FOTORELACJA Demontaż Wkładu Lusterka Zewnętrznego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ENDRIU_071 » 15 kwi 2009, 00:12

Witam,

Ten wątek był maglowany już wiele razy, ale Ja nie znalazłem w ani jednym zdjęć.
Dlatego stworzyłem tą małą fotorelację.

Demontaż Wkładu Lusterka (regulacja manualna )– jest bardzo banalną rzeczą jak się zna pewien trick, o którym dowiedziałem się tutaj :) na forum – pozdro dla autora wątku!!.

Narzędzia potrzebne:
– krzyżak,
– suszarka (bezpieczniej) lub opalarka
– szpachelka – jak trzeba wymienić szkło

Zaczynamy od wykręcenia śruby do której się można dostać od dołu obudowy lusterka tak jak na zdj:

Obrazek

Zbliżenie:

Obrazek

Po wykręceniu i wyjęciu śruby, odginamy wkład na maksa jak się da, np od góry i zaczynam grzać suszarką, robimy to po, to aby plastyk wkładu – stał się elastyczny (to jest własnie ten trick :D ). W momencie jak sie nagrzeje – wsuwamy rękę za wkład i równomiernym naciskiem siły staramy się go wyjąć, powinien odskoczyć bez problemu, jeżeli stawia opór, to znaczy że jeszcze trzeba go podgrzać.

Zdjęcia Mocowań wewnątrz obudowy:

Na tym pracuje lusterko:

Obrazek

Tym czarnym elementem możemy je ustawiać:

Obrazek

Mocowanie wkładu plus śruba od której zaczynamy:
WAŻNE!!
Na zdjęciu widać również kwadratową nakrętkę, postarajcie się ją wyjąc po wykreceniu śruby, ona lubi gdzieś zginać, albo wpaść, np do kanału :D .

Obrazek

Cały wkład włącznie z miejscem na element sterujący:

Obrazek

Po zdemontowaniu można się zabrać za np wymianę szkła.
Do włożenia nowego w plastyk, też przydatna jest suszarka do nagrzania wkłądu, aby łatwiej się odginał.

Pozdrawiam,
Andrzej
Początkujący

Od: 14 kwi 2009, 23:21
Auto: Mazda 323F, BG, 1.6 16V, 94 r

Postprzez Lorne » 15 kwi 2009, 15:29

Dzieki bardzo ... przyda sie po tym jak mi peklo na pol szkielko przez odpadajaca listwe lewego slupka przy 120 km/h :D .... w sumei teraz wyglada to jak w nowych modelach "lamane lusterko szerokokątne" ale wymienic by sie przydalo :D
Lorne

Postprzez kaczor13134 » 16 kwi 2009, 01:23

A ma ktoś moze pojecie jak zdjąć lustereczko wewnetrzne? tzn chce się dostać do kabelków od szyberdachu bo działa mi tylko zamykanie elektrycznie i poprostu moze przeglad sytuacji uratuje od machania reka;]
Początkujący

Od: 16 mar 2009, 23:16
Auto: Mazda 323F 1.6 16V 93r.

Postprzez Suloo » 16 kwi 2009, 02:13

w mx3 jest troche latwiej.ustawiamy lusterko do gory,ciagniemy za dol wkladu az wyjdzie z zatrzaskow,ustawiamy lusterko w dol i wysuwamy.
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Forumowicz

Od: 2 mar 2009, 00:53
Auto: bylo MX3

Postprzez ENDRIU_071 » 20 kwi 2009, 13:37

kaczor13134 napisał(a):A ma ktoś moze pojecie jak zdjąć lustereczko wewnetrzne? tzn chce się dostać do kabelków od szyberdachu bo działa mi tylko zamykanie elektrycznie i poprostu moze przeglad sytuacji uratuje od machania reka;]

Niestety nie jestem pewien czy demontaz lusterka wew pozwoli ci sie dostac do Kabli.
Ale u mnie to jest w miare prosta sprawa.
Zdejmujesz zaslepke – wysuwajac ja w strone szyby przedniej.
Pod nia sa dwie lub jedna sruba (nie pamietam) odkrecasz i powoli sciagasz lusterko na dol.

Uwazaj zeby ci nie spadlo.

Daj znac czy OK.

Pozdro
Początkujący

Postprzez kriskristoferson » 20 kwi 2009, 17:30

a jeśli w mojej maździe cala ta obudowa lusterka juz w miejscu przymocowania do drzwi samochodu sie rusza, jest dosc niestabilne, tak jakby sie cos urwalo lub poluzowało, jak zdiagnozowac taką usterke i naprawic? chce zeby lusterka z całą obudową bylo sztywne i stabilne?
Początkujący

Od: 1 lut 2009, 00:06
Auto: Mazda 323f 1.5 16V 1998r.

Postprzez kaczor13134 » 20 kwi 2009, 19:31

Próbowałem zsunąć ta osłonę ale nic nie chce się ruszyc od tego lusterka... ehs nie chce sily urzywac bo szkoda polamac plastiku ;(
Początkujący

Postprzez ENDRIU_071 » 20 kwi 2009, 23:14

kaczor13134 napisał(a):Próbowałem zsunąć ta osłonę ale nic nie chce się ruszyc od tego lusterka... ehs nie chce sily urzywac bo szkoda polamac plastiku ;(

Nastapila mala pomylka z mojej strony:( – sorry zsuwasz ta oslone w strone srodka auta, a nie szyby przedniej.

Ja to robilem tak, plaski srubokret, koncowka zawinieta szmatka(zeby nie uszkodzic platyku), wsuwasz w szczeline w obudowie i delikatnie zaczynasz to odginac, potem reka lapiesz i tak jakbys chcial zsunac.

A jak nie to trzeba uzyc – tricku do plastyku:)) – suszarka i nagrzej plastyk zeby nie byl sztywny – na pewno ci sie uda.

Pozdro
Początkujący

Postprzez ENDRIU_071 » 20 kwi 2009, 23:17

kriskristoferson napisał(a):a jeśli w mojej maździe cala ta obudowa lusterka juz w miejscu przymocowania do drzwi samochodu sie rusza, jest dosc niestabilne, tak jakby sie cos urwalo lub poluzowało, jak zdiagnozowac taką usterke i naprawic? chce zeby lusterka z całą obudową bylo sztywne i stabilne?

W madzie BG – sa sruby (wew) za tym trojaktem ktory zaslania przy sterowaniu (jezeli masz manualne). Najpierw byl sprawdzil tam – jezeli sa poluzowane – to wtedy lusterka bedzie sie ruszac gora dol.

Moze u ciebie byc jeszcze kolejna sruba – ktora sie pokaze po demontazu boczku – tak jakbbys chcial zajrzec do wnetrza drzwi do gory.

Mam nadzieje ze pomoglem.

Daj znaczy czy cos znalazles.

Pozdro
Początkujący

Postprzez kaczor13134 » 29 kwi 2009, 02:50

Dzieki ENDRIU_071, zadzialalo i wszystko ladnie i zgrabnie. tam sa dwa zatrzaski po oby stronach wiec jak z jednej strony sie podwazy to reszta sama odskoczy ;] pozdrawiam
Początkujący

Postprzez arturek252 » 24 lut 2014, 20:28

sory za za odkopanie .. ale chciał bym sie dowiedziec do czego służy ta srubka z kwadratową nakrętką ..
i po wykręceniu jej to kiedy ja najlepiej wkręcić . Przy zmianie szkła ... .. ten elemen sterujący stał sie strasznie luźny i po jeździe naszymi Drogami lustereczko zmienia swoje położenie .. :)
Początkujący

Od: 16 lut 2014, 16:38
Auto: 323f BG
94r
1.6 16v