witam generalnie jestem nowy na forum kupilem mazde 323f 1990 rok z LPG ktorej generacji niestety nie wiem

w wypisie z homologacji mam napisane ze sa podzespoly tomasetto i stako na przelaczniku stag auto jest po wymianie swiec plynow (rowniez chlodzenia) i filtrow za chwile wymienie jeszcze uszczelke pod pokrywa zaworow bo podobno tam cieknie olej (wychlapuje) autko generalnie w dobrym stanie mechanicznym (blachara do zrobienia) zawieszenie sprawnosc 77% wszedzie rowno ale do rzeczy problemy sa na chwile obecna dwa
1. auto na gazie jezdzi wspaniale natomiast na paliwie bywa tak ze nie idzie plynnie czyli odpala OK mozna jezdzic ale nie wiedomo kiedy i dlaczego auto aczyna szarpac generalnie dziwny objaw nie wiem czy to pompa paliwowa czy silnik krokowy czy cos innego mechanik polecil mi czesta jazde na paliwie moze samo przejdzie ale pytam was jako doswiadczonych w mazdach bo moze to byc jakas prosta i typowa sprawa
2. generalnie nie katuje autka ale sprawdzic je trzeba bylo

i dwa razy zdazyl mi sie dziwny problem jak przypalowalem (w celu testu dynamiki) i po skonczeniu przyspieszania wrzucam na luz auto gasnie i sam nie wiem co mam o tym sadzic nie przypuszczam zeby odcinalo mi zaplon bo nie przekraczalem 6 tysiecy obrotow wiec nie wiem co to moze byc acha i po tym jak zgasnie przez chwile nie moge uruchomic autka rozrusznik kreci ale nie zapala mija chwila i dopiero zaskoczy