Wymiana paska rozrządu (323F BG BP)
1, 2
Jutro mam zamiar zakupic Mazde 323 F rocznik 92 1,8 pelny wtrysk (z tego co wyczytałem to BG DOHC choc moge sie mylic , bo nie znam sie na mechanice :–) ) i mam pare pytan:
1: Czy silnik w tej wersji jest bezkolizyjny? (chodzi mi o pasek rozrzadu)
2: Do jakiego przebiegu auta ( lub do ilu wytrzyma ) nie trzeba zmieniac paska rozrzadu? ( w tej chwili auto ma 123 tkm na liczniku ,udokumentowane jest do 77.000 km , auto jest przywiezione z niemiec i wlasciciel ( polak ) twierdzi ze napewno pasek byl wymieniany w co mi sie nie chce zbytnio wierzyc )
Przyszły właściciel MAZDY
1: Czy silnik w tej wersji jest bezkolizyjny? (chodzi mi o pasek rozrzadu)
2: Do jakiego przebiegu auta ( lub do ilu wytrzyma ) nie trzeba zmieniac paska rozrzadu? ( w tej chwili auto ma 123 tkm na liczniku ,udokumentowane jest do 77.000 km , auto jest przywiezione z niemiec i wlasciciel ( polak ) twierdzi ze napewno pasek byl wymieniany w co mi sie nie chce zbytnio wierzyc )
Przyszły właściciel MAZDY
- Od: 24 sie 2004, 22:04
- Auto: 323F 1.8 '92 BG 16v SOHC LPG 103 KM
626 1.8 '96 GE 16V LPG 105 KM
Jak we wszystkich benzynkach.Czy silnik w tej wersji jest bezkolizyjny
wymieniasz pasek + rolki co 100tyś km.Do jakiego przebiegu auta
hehe mnie też.....auto jest przywiezione z niemiec i wlasciciel ( polak ) twierdzi ze napewno pasek byl wymieniany w co mi sie nie chce zbytnio wierzyc )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
wiem ze pasek i rolki wymienia sie co 100.000 km (staram sie byc poimformowany dzieki temu forum (nigdzie sie czlowiek nie dowie wiecej o mazdzie jak tutaj ) tyle ze chodzi mi , czy jak zerwie sie pasek , czy moze sie cos uszkodzic w silniku )
MeGaM napisał(a):Nie znam się zbytnio ale pierwsza literka z DOHC oznacza podwójny więc oczywiśćie po zerwaniu paska bedzie Gemela pod głowicą(
To że podwójny to nie znaczy że będzie źle, nie wiem jak w przypadku rzędowek ale V6 DOHC 24V jest bezkolizyjny. A Jaksa napisał że 1.8 16V DOHC też jest bezkolizyjny a on się zna
czyli nic nie powinno sie stac strasznego (kwestia jest jeszcze w tym ile jest licznik krecony choc auto jest bardzo zadbane i po wzrokowym ogladnieciu auta , siedzen , kierownicy ,pedal przebieg jest bardzo mozliwy )
Nie, z tego co slyszalem, paski JC nie urywaja sie. We wszystkich Mazdach okres miedzy wymiana paska rozrzadu wynosi 100k km, a wymiana napinacza nie zawsze jest konieczna (zalezy od stanu). Takie czesci jak paski lub filtry warto kupowac oryginalne, poniewaz Mazda ma na nie calkiem atrakcyjne ceny dla zwyklych smiertelnikow. Mozesz rozpoznac typ silnika po zdjeciach:
Silnik BP 1.8i 16V SOHC 103 KM
Silnik BP-DOHC 1.8i 16V DOHC 128 KM (z kat.)/137 KM (bez kat.)

Silnik BP 1.8i 16V SOHC 103 KM

Silnik BP-DOHC 1.8i 16V DOHC 128 KM (z kat.)/137 KM (bez kat.)
co do auta to zdaje sie ze mam takie jak chcedsz kupic:) silnik naprawde dobry co do paska to nie wiem bo sam mysle nad wymianą ale jesstem ciekawy ile chcą za tą madzie
Bo chce sie dowiedziec czy nie przepłaciłem. Moja jest starsza i ma wiekszy przebiek wydałem na nią 5 tyśęcy??
- Od: 8 sie 2004, 11:10
- Auto: Mazda 323 1.8 16v
A Z5 nie masz.....Mozesz rozpoznac typ silnika po zdjeciach:
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jak nie jak tak
Juz nie mam co robic z tymi zdjeciami.

No....teraz jest ok ,to jest Z5

No jaki ładny nówka :–) Mój już taki nie jest :–) Posiada nawet rezonator powietrza ktory potrzebuję do mojej Madzi :–) Jak się da odkręcić to ślij do mnie
)) Masz może większe fotki gdzie widać więcej szczegółów?
/Mazda 323F 1.5 16V 95r LPG JMZBA/
- Od: 14 lip 2004, 07:56
- Auto: Mazda323F 1.5 16V 95 LPG JMZBA
No i juz dzisiaj myslalem ze bede mial madzie ile nic z tego.Musialem siedziec troche dluzej w pracy i nie zdazylem pozalatwiac papierkowych spraw .Ale jutro tez jest dzien.Tak na marginesie , zdazylem ja jeszcze raz ogladnac i zajrzec pod maske.Jednak sie troche pomylilem bo silnik jest SOHC (dzieki za fotki , dzieki nim zauwazylem roznice).Ale mam pytanie jeszcze:
Czy w mazdzie z 92r z silnikiem 1,8 SOHC byl juz ABS? W komisie jest napisane ze posiada ABS (ja coraz bardziej sie zrazam do tego komisu , bo tez bylo napisane ze ma 130 KM , a z waszych opisow wychodzi 103 KM , lekka pomylka). Do tego niby miala miec el. lusterka a ma reczne .A jesli chodzi o cene to tez nie jest niska bo 13.000 zl .
Czy w mazdzie z 92r z silnikiem 1,8 SOHC byl juz ABS? W komisie jest napisane ze posiada ABS (ja coraz bardziej sie zrazam do tego komisu , bo tez bylo napisane ze ma 130 KM , a z waszych opisow wychodzi 103 KM , lekka pomylka). Do tego niby miala miec el. lusterka a ma reczne .A jesli chodzi o cene to tez nie jest niska bo 13.000 zl .
ABS był w zależności od wyposażenia....sprawdź lepiej czy na piastach są pierścienie zębate od ABS-u oraz czujniki lub pod maską HU czyli pompa od ABS-u do któej dochodzą przewody hamulcowe...
Najprościej podczas jazdy próbnej depnij mocno w hamulec i sprawdź czy pedał podskakuje do góry.
pozdro
Najprościej podczas jazdy próbnej depnij mocno w hamulec i sprawdź czy pedał podskakuje do góry.
pozdro
Zobacz w ogole obecnosc kontrolki ABS. Cena dosc wysoka, ale silnik tez spoko
Poszukam i przysle Ci, jak cos znajde – przegladajac swoje zbiory doszedlem do wniosku, ze najwiecej ma zdjec V6-tek
iron napisał(a):Masz może większe fotki gdzie widać więcej szczegółów?
Poszukam i przysle Ci, jak cos znajde – przegladajac swoje zbiory doszedlem do wniosku, ze najwiecej ma zdjec V6-tek
1, 2