xenony

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Ghostx » 11 sty 2012, 23:51

Witam,
Chciałbym zaczerpnąć wiedzy, a mianowicie chodzi mi o to http://allegro.pl/zarowka-xenon-palnik- ... 12198.html
oczywiście do tego dochodzi przetwornica, ale pytanie jest nastepujace czy trzeba miec odpowiednio przygotowane lampy oraz soczewki czy można włożyć je bezpośrednio do standardowych lamp i cieszyć się lepszą widocznością;) A i czy jest to legalne ;)

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 3 wrz 2010, 02:20
Auto: Mazda 323f bg 1,6 16v 91r

Postprzez lewy323s » 12 sty 2012, 00:27

Wszyscy wkładają to do zwykłych lamp. Teoretycznie nie można i żaden taki zestaw nie jest legalny, nie ma prawdziwej homologacji! Policja powinna za to zabierać dowód. Owszem świeci lepiej, widać nawet korony drzew, oślepia niemiłosiernie innych, przekleństwo na drodze. Niewiele ma wspólnego z prawdziwymi ksenonami. Zresztą po dłuższym czasie reflektor nie wytrzyma dużej ilości ciepła i odbłyśnik się wypali. Palnik ksenonowy powinien być zamontowany w specjalnym dla niego reflektorze, z poziomowaniem i układem oczyszczania co nie kosztuje 30, czy nawet 300 zł.
Forumowicz

Od: 7 wrz 2011, 21:09
Auto: Mazda 323 sedan 1.6 8V '89

Postprzez tekkenfan » 12 sty 2012, 00:56

Tak jak pisze lewy323s legalne to nie jest. Jeżeli już zakładać ksenona to do lamp z soczewkami, w przypadku zwykłych lamp będziesz oślepiał innych.

lewy323s napisał(a):Palnik ksenonowy powinien być zamontowany w specjalnym dla niego reflektorze, z poziomowaniem i układem oczyszczania

fakt ale prawda jest taka, że na naszych polskich drogach to poziomowanie i tak nie nadąża ;)

Ghostx zamiast się bawić w ksenony lepiej kup porządne żarówki :)
Ostatnio edytowano 12 sty 2012, 16:45 przez tekkenfan, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez patryk240 » 12 sty 2012, 16:36

Pytałem się na przeglądzie jak jest z tą legalnością i powiedziano mi że nie musi być soczewka może być zwykła lampa ale żeby to było legalne musi być system poziomowania i oczyszczania reflektorów i homologowany system xenonowy a koszt jest większy niż większości naszych aut, większość kontroli i przeglądów przymyka na to oko ale wiadomo że można trafić na jakiegoś skur.... który się uprze ja wybrałem żarówki night breaker plus jestem zadowolony o ile reflektory nie zostaną ochlapane błotem i wtedy nie przepuszczają światła :P ale choćby nie wiem jakie żarówki zwykłe jakieś super extra to i tak nie będą xenonami :)
Forumowicz

Od: 4 sty 2011, 03:38
Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG

Postprzez tekkenfan » 12 sty 2012, 16:47

patryk240 napisał(a):powiedziano mi że nie musi być soczewka może być zwykła lampa

wiesz na upartego to wszędzie zamontujesz ksenona ale na przykładzie efki musiałbyś zmienić klosz na cleara a odbłyśnik też raczej długo by nie wytrzymał i tylko to miałem na myśli.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez mchabeusz » 13 sty 2012, 17:54

tekkenfan napisał(a):
patryk240 napisał(a):powiedziano mi że nie musi być soczewka może być zwykła lampa

wiesz na upartego to wszędzie zamontujesz ksenona ale na przykładzie efki musiałbyś zmienić klosz na cleara a odbłyśnik też raczej długo by nie wytrzymał i tylko to miałem na myśli.

Mam tak właśnie zrobione ze zmieniłem lampy na cleary i do tego bi-xenon, na pewno jest lepsze skupienie niż na zwykłych
Oczywiście regulacja świateł i nie jest tak źle bo nikt mi nie mruga i kiedyś zamieniłem się z kumplem na auta i on jechał moja Madzia za mną i trochę raziła ale nie dużo więcej niż inne auta.

Jeżdżę tak już 2 latka i odbłyśnik i lampa na razie się nie stopiła
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.

Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT
Obrazek
By mchabeusz at 2011-12-04
Forumowicz

Od: 24 sie 2011, 13:15
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez patryk240 » 13 sty 2012, 20:18

mchabeusz napisał(a):Mam tak właśnie zrobione ze zmieniłem lampy na cleary i do tego bi-xenon, na pewno jest lepsze skupienie niż na zwykłych
Oczywiście regulacja świateł i nie jest tak źle bo nikt mi nie mruga i kiedyś zamieniłem się z kumplem na auta i on jechał moja Madzia za mną i trochę raziła ale nie dużo więcej niż inne auta.

Jeżdżę tak już 2 latka i odbłyśnik i lampa na razie się nie stopiła

A jakiej firmy masz te bixenony ??
Forumowicz

Od: 4 sty 2011, 03:38
Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG

Postprzez mchabeusz » 14 sty 2012, 08:44

Nie wiem jakiej firmy odkupiłem od kumpla i byly bez pudełka
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.

Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT
Obrazek
By mchabeusz at 2011-12-04
Forumowicz

Od: 24 sie 2011, 13:15
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez Lukano » 14 sty 2012, 16:03

lewy323s napisał(a):po dłuższym czasie reflektor nie wytrzyma dużej ilości ciepła i odbłyśnik się wypali.

Xenon pobiera mniej prądu, daje więcej światła, ale ciepła to akurat mniej wydziela. Wiec co jak co ale odbłyśniki powinny wytrzymać dłużej.
tekkenfan napisał(a):fakt ale prawda jest taka, że na naszych polskich drogach to poziomowanie i tak nie nadąża ;)

Dokładnie.
tekkenfan napisał(a):Ghostx zamiast się bawić w ksenony lepiej kup porządne żarówki :)

Nowe odbłyśniki, żarówki i najlpeiej jeszcze założyć nowe przewody. Otwierane lampy wykańczają ori wiązkę. Ja u siebie zmieniłem z jednej strony i aż się zdziwiłem różnicą, za tydzień druga strona też była zmieniona.
patryk240 napisał(a):może być zwykła lampa ale żeby to było legalne musi być system poziomowania i oczyszczania reflektorów i homologowany system xenonowy

Jednym słowem lampa musi mieć homologacją na xenon a nie na H4 i tyle. i żadne dokładane poziomowania i spryskiwacze nie pomogą. A o jakości i znajomości Panów na przeglądach już się w innym temacie wypowiadałem ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll