Samochód: Mazda 323F BG GT 90r 128km
LPG: STAG 4 PLUS, reduktor AC R01, wtryskiwacze AC. (wszystkie objawy opisane poniżej działy się przed jak i po instalacji LPG)
Problemy:
1. Błędny odczyt poziomy paliwa w zbiorniku. Wskazówka po zatankowaniu podniesie się normalnie lecz po jakimś czasie staje w miejscu i nie schodzi (ciut poniżej 1 kreski na liczniku). Wymieniłem na sprawny licznik, w którym wiem że wskazywał dobrze poziom paliwa oraz została wymieniona pompa paliwa z pływakiem również dwukrotnie, problem pozostał i nie wiem gdzie szukać przyczyny.
2. Niepoprawne odpalanie silnika. Sprawa wygląda w ten sposób: raz odpali bez problemu i idzie od razu, raz odpali bez problemu i od razu zgaśnie po czym trzeba ponownie odpalić i idzie normalnie, raz trzeba pokręcić dobre kilka sekund żeby zaskoczył. Najczęściej nie ciepłym trzeba pokręcić dłużej a na zimnym zapalić 2 razy.
3. Obroty silnika. Podczas podjeżdżania do skrzyżowania i wrzucenia biegu jałowego obroty spadają spokojnie poniżej 500 obr, czasem nawet chce zgasnąć jednak obroty wskoczą i nie gaśnie. Wymieniłem kompletny kolektor ssący (silniczek krokowy, przepustnica) i problem został. Na LPG oraz benzynie dzieje się to samo – gdzie szukać przyczyny ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi