Brak ssania
Strona 1 z 1
Witam serdecznie. Od niedawna mam Mazde 323 BG 90r i mam z nią dość duży problem. Otóż nie mam ssania. Po odpaleniu samochodu obroty wahają się w przedziale 600-800. Na paliwie i na gazie reaguje tak samo. W czym może tkwić problem? I jak to naprawić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 26 sty 2009, 01:13
- Auto: Mazda 323 BG 1.6
ssania?? Masz gaznik czy co?
Nigdy nie widzialem ssania manualnego w BG, mysle ze jest tylko automatyczne, ktore dziala jesli jestes w stanie odpalic samochod w temp. okolo zera C. Gdyby nie dzialalo, nie odpalilbys silnika.
U mnie (323F BG 1.8GT) po odpaleniu obroty sa okolo 1100 ale po chwili juz tak jak mowisz- kolo 800rpm i jest OK. Ssanie automatyczne dziala. To nie Polonez
Chyba ze masz wersje gaznikowa z PL salonu, ale tez nie jestem pewien czy nie miala autossania.
Nigdy nie widzialem ssania manualnego w BG, mysle ze jest tylko automatyczne, ktore dziala jesli jestes w stanie odpalic samochod w temp. okolo zera C. Gdyby nie dzialalo, nie odpalilbys silnika.
U mnie (323F BG 1.8GT) po odpaleniu obroty sa okolo 1100 ale po chwili juz tak jak mowisz- kolo 800rpm i jest OK. Ssanie automatyczne dziala. To nie Polonez
Chyba ze masz wersje gaznikowa z PL salonu, ale tez nie jestem pewien czy nie miala autossania.
WOZI
Tak, ta Mazda ma gaźnik
Chyba od 91 roku 323 wychodziły na wtrysku...
Mazda 323 (BG) 1.3 8V 91r. – Jedyna Tak Wyjątkowa :)
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
marcin5644 napisał(a):Tak, ta Mazda ma gaźnikChyba od 91 roku 323 wychodziły na wtrysku...
od 91' to zaczęły się 16V..
ja mam '90 i mam na wtrysku.. tyle, że 8v..
-
Adolvo
Podałem troche nieprecyzyjnie... Mam mazde 323 90r. 1.6 benzyna/gaz, na wtrysku wielopunktowym. Ssanie mam automatyczne i w tym problem, że obroty powinny byc ok 1100-1200,a ssanie się nie załącza tylko od samego poczatku mam 600-800. Ssania nie ma, ale pali od przekrecenia
) Moze to byc kwestia jakiejs regulacji? Moze silniczka krokowego?
Pozdrawiam i liczę na efektywną odpowiedz
Pozdrawiam i liczę na efektywną odpowiedz
Czesc,
jesli na mrozie pali od przekrecenia to sorry, uwierz ze masz ssanie.
W czym Ci przeszkadzaja te obroty? Szarpie, nie ciagnie, gasnie, chodzi nie rowno jak jest zimny?
pozdrowienia
jesli na mrozie pali od przekrecenia to sorry, uwierz ze masz ssanie.
W czym Ci przeszkadzaja te obroty? Szarpie, nie ciagnie, gasnie, chodzi nie rowno jak jest zimny?
pozdrowienia
WOZI
No niestety przeszkadza... obroty spadaja do 600 nawet i wtedy drga cały, nie pracuje rowno... I z tego co ja się orientuję, to ssanie polega na tym, że na poczatku dostaje się wiecej paliwa i obroty wskakują do 1200 i potem z uplywem czasu gdy nagrzewa się silnik obroty spadaja do 800. A u mnie w przedziale 600-800 utrzymują sie caly czas...
To, że odpala... heh, bo to moja madzia
Ale przydaloby się to naprawic, bo stresuje mnie fakt, że nie wszystko dziala jak nalezy...
Ps. Zeby nie zakladac drugiego tematu – wiecie czy mozna gdzies zamowić listwy podszybia ? Te takie plastiki czarne przy szybie z obu stron. Bo mam podlamany i chcialbym wymienic.
To, że odpala... heh, bo to moja madzia
Ps. Zeby nie zakladac drugiego tematu – wiecie czy mozna gdzies zamowić listwy podszybia ? Te takie plastiki czarne przy szybie z obu stron. Bo mam podlamany i chcialbym wymienic.
mam ten sam problem tyle ze w mazdzie 323f BG 1,6 16V 93 r. żeby odpalic musze troszke gazu dodac i przytrzymać chwile przy nizszej temperaturze. jak juz odpali to tez niskie obroty...: ( po rozgrzaniu po ok 2 min obroty na poziomie 800-900... denerwujace nieco..
-
gatezz
Czesc,
krisd:
podjedz na regulacje obrotow, mysle ze to nic wielkiego,takze sie nie przejmuj.
jesli bys wpisal w profilu skad jestes to moze ktos by Ci nawet polecil niezly warsztat w okolicy zeby to zrobic...
co do listew z podszybia i innych tego typu drobiazgow do nadwozia to jedyne, najlepsze zrodlo- uzywka z jakiejs nieszczesnej rozbitej Magdalenki. Wejdz do dzialu kupie-sprzedam klubu albo po prostu na allegro na przyklad i poszukaj kto sprzedaje czesci takiego nadwozia. Nie powinno byc problemu.
pozdrowienia i zrob se pozadny profil z danymi auta i miastem!
krisd:
podjedz na regulacje obrotow, mysle ze to nic wielkiego,takze sie nie przejmuj.
jesli bys wpisal w profilu skad jestes to moze ktos by Ci nawet polecil niezly warsztat w okolicy zeby to zrobic...
co do listew z podszybia i innych tego typu drobiazgow do nadwozia to jedyne, najlepsze zrodlo- uzywka z jakiejs nieszczesnej rozbitej Magdalenki. Wejdz do dzialu kupie-sprzedam klubu albo po prostu na allegro na przyklad i poszukaj kto sprzedaje czesci takiego nadwozia. Nie powinno byc problemu.
pozdrowienia i zrob se pozadny profil z danymi auta i miastem!
WOZI
W mazdach gaźnikowych jest ssanie a włącza się je przez wciśnięcie pedału gazu do podłogi przed odpaleniem silnika tak nawet jest napisane w książce fabrycznej wystarczy poszukać a kolor czerwony jest najlepszy sam mam bg 1.6 16v na gaźniku
i love mazda

- Od: 8 sty 2009, 12:09
- Auto: 323f bg 1.6 16v
Strona 1 z 1