Chciałem się dowiedzieć co daje filtr odmy kiedy jest założony a ona nie jest podłączona do dolotu?
Filtr Odmy
Strona 1 z 1
Jak odma idzie do dolotu to chlapie ci olejem w dolot, jak masz filterek dolot pozostaje czysty a przez filterek wydobywają się jedynie opary oleju 
Ja się podłączę pod temat. Czy warto instalować taki filtr odmy? Czy spalanie się zmieni, czy zmienią się osiągi? Głównie chodzi mi o to czy spalanie się zmniejszy, czy zwiększy, bo z tego co czytałem to z odmy lecą do dolotu spaliny które są ponownie spalane, przez co silnik mniej paliwa bierze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale po ostatnim tankowaniu chciałbym jak najbardziej zaoszczędzić na spalaniu 
- Od: 29 wrz 2014, 19:58
- Auto: Mazda 323c 1.5 DOHC 16V Rok: 1997
Rokodon napisał(a):Tak czytałem
raczej nie o tym co powinienes...
Mylisz dwa pojecia... recyrkulacja spalin i odpowietrzenie gory silnika... a krocej zawor EGR z odma...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Rokodon napisał(a):spaliny które są ponownie spalane, przez co silnik mniej paliwa bierze.
podłącz sobie wydech do dolotu to nic nie będzie brał benzyny bo spaliny mu wystarczą.

Poczytaj o EGR wtedy się dowiesz dlaczego częściowo spaliny wracają do dolotu.
U siebie mam założone dwa takie filterki. Zrobiłem tak, dlatego że co jakiś czas musiałem przepustnicę czyścić bo była strasznie zabrudzona
Teraz mam nadzieję nie będzie takiego problemu
Teraz mam nadzieję nie będzie takiego problemu
- Od: 8 kwi 2011, 20:15
- Auto: Mazda 323F Bj 1,5 ZL 1999r.+Stag
Moja Bejota:)
Dobra i teraz mi powiedzcie jaki to ma związek z tuningiem? 
jak to jaki? +10 do mocy i +20 do rispektu z racji fantastycznego wyglądu pod maską 

- Od: 23 wrz 2005, 14:02
- Auto: Burbo Astina
Insane Y60
People_Hate_Me napisał(a):jaki to ma związek z tuningiem?
To ma związek z tuningiem optycznym pod maską
- Od: 8 kwi 2011, 20:15
- Auto: Mazda 323F Bj 1,5 ZL 1999r.+Stag
Moja Bejota:)
To ja to przeniosę do działu 323f BG 
Strona 1 z 1