Czarny dym za autem
Witam wszystkich,
Moja Mazda 323 1,7 D strasznie kopci na czarno. Przebiegu ma coś około 350000km. Jak ją kupiłem to wtryski ustawione były na ciśnienie 140, a jak wiadomo powinno być 110. Poza tym strasznie lały. Zużycie paliwa ok. 8-9 litrów. Norma 6 litrów. Wymieniłem końcówki wtryskiwaczy ale to nie pomogło. Filtr powietrza nowy wymieniony. Czy ktoś wie może co jej dolega? Dodam jeszcze, że mam drugą taka samą Mazdę, z tym że przebieg faktyczny 200000km. Pali dużo mniej, nie kopci tak jak tamta. Chodzi dużo ciszej i mniej się trzęsie. Jedna i druga chodzą na takim samym oleju i aż się wierzyć nie chce nie biorą oleju. No może śladowe ilości 0,5 na 10 tys. km. Zero wycieków.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jacek
Moja Mazda 323 1,7 D strasznie kopci na czarno. Przebiegu ma coś około 350000km. Jak ją kupiłem to wtryski ustawione były na ciśnienie 140, a jak wiadomo powinno być 110. Poza tym strasznie lały. Zużycie paliwa ok. 8-9 litrów. Norma 6 litrów. Wymieniłem końcówki wtryskiwaczy ale to nie pomogło. Filtr powietrza nowy wymieniony. Czy ktoś wie może co jej dolega? Dodam jeszcze, że mam drugą taka samą Mazdę, z tym że przebieg faktyczny 200000km. Pali dużo mniej, nie kopci tak jak tamta. Chodzi dużo ciszej i mniej się trzęsie. Jedna i druga chodzą na takim samym oleju i aż się wierzyć nie chce nie biorą oleju. No może śladowe ilości 0,5 na 10 tys. km. Zero wycieków.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jacek
- Od: 14 gru 2004, 21:43
- Auto: mazda 323 1.7D 92r.
Nie jest przypadkiem przestawiony rozrząd o jeden ząbek 
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
GofNet napisał(a):Nie jest przypadkiem przestawiony rozrząd o jeden ząbek
Rozrząd odpada, nie jest przestawiony.
Jacek_L 323 napisał(a):Jak ją kupiłem to wtryski ustawione były na ciśnienie 140, a jak wiadomo powinno być 110. Poza tym strasznie lały. Zużycie paliwa ok. 8-9 litrów. Norma 6 litrów. Wymieniłem końcówki wtryskiwaczy ale to nie pomogło
Ktos Ci grzebal w pompie. Wtryski byly ustawione na wyzsze cisnienie zeby podawaly mniej paliwa. Jezeli poczatek wtrysku jest dobrze ustawiony i masz nowy filtr powietrza to nalezaloby sprawdzic na stole probierczym pompe
A i jeszcze jedno zmierz kompresje silnika i zobacz czy nie masz dwoch podkladek pod wtryskiwaczami
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Za duzo paliwa? Praktycznie wszystkie PN-y kopcą i zasyfiają filtr powietrza ( juz od swoich pierwszych dnitomekrvf napisał(a):Ktos Ci grzebal w pompie

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Za duzo paliwa? Praktycznie wszystkie PN-y kopcą i zasyfiają filtr powietrza ( juz od swoich pierwszych dni ) Jak pamiętam ze starych czasow remontowało sie te motory juz po 100 tysiącach km....Japonczycy dali ciała z tym 1,7D.
Wiem że kopcą ale chyba nie aż tak. Mam dla porównania drugą mazdę i niemogę o niej złego słowa powiedzieć. Z tym że ma ona 200tkm, a ta co kopci 350tkm. Czyżby poprostu powoli się kończyła?
Jaksa napisał(a):Jak pamiętam ze starych czasow remontowało sie te motory juz po 100 tysiącach km
A co najczęściej się psuło?
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
tomekrvf napisał(a):nalezaloby sprawdzic na stole probierczym pompe
A i jeszcze jedno zmierz kompresje silnika
Pompe bym sprawdził tylko niemam gdzie. w okolicy nie ma kogoś kto mógłby się tym zająć.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Cylindry + tłokiJacek_L 323 napisał(a):A co najczęściej się psuło?
Wez przestan , nie masz pomiarza w okolicy ? Warszawa jest blisko....Jacek_L 323 napisał(a):Pompe bym sprawdził tylko niemam gdzie
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Wez przestan , nie masz pomiarza w okolicy ? Warszawa jest blisko....
Pompiarze są ale do pomp traktorowych. Nie chcieli się podejmować. Warszawa może i blisko, ale się tak zastanawiam czy jest sęs remontować ten samochód? Wtryski kosztowały mnie 360 dotego dojdzie jeszcze pare duperelów, sprzęgło się ślizga... niewiem czy nie lepiej sprzedać i kupić coś innego.
A ile chcesz ?Napisz na PW.Jacek_L 323 napisał(a):niewiem czy nie lepiej sprzedać i kupić coś innego.
W tym tygodniu sprawdze pompe bo znalazłem gościa co by chciał to zrobić.
Jak będe coś wiedział to napisze.
Narazie dzięki wszystim za rady.
Pozdrawiam
Jacek
Jak będe coś wiedział to napisze.
Narazie dzięki wszystim za rady.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
A mozesz sie pochwalic kto to? I zapytaj czy ma dane regulacyjne do tej pompy a najlepiej zeby Ci je pokazal. Bo bez danych regulacyjnych to mozna sobie na pompe popatrzec. Juz widzialem pompy wyregulowane przez magikow...
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
tomekrvf napisał(a):A mozesz sie pochwalic kto to?
Pracuje w jakimś serwisie w Siedlcach, a po godzinach w domu zajmuje się pompami, wtryskami itp.
tomekrvf napisał(a):I zapytaj czy ma dane regulacyjne do tej pompy a najlepiej zeby Ci je pokazal. Bo bez danych regulacyjnych to mozna sobie na pompe popatrzec.
Dane pompy to ja mam osobiście w domu.
tomekrvf napisał(a):Juz widzialem pompy wyregulowane przez magikow...
Ja też widziałem, a nawet chyba posiadam taką jedną pompę.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Jaszcze jedno pytanie, a mianowicie przy pewnych obrotach niewiem jakich bo obrotomierza w samochodzie niemam ale tak mniej wiecej jak jade 40 km\h na 2. Z rury wydechowej leci taki siwo niebieski dym. Może nie leci, a tak bucha co raz i samochód wtedy rzuca. A jak jade już 43km\h to mija to i wtedy leci już czarny tak jak pisałem wyżej. Co to może być. Było tak przed jak i po wymianie wtrysków.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
tomekrvf napisał(a):A ma tan czlowiek stól probierczy?
Stół ma i trochę tych pomp mu ludzie dajo do regulacji i sprawdzania. Mając dane pompy to nic chyba niepowinien zepsuć, a przynajmiej mam taką nadzieje.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
tomekrvf napisał(a):To w takim razie dziwi mnie to ze ludzie z Siedlec przyjezdzali do mnie z pompami
Bo niechciał sie podejmować tego. Mi też odmówił na początku twierdząc że tu nic nietrzeba regulować i jak chodzi to jeździć. Ale po namowie zgodził się tylko niewiem co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek