20 cze 2004, 22:42

witam
mam nastepujacy problem..
mam mazde 323 1,6i gt 87r
i gdy pada deszcz gdy rusze szybciej leci woda doslownie "chlusta" na nogi pasarzera!!
doslownie musi sciekac z pod szybia alboo no wlasnie skad?
nie mam pojecia moze ktos ma jakies pomysly?
woda leci po przewodach i stamtad pochodzi ..
sam juz nie wiem
nie chce rozbioerac polowy auta...
pozdr
kocham madzie:)
Początkujący

Od: 20 cze 2004, 14:51
Auto: mazda 323 1,6i 1986-87 86km

Postprzez Koleś » 21 cze 2004, 16:59

Pod maska powinien byc spływ wody z kratek
On pewnie jest zapchany i jak wiecej wody sie zatrzyma to ona wpływa do srodka
Musisz zdiac kratke i jakos ten spływ przetkac i powinno działac
Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Forumowicz

Od: 17 lis 2003, 01:14
Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi

Postprzez Bartek » 19 sty 2007, 00:10

Witam!

Od kilku tygodni mam problem – po deszczu pojawia się pod fotelem pasażera sporo wody... Woda jest tylko i wyłącznie w tamtym miejscu, po bokach nie udało mi się namierzyć mokrej tapicerki, co wskazywałoby skąd spływa woda. Pomocy! Podejrzewam szyberdach (uszczelka nadaje się do wymiany), ale którędy woda może się dostawać >pod< ten fotel? :–/ Może ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam!
Bartek

>< doklejka /Borys
Forumowicz

Od: 25 paź 2003, 21:13
Auto: tymczasowo Civic

Postprzez loudner » 19 sty 2007, 13:50

nie jestem pewien ale pod kazdym fotelem jest taka rurka co doprowadza cieplo na stopy moze jakos przez to
Forumowicz

Od: 2 lip 2006, 20:46
Auto: Mazda 323 1.9 GTX Turbo

Postprzez Blade » 19 sty 2007, 15:07

Miałem to samo. Jest kilka mozliwości:

– szyberdach
– uszczelki przy szybie przedniej lub w drzwiach ( jak jest jakieś uszkodzenie )
– spod deski rozdzielczej od strony pasażera – jest tam jakiś filtr w takiej półokągłej obudowie koło skrytki, zdaje się dla wlotu powietrza w podszybiu.

Moja rada: udrożnij wszystkie odpływy wody w podszybiu i... w progach. U mnie to wystarczyło :D Inny użykownik forum poradził mi aby uszczelnić ten wlot powietrza silikonem. Oczywiście nie zaklejić tylko rozebrać i pojechać na około :)
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez Bartek » 21 sty 2007, 15:17

Dzięki za podpowiedzi. Kurcze, może faktycznie ta woda leci przez rurkę ogrzewania stóp i dlatego mokro jest pod samym fotelem... Tylko teraz pytanie, którędy woda dostaje się do tej rurki, gdzie szukać wlotu?

Bartek

PS Gdzie w progach są jakieś odpływy?
Forumowicz

Od: 25 paź 2003, 21:13
Auto: tymczasowo Civic

Postprzez Blade » 24 sty 2007, 10:54

Odpływy w progach są z przodu w nadkolach – takie plastikowe kółeczko wielkosci 50 groszówki z nacięciami wokół.Te "nacięcia" trzeba wyczyścic i przepchać. Zapewne wszystko zakryte jest warstwą błota ;) Możliwe że aby się do nich dostać trzeba zdjąć nadkole, ale nie jestem pewien.. Nie pamiętam jak było u mnie <jelen>..
Forumowicz

Postprzez Blade » 25 sty 2007, 09:56

W BG sedan trzeba odkręcić chlapacz i zdjąć nadkole ;) Sprawdziłem przy odkopywaniu autka z śniegu :] Nawiało tyle że moja Madzia zrobiła się większa od Xedosa :D
Forumowicz

Postprzez cariee » 29 lis 2009, 19:12

Witam!
Mam taki problem, kiedys oddawalam auto do blacharza aby wyklepac nadkole od strony kierowcy, od tamtego czasu gdy sa deszcze mam wode pod nogami ,sprawdzałam czy szyba jest nieszczelna jednak to nie to ,znalazłam jakas dziurke w nadolu i ja załatałam jednak woda nadal cieknie , rozkreciłam cale nadkole i jest tam kilka dziur , nie wiem czy brakuje tam uszczelek czy powinny być bo gdy leje w te dziurki to woda mi przecieka do auta dokladnie w samym rogu i cieknie z góry. Nie bardzo wiem czy brakuje mi jakis uszczelek czy moze cos innego mu dolega . Prosze o pomoc

>< doklejka, chociaż powinien być kosz za tak nazwany temat /Borys
cariee