Kruciec/obudowa termostatu – wyciek.
Strona 1 z 1
Od jakiegoś czasu obserwowałem że z okolic aparatu zapłonowego coś mi sie lekko poci bo skrzynia była zawsze lekko mokra. Myślałem że to standardowy problem – o-ring na aparacie zapłonowym. Już nawet kupiłem przy okazji ten o-ring i miałem go wymieniać. Najpierw jednak zmieniałem filtr paliwa i będąc w kanale zauważyłem że poci się nie olej a płyn chłodniczy i nie z aparatu zapłonowego a z tego krućca/obudowy termostatu. W związku z tym pytanie – jak to naprawić? Czy tam jest jakaś uszczelka/o-ring? Jak tak to można dokupić, czy trzeba samemu produkować? Jak najlepiej zabrać sie za wymiane? Czy cały płyn musze spuszczać, czy może wystarczy upuszczenie tylko cześci płynu chłodniczego (niedawno był zwymieniany i zalezy mi żeby go odzyskac i wlać spowrotem). Czy warto przy okazji już zmienić termostat? (Jaki jego koszt jest mniejwiecej?) Bo wydaje mi sie, że troche długo mi sie madzia nagrzewa w chłodniejsze dni.

mazda pod chłodnicą ma kranik spustowy weź jakieś naczynie odkręć kranik i płynu nie stracisz co do obudowy to nie wiem ja bym próbował jeśli była tam jakaś uszczelka silikonem tym czerwonym uszczelnić (może robota mało profesjonalna ale powinno być skutecznie i usterka usunięta od reki bez chodzenia i zamawiania uszczelek chyba ze auto może stać rozebrane)
zrobiłem tak z aparatem zapłonowym bo nie miałem czasu na szukanie oringów a silikon był pod ręka i olej nie cieknie
zrobiłem tak z aparatem zapłonowym bo nie miałem czasu na szukanie oringów a silikon był pod ręka i olej nie cieknie
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.
Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT

By mchabeusz at 2011-12-04

- Od: 24 sie 2011, 13:15
- Auto: Mazda 323f BG
Tak też chyba zrobię. To spuszczać cały ten płyn lepiej? A podpowie ktoś z tym termostatem? Jak go sprawdzić czy sprawny? Bo chyba za długo żeby w przy obecnych temp (powyżej 0*C) nagrzewał się do normalnej temp. (wskazówka w połowie) ok. 7-8km jadąc w trasie 80-90km/h?

Jak odkręcisz kranik to wyleci cały. To z włożeniem termostatu do cieplej wody dobry pomysł sprawdzisz czy się otwiera
Ja na zimę zawsze robiłem tak ze pól chłodnicy zasłaniałem tylko pamiętaj żeby nie żadnym kartonem bo to może źle się skończyć:D
Ja na zimę zawsze robiłem tak ze pól chłodnicy zasłaniałem tylko pamiętaj żeby nie żadnym kartonem bo to może źle się skończyć:D
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus

- Od: 24 sie 2011, 13:15
- Auto: Mazda 323f BG
Strona 1 z 1