Świeca – pękła w bloku,po naprawie pokazal sie olej w cieczy chłodzącej.

Postprzez alinoe » 7 lis 2005, 01:33

Tak sobie pomyslalem kiedys, ze wymienie swieczki i przewody WN. Wszystko fajnie, tylko jedna swieca nie bardzo chciala sie wykręcić. Ruszyłem ją 1/5 obrotu i stoi jak zaklęta. Oczywiście nie posiadając odpowiedniego klucza wybrałem sie po porade do zaprzyjaźnioneo zakładu. Chłopcy szybko przedstawili mi czarny scenariusz, że jak jakis palant ją za słabo wkręcił to później tak bywa i niestety może przy wykręcaniu strzelić na gwincie i wtedy głowica do roboty. Gdyby nie to, że właśnie tego dnia miałem jeszcz na domiar zlego wyjazd na weekend pewnie bym chwile pomyslał – ale co tam robimy!!!
No i po kilku obrotach strzeliła. Głowica poszła w ruch, szlif, regeneracja wszystkich gniazd i uszczelniaczy oraz oczywiście tulejka gniazda świecy – koszt 900 pln.
Przy okazji rozrząd, uszczelki i takie tam. Wszystko na łączną kwotę 1600 pln.
Koszt jednej świecy – jakieś 20 pln. Warto czasem patrzeć na ręcę mechanikom – nawet w trakcie przykręcania głupiej świecy.

Ps. właśnie po kilku tysiącach od naprawy pokazał mi się olej w cieczy chłodzącej. Czyżby nie dokręcona głowica? Czy trzeba ją jeszcze raz dociągnąć czy raczej znowu planowanie i nowa uszczelka?
Help....
F-ka – diabelskie nasienie!
Forumowicz

Od: 2 sie 2004, 20:22
Auto: 323F BJ 2.0DITD
626GECronos 2.5V6

Postprzez Jaksa » 7 lis 2005, 20:59

alinoe napisał(a):właśnie po kilku tysiącach od naprawy pokazał mi się olej w cieczy chłodzącej.
Jaka uszczelka była pod głowicą zamiennik czy oryginał ?
alinoe napisał(a):Czyżby nie dokręcona głowica
Teraz juz nic nie zrobisz – dokręcenie raczej nie pomoze.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Marcin L » 7 lis 2005, 21:58

zwroc uwage zeby uszczelka byla dobrej firmy – lepiej doplacic pare zl za dobra marke i miec swiety spokoj :)
Pozdrawiam
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.

Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
Forumowicz

Od: 27 lip 2005, 21:20

Postprzez alinoe » 8 lis 2005, 00:48

Jaksa – powiedzieli zee najlepsza – z resztą kazałem im taką kupić kosztowała 112 pln – tyle pamietam.
Prawda – powinienem wcześniej zapytac – a tak przy okazji jak sie nazywa oryginalna? i ile kosztuje?
Mam dzis za soba regenerecje nagrzewnicy. Cała deche zwalilem aby sie do niej dostac. Mozliwe ze plyn uciekal wlasnie przez nia bo niezle sie tam zrobilo bagno. Ale mimo wszystko zastanawiam sie czy ta uszczelka trzyma. Mozna to jakos sprawdzic?

Pozdrawiam
F-ka – diabelskie nasienie!
Forumowicz

Od: 2 sie 2004, 20:22
Auto: 323F BJ 2.0DITD
626GECronos 2.5V6

Postprzez magicadm » 8 lis 2005, 09:46

alinoe napisał(a): Poza tym nie znalazłem nic o swiecy urywającej się na gwincie... A wypowiedź ta miała na celu przestrogę dla innych użytkowników tego forum.
Pozdrawiam

Jeżeli ma to komuś pomóc to może podaj wartość momentu z jakim powinno się dokręcać świecę – określenie: "za słabo" niewiele mówi...

Ja też kiedyś "za słabo" dokręciłem śrubę rolki napinacza – efekt – kolizja zaworów z tłokami....nie polecam...i przestrzegam oczywiście :D
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez GofNet » 8 lis 2005, 17:08

magicadm napisał(a):efekt – kolizja zaworów z tłokami....
Musiało boleć...

Momenty dokręcania świec zapłonowych: 15 – 23Nm.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Jaksa » 8 lis 2005, 20:44

alinoe napisał(a):powiedzieli zee najlepsza
Z zamienników moze i tak ( nie montuję takich za duze ryzyko ) Oryginalna uszczelka pod głowicę kosztuję 205 zł brutto ( B64D-10-271 )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM