Winetou napisał(a):Mam Mazdę 323 1,3 16v z silnikiem w stanie tragicznym.
[url=http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=14044]
Winetou napisał(a):Kupiłem w niedzielę swoją pierwszą mazdusię 323F 1,3 16v z motorem B3. Po przejechaniu 20km Mazdusia się popsuła. Na szczęscie poprzedni właściciel jest moim starym znajomym, mechanikiem, więc wziął ją szybciutko do siebie i zaczął naprawiać. Okazało się, że w Mazdusi poszła cała głowica, która została wymieniona. Jednak mam aktualnie z nią 2 problemy.
1. Samochód na biegu jałowym ma bardzo niestabilne obroty, czasami spadają, po czym albo silnik gaśnie, albo wracają do normy – i tak się powtarza co jakiś czas, jak samochód stoi.
2. Zauważyłem jeden denerwujący odgłos w momecie, w którym samochód wchodzi na obroty – jakby "klekotanie" zaworów. Znajomy tłumaczy to faktem, że niestety nie zna dokładnych ustawień zaworów, dlatego ustawił je na oko – stąd moje najważniejsze pytanie – czy ktoś jest w stanie mi podać "parametry", jak one powinny być ustawione?
[/url]Jak więc mógł Ci to zrobić Twój "stary znajomy"? Zepchnął Ci grata, choć jesteś jego znajomym? Już po pierwszych kłopotach powinieneś zrezygnować z finalizacji transakcji.
Co do przekładki, to lepiej sprzedać na złom, lub na części na Allegro to, co masz i kupić dobrą Mazdę (nie od znajomego). A tamtego gościa omijałbym z daleka, bo do uczciwych to On najprawdopodobniej nie należy.
Mazdę 323 BG B6 1,6i 16v możesz kupić już za 3.000zł, zaś auto do jazdy za około 5.000zł.
Pozdrawiam.