Częste nagrzewanie silnika :D
Strona 1 z 1
pozdrawiam skorpek
Verstehen kann man das Leben rückwärts, leben muß man es aber vorwärts.
SWAP BA Z5 –> BP How-to BY–>Gadula
- Od: 9 sie 2008, 21:35
- Auto: śleć :-D
MATI 1329 napisał(a):mianowicie nagrzewa mi się szybko i często silnik aż się załancza wentylator
pogrzało Cię?
Nie ma sie co smiac, w niektórych autach, jak np w moim chryslerze silnik sie nagrzewa po 1/2 wskazówki, i jak dojdzie to tego, ze wentylator sie załączna, to znak ze cos jest nie tak. za mojej kadencji włączył się tylko raz, jak ciągłem na autobahnie przyczepe o troszke za duzej masie.
- Od: 15 sty 2009, 19:39
- Auto: Chrysler V6
MATI 1329 napisał(a):mianowicie nagrzewa mi się szybko i często silnik aż się załancza wentylator
pogrzało Cię?
Nie ma sie co smiac, w niektórych autach, jak np w moim chryslerze silnik sie nagrzewa po 1/2 wskazówki, i jak dojdzie to tego, ze wentylator sie załączna, to znak ze cos jest nie tak. za mojej kadencji włączył się tylko raz, jak ciągłem na autobahnie przyczepe o troszke za duzej masie.
...
pozdrawiam skorpek
może w 'efce' wentylator wlacza sie ch chwile, nie wiem, ja tylko wyrazam swoja opinie oparta na własnych doswiadczeniach...
u mnie tez silnik sie szybko nagrzewa, zwlaszcza jak teraz na dworze jest tak 15-20 stopni... wentyl jak stoje powiedzmy na parkingu to rzadko sie wlacza ale przy jezdzie potrafi sie czesto wlaczac... i co raczej normalne
dobrze ze sie wlacza, silnik sie nie przegrzeje, a wskazowka dochodzi do polowy i tak stoi caly czas 
A ja mam tak że jak np jadę z górki dłuższej i hamuję silnikiem to wskazówka opada...nie raz jak spora górka to potrafi prawie do samego dołu,podejrzewam że termostat,ale chciałbym jeszcze potwierdzić 

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
u mnie jest to samo ale raczej zaczął bym się martwić jakby przestał sie włączać,a tak ogólnie to za duże nasze polskie tablice rejestracyjne też dużo dają bo zasłaniają wlot powietrza na środkową część chłodnicy
Tatusiu czy ten samochód jest chory?
Nie synku to jest dizel.
Nie synku to jest dizel.
- Od: 8 maja 2009, 13:40
- Auto: mazda323f BG 1,6 16V
jjmag napisał(a):polskie tablice rejestracyjne też dużo dają bo zasłaniają wlot powietrza na środkową część chłodnicy
W hatchbacku raczej nie

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
tekknoraver napisał(a):podejrzewam że termostat,ale chciałbym jeszcze potwierdzić usmiech
Potwierdzam, też tak miałem
terostat 45 złotych, 4 piwka do zmiany i już się trzyma OK. Zmień bo szkoda silnika
U mnie BG też się moment rozgrzewa. Wentylator co jakiś czas chodzi.
Za to w saabie jak jest ciepło to chodzi prawie non stop
Dzięki Lukano mi wskazówka dochodzi trochę powyżej połowy przy przejechaniu 10km silnik jest już nagrzany tak aż sie wentylator załancza ? Nie wiem czy w mazdzie 323F z silnikem 1.6 benzyna 16V jest to normalne czy nie ? Jak wiecie co jej jest to rzucajcie propozycje 
- Od: 10 lut 2009, 22:08
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG rok '94
MATI 1329 przy tych temperaturach na zewnątrz to normalne
zobaczysz że zimą będziesz się martwił że Ci się wentylator nie załącza 
pozdrawiam skorpek
MATI 1329 napisał(a):itrochę powyżej połowy przy przejechaniu 10km
To jakos strasznie wolno sie nagrzewa, u mnie przy +20 stopniach wystarczaja 2-3 kilometry, zima przy ujemnych temperaturach po 2 kilometrach wskazowka zaczyna sie ruszac ku gorze powoli...
MATI 1329 napisał(a):tak aż sie wentylator załancza
Ponieważ masz gdzieś ustawiony "przełancznik", który jest ciągle "włanczony". Sprawdź to najpierw.
Strona 1 z 1