Mazda odrazu gasnie
Strona 1 z 1
Witam!
spróbuje napisać wszystko co do tej pory zaobserwowałem...
przestała działać dokładniej odpalę 1.6obrotow i gaśnie.
próba odpalenia z pełnym gazem do deski odpala na 6tys obrotów i gaśnie...
podczas rozciągania nie odpala, tylko z kluczyka ale gaśnie...
a najlepsze jest to ze przez ten czas jak sprawdzam czy możne minęła usterka jeden dzień był w porządku, ale objawy wróciły.
gdzie szukacz problemu?
Pomocy!
spróbuje napisać wszystko co do tej pory zaobserwowałem...
przestała działać dokładniej odpalę 1.6obrotow i gaśnie.
próba odpalenia z pełnym gazem do deski odpala na 6tys obrotów i gaśnie...
podczas rozciągania nie odpala, tylko z kluczyka ale gaśnie...
a najlepsze jest to ze przez ten czas jak sprawdzam czy możne minęła usterka jeden dzień był w porządku, ale objawy wróciły.
gdzie szukacz problemu?
Pomocy!
Nie napisales co masz zmienione w aucie i tak naprawde jezeli mialbym Ci napisac od czego to moze byc to lista siegnela by 10 pozycji lekko. No ale sproboje
.
-immobilajser
-walniety przeplywomierz
-lewe powietrze
-rozregulowane niskie obroty
-zle ustawiony zaplon
-swiece na wykonczeniu ( osobscie doswiadczylem tego)
-skoro swiece to kable moze tez po czesci
-pompa paliwa? tutaj nie jestem pewien
Szczerze radze zrob najpierw test kompa przy wylaczonym silniku. Potem zresetuj bledy i zrob ponownie test. Dowiesz sie co bylo nie tak z autkiem i co dalej z nim jest nie tak. To Ci powinno juz dac jakies nieco blizsze informacje.
-immobilajser
-walniety przeplywomierz
-lewe powietrze
-rozregulowane niskie obroty
-zle ustawiony zaplon
-swiece na wykonczeniu ( osobscie doswiadczylem tego)
-skoro swiece to kable moze tez po czesci
-pompa paliwa? tutaj nie jestem pewien
Szczerze radze zrob najpierw test kompa przy wylaczonym silniku. Potem zresetuj bledy i zrob ponownie test. Dowiesz sie co bylo nie tak z autkiem i co dalej z nim jest nie tak. To Ci powinno juz dac jakies nieco blizsze informacje.
- Od: 16 paź 2007, 21:38
- Auto: Zardzewiała, ale poczciwa 323F BA Z5
GY 2.0 147KM :))))))))))))))))
nicek777 napisał(a):Nie napisales co masz zmienione w aucie i tak naprawde jezeli mialbym Ci napisac od czego to moze byc to lista siegnela by 10 pozycji lekko. No ale sproboje.
-immobilajser
...
Zlituj się w tych mazdach nie ma imo
Mazda 323 (BG) 1.3 8V 91r. – Jedyna Tak Wyjątkowa :)
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
"immobiliseru" nie posiada.
przeplywka sprawdzana z innego auta sprawna
nie ma lewego powietrza
obroty niskie? to czemu dziala od czasu do czasu?
zaplon nic nie ustawiane nic nie zmieniane
swiece maja 2-3 miesiace
kable tez nie sa stare
pompa paliwa podaje... tylko ze nie ma podawania wstępnego nie wiem czy to normalne =./ dziś sprawdzę czy nie ma powietrza w układzie paliwowym dokładniej założę przezroczysty przewód od filtra aż do końca i podłącze układ bez filtra. jak nie do do elektryka szukać w niej problemu.
przeplywka sprawdzana z innego auta sprawna
nie ma lewego powietrza
obroty niskie? to czemu dziala od czasu do czasu?
zaplon nic nie ustawiane nic nie zmieniane
swiece maja 2-3 miesiace
kable tez nie sa stare
pompa paliwa podaje... tylko ze nie ma podawania wstępnego nie wiem czy to normalne =./ dziś sprawdzę czy nie ma powietrza w układzie paliwowym dokładniej założę przezroczysty przewód od filtra aż do końca i podłącze układ bez filtra. jak nie do do elektryka szukać w niej problemu.
ok, kumpel z serwisu fiata poradził mi żebym podłączył przezroczysty przewód od filtra do listwy wtryskowej i żebym zobaczył co się dzieje. podłączyłem i widziałem ze podczas kręcenia tylko lekko podała paliwo i powietrze było i tak z tymi mymi objawami gasła, tak z 4x później zdenerwowałem się i dałem więcej gazu przewód uzupełnił się paliwem i mazda działa
tylko nie wiem na jak długo?
możne ktoś mi doradzić o co chodzi? walnięta pompa? bo pulsuje dziwnie przewód gdy go dotykam czuć take trzy pulsy i przerwa na wysokich tak samo nie jest regularny puls....
????
możne ktoś mi doradzić o co chodzi? walnięta pompa? bo pulsuje dziwnie przewód gdy go dotykam czuć take trzy pulsy i przerwa na wysokich tak samo nie jest regularny puls....
Hmm sorki za ten immo
nie wiedzialem ze w BG go nie ma. Widzisz teraz to bardziej sklaniam sie ku pompie skoro mowisz, ze stuki z okolic zbiornika paliwa. Pompa jest wlasnie gdzies w tej okolicy umiejscowiona co zreszta jest bardzo logiczne. Mozesz tez sprobowac przekrecic kluczyk na on i wylaczyc i tak kilka razy po czym sprobowac odpalic. Niektorzy pisza, ze to pomaga odpalic podczas gdy paliwo jest kiepsko podawane.
- Od: 16 paź 2007, 21:38
- Auto: Zardzewiała, ale poczciwa 323F BA Z5
GY 2.0 147KM :))))))))))))))))
niestety paliwo nie jest podawane wstępnie było tak robione
paliwo podawane jest wówczas gdy kręcę rozrusznikiem, zaobserwowałem to gdy podłączyłem przewód przezroczysty. pompa działała wówczas gdy kręciłem rozrusznikiem i przestała jak przestałem i samochód odpalił i więcej nie podawała i stad było powietrze. albo jakiś sterownik złe steruje pompa albo pompa już na wyczerpaniu i zaskoczyła bo auto działa ale rozgrzane falują obroty i jak daje w gaz to dławi się.
paliwo podawane jest wówczas gdy kręcę rozrusznikiem, zaobserwowałem to gdy podłączyłem przewód przezroczysty. pompa działała wówczas gdy kręciłem rozrusznikiem i przestała jak przestałem i samochód odpalił i więcej nie podawała i stad było powietrze. albo jakiś sterownik złe steruje pompa albo pompa już na wyczerpaniu i zaskoczyła bo auto działa ale rozgrzane falują obroty i jak daje w gaz to dławi się.
Spróbuj zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury silnika( taka zielona kostka na kolektorze) i odpalić. Jak to nie pomoże to zrób test błędów kompa. Opis jest na stronie www.mazdaspeed.pl w dziale obsługa:)

- Od: 5 wrz 2006, 16:15
- Auto: 323F BG 1.6 8V 91r.
323F BJ 1.6 16V 01r.
Wiitam! Cie karolq zrobiłem tak jak pisałeś odłączyłem kostkę i miałem na początku problem z odpaleniem trzeba było długo kręcić ale odpalił tylko ze bez zmian odpala i za chwile gasnie.
co do błędów zrobiłem filmik odczytu prosiłbym o odczyt błędów:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9d6K6HdGjrw&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9d6K6HdGjrw&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
po zresetowaniu komputera:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ZRvpuZDImmo&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ZRvpuZDImmo&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Proszę o pomoc
co do błędów zrobiłem filmik odczytu prosiłbym o odczyt błędów:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9d6K6HdGjrw&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9d6K6HdGjrw&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
po zresetowaniu komputera:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ZRvpuZDImmo&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ZRvpuZDImmo&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Proszę o pomoc
8,9,10,34
08 – Przepływomierz powietrza
09 – Czujnik temp. silnika / Czujnik ciśnienia atmosferycznego*
10 – Czujnik temperatury powietrza zasysanego
34 – Elektrozawór regulacji wolnych obrotów A
08 – Przepływomierz powietrza
09 – Czujnik temp. silnika / Czujnik ciśnienia atmosferycznego*
10 – Czujnik temperatury powietrza zasysanego
34 – Elektrozawór regulacji wolnych obrotów A
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
ps. masz 1,3 16V? bo jakby co to mam taki silnik wyjęty z mojego auta (w razie potrzebnych jakiś czujników, przepustnicy kompletnej, bo przepływomierza już nie mam 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Czujnik temp. silnika to ten który odpinałeś z zieloną kostką. Po podpięciu błąd pewnie zniknie Natomiast przepływomierza w ogóle nie widzi komp. Czujnik temp. powietrza zasysanego znajduje się w przepływomierzu. Błędy 08 i 10 tyczą się właśnie całego przepływomierza.Elektrozawór regulacji wolnych obrotów znajduje się pod przepustnicą i wchodzi do niego kostka z 2 przewodami. To co masz na zdjęciu to czujnik położenia przepustnicy (TPS).zacznij od sprawdzenia połączenia z przepływomierzem może gdzieś coś nie łączy.Podłącz z powrotem ten czujnik temperatury i zrób reset kompa (odłącz masę od akumulatora i wciśnij pedał hamulca na 30sek.)
Ps. Wyjmij przepływomierz i zobacz czy klapka się gdzieś nie zaciera i czy w ogóle chodzi.
czy ten drugi filmik był robiony już po podpięciu tego czujnika i zresetowaniu błędów
Bo widzę że został tylko błąd 34 dotyczący zaworu regulacji wolnych obrotów.
Ps. Wyjmij przepływomierz i zobacz czy klapka się gdzieś nie zaciera i czy w ogóle chodzi.
czy ten drugi filmik był robiony już po podpięciu tego czujnika i zresetowaniu błędów

- Od: 5 wrz 2006, 16:15
- Auto: 323F BG 1.6 8V 91r.
323F BJ 1.6 16V 01r.
grzebalem tym regulatorem wolnych obrotow dokrecajac ustawialem i sluchalem silnika na wolnych obrotach jak i z dotaniem gazu dokrecilem i zgasl mi po jakims czasie pozniej znowu odpalil i jezdzi. zadnych bledow znowu nie ma 
Strona 1 z 1