I mnie spotkało nieszczęście zimowego lustra drogowego.
W lutym tego roku dojeżdzając z prędkością ok. 10-15km/h (z górki) do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną nie wyhamowałem dostatecznie i przyłożyłem w BMW 318.
Strat w aucie poszkodowanego raczej nie było. Jedynie pas pod zderzakiem się lekko podgiął. U mnie było gorzej. Uszkodzona (do wymiany) maska, połamana atrapa przed chłodnicą, potłuczony reflektor lewy, nadpęknięty zderzak przedni, pęknięta ramka pod reflektor no i niestety rozbite zarówki z reflektora o których tak wiele niegdyś się rozpisywałem (Philips Power2Night GT-150 H4 oraz Philips BlueVision Ultra W5W – pozycja). Właściwie tych żarówek było mi najbardziej szkoda
Na nieszczęście również dziwnym trafem chłodnica została przedziurawiona. Nie widać, co, gdzie i jak, ale pod chłodnicą codziennie mała plamka płynu chłodzącego jest. Tak więc muszę wozić ze sobą ciągle bańkę z płynem chłodzącym, aby nie przegrzać silnika.
Dążąc jednak do sedna sprawy, tym razem ja proszę o poradę. Otóż kupiłem dziś preparat w proszku do uszczelniania chłodnic PULSAR Radiator Sealer P-412 40 ml z atestem PZH za ok. 7-10zł (nie pamiętam, bo kupowałem jeszcze płyn chłodzący
Czy zastosowanie takowego środka może prowadzić za sobą jakieś nieprzewidziane, niepowołane skutki w aluminiowej chłodnicy
Czy może są jakieś lepsze metody na uszczelnienie chłodnicy??
Jest może jakas alternatywa dla naprawy przeciekającej chłodnicy (wymiana uszkodzonego bloku wodnego chłodnicy, albo jakaś regeneracja)
Dla tych, którzy napiszą, że to już na FORUM było odpisuję, że szukałem i nie znalazłem utwierdzających mnie w konkretnych przekonaniach postów. Owszem było kilka, ale żadnych konkretnych. W jednym ktoś napisał, że nieco bardziej silnik mu się grzeje, ale to wszystko na w/w temat. Tak więc nie piszcie, żebym sobie poszukał, bo żółtodziobem nie jestem.
Z góry dziękuję tym, którzy winiosą coś nowego do sprawy, przyczyniając się tym samym do korzystnego rozwiązanie nękającego mnie dylematu.
Ps. Żarówki kupiłem znów Philips Power2Night GT-150 H4 i niestety na pozycję Narva Halogen Blue W5W. Niestety, gdyż Philips BlueVision Ultra W5W są znacznie lepsze. Szkoda, ale