Jak wymontowac pokrywe szyberdachu w 323 3d??

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez martinez » 8 kwi 2005, 22:53

Witam!
Mam pytanko do posiadaczy autka z szyberdachem jak wymontowac pokrywe? Czy trzeba to robic sciagajac podsufitke?? U mnie od spodu na ramie szyberku (szklany) pojawila sie rdza i chce sie jej pozbyc ale najlepiej to robic na wymontowanym. Jak to wymontowac nie rozbierajac calego auta?? :D
Doradzcie mi!!
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 paź 2004, 16:33
Auto: Mazda 6 GY

Postprzez Smirnoff » 12 kwi 2005, 00:00

Witaj.
Nie wiem jak jest w przypadku szklanego szybra w BG, ale jak pamiętam z czasów posiadania efki BG, to w przypadku szyberka metalowego demontaż klapy był banalnie prosty – zdejmowało się podsufitkę (ten mały kawałek), potem klucz "10" w dłoń i ogień, bodajże po 3 nakrętki na stronę i klapa wychodziła sama :] Nie wiem jaki jest system kotwiczenia ramki w przypadku szybra szklanego. W GE/BA/CA boczne ramki stelarza szklanego "wieka" są przykręcane do suwnic takimi srubami z łbem podobnym, jak w tych srubach, którymi przykręcane sa rygle drzwiowe do słupków. (tylko mniejszy kaliber w szyberku).
Nigdy nei widziałem szklanego szyberka w BG, więc niestety nie mogę się wiążąco wypowiedzieć. Mam nadzieję, ze jakoś naprowadzi Cię to na dobry tor...
Pozdrawiam
SM
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez martinez » 13 kwi 2005, 10:59

Witam!
Dzieki serdeczne teraz przynajmniej wiem czego moge sie spodziewac :D . Myslalem ze da sie to zrobic bez sciagania podsufitki, skoro nie to trudno.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 paź 2004, 16:33
Auto: Mazda 6 GY