Hej. Od pewnego czasu mam dość dziwny problem z moją Magdaleną.
Pewnego dnia nie chciała mi zapalić (kręciła ale nie zapalała), zauważyłam wtedy zresetowane zegary. Wkońcu jednak udało mi się odpalić więc uznałam, że pewnie chwilowo akumulator siadł i jak pojeżdżę to się naładuje. Wieczorem tego samego dnia parkowałam i wtedy coś mi pyknęło i wszystko zgasł (silnik, reset zegarów). Przeczyściłam klemy podociskałam bezpieczniki i było OK przez jakiś tydzień.
Ostatnio podczas jazdy słuchałam muzyki. W ciągu jednego utworu radio restartowało mi się chyba 10 razy, i za każdym razem słychać było "pykanie". Wkońcu przy niskich obrotach zapaliły mi się kontrolki na desce mimo, że silnik nie zgasł. Chwilę później zaczęły mi wariować wskazówki w zegarach. Nie opadały, tylko podskakiwały z normalnego poziomu (podczas jazdy) i za każdym razem słyszałam "pykanie". Tego samego dnia wieczorem, kiedy ruszałam na światłach mój facet włożył panel radia i wszystko siadło (na skrzyżowaniu!). Chwilę pokręciłam i ruszyła. Od tamtej pory nie włączam radia. Ale nie wiem czy to jest w jakiś sposób powiązane. Raz jeszcze długo stałam w korku, auto chyba się trochę zagrzało, podskoczyła temperatura i wskazówki znowu zaczęły szaleć. Po chwili termostat zadziałał, temperatura wróciła do normy i wskazówki się uspokoiły.
Od wtorku mam spokój. Wczoraj auto było u mechanika. Objawy nie wystąpiły. Sprawdzili akumulator i przeczyścili przewody. Narazie jest OK ale nie wiem czy za chwilę jaja się nie powtórzą.
Po prostu magia! Czy ktoś miał podobne przejścia? Proszę o pomoc, bo kiedy Magdalena czuje się źle to ja też.
szalejące zegary,reset radia,wyłączanie silnika- rozwiązanie
Strona 1 z 1
Ostatnio edytowano 21 lut 2010, 19:53 przez hello_kate, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 wrz 2009, 15:10
- Auto: Mazda 3 2.0 165 km 2014r.
Suzuki SX4 1.6 120km 2010r.
miałem podobne objawy ale tylko po jezdzie w deszczu.wymieniłem mase(auta nie akumlatora) zmieniłem posek od alternatora i było ok
AUTO – HANDEL
Al. Dębawa 8a
Niepołomice
POMOC DROGOWA -TANIO
TEL 500-492-396 kAMIL
694-778-159 JA
Al. Dębawa 8a
Niepołomice
POMOC DROGOWA -TANIO
TEL 500-492-396 kAMIL
694-778-159 JA
Pasek był wymieniany, a bezpieczniki sprawdzałam. Może ta masa...?
A czy ma ktoś z Was schemat instalacji elektrycznej? Mazda 323f bg 1.6 16v rocznik 1994.
Najprawdopodbniej faktycznie była to masa. Akumulator, który mam (zamontowany zanim kupiłam auto), ma końcówki biegunowe po złej stronie i kabel od minusa nie dosięgał do karoserii. W związku z tym ktoś "yntelygentny" podpiął ten kabel do innego kabla masy biegnącego gdzieś do podwozia. Podejrzewam, że na skutek działania soli kabel ten się uszkodził i dzięki temu między minusem i masą było napięcie ( zmierzone miernikiem ).
Po przedłużeniu kabla i podpięciu go do właściwego miejsca jestem na 0. Póki co nic się dzieje, spokojnie używam radia. Mam nadzieję, że tak już zostanie
A czy ma ktoś z Was schemat instalacji elektrycznej? Mazda 323f bg 1.6 16v rocznik 1994.
Najprawdopodbniej faktycznie była to masa. Akumulator, który mam (zamontowany zanim kupiłam auto), ma końcówki biegunowe po złej stronie i kabel od minusa nie dosięgał do karoserii. W związku z tym ktoś "yntelygentny" podpiął ten kabel do innego kabla masy biegnącego gdzieś do podwozia. Podejrzewam, że na skutek działania soli kabel ten się uszkodził i dzięki temu między minusem i masą było napięcie ( zmierzone miernikiem ).
Po przedłużeniu kabla i podpięciu go do właściwego miejsca jestem na 0. Póki co nic się dzieje, spokojnie używam radia. Mam nadzieję, że tak już zostanie
Ostatnio edytowano 22 lut 2010, 00:24 przez hello_kate, łącznie edytowano 1 raz
hello_kate napisał(a):
Tutaj znajdziesz schemat instalacji elektrycznej.Pozdr
http://instrukcja.pl/i/mazda_323_schema ... ektrycznej
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
- Od: 8 sty 2009, 00:52
- Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV
madejek86 napisał(a):hello_kate napisał(a):
Tutaj znajdziesz schemat instalacji elektrycznej.Pozdr
http://instrukcja.pl/i/mazda_323_schema ... ektrycznej
Dzięki! Przyda się na przyszłość :)
well done- dzielna jestes dziewczyna. 
objawy faktycznie jak najbardziej pasuja do "niepewnej masy".
pozdro
pozdro
WOZI
Piotr Wozniak napisał(a):well done- dzielna jestes dziewczyna.
pozdro
Dzielna jestem, ale mam też super tatę
Dzięki
Strona 1 z 1