Witam
Chciałem się dowiedzieć czy to normalne że w mojej Madzi bardzo często załącza się wentylator jak tylko nagrzeje się silnik mimo że temperatura na wskaźniku jest w połowie.Wymieniałem wczesniej termostat,płyn chłodzący,czujnik termiczny wentylatora na(K63008)
Ciągle załączający sie wentylator w 323F 1.6 8v(silnik b6)
Strona 1 z 1
mam tak samo ale moja mazda ma chlodnice z fiata
ale jak pamietam wczesniej to tez tak bylo, moze i to zle ale nie slysze wentylatora akumulatora mi nie rozladowuje temp jest caly czas idealnie na polowie wiec nic nie robie
raczej tak. mi tez włącza się często wentylator. ten typ tak ma.
w mojej madzi wskaźnik jest ciągle w połowie. i tam raczej powinien być....kiedyś zabrakło mi płynu (wyciekł przez nieszczelny wąż) i gdy tylko doleciał do kreski u góry, pojawił się za mną biały, gęsty dym....
możesz ewentualnie sprawdzić, czy troszkę płynu nie brakuje (np. mogło wylecieć z nieszczelnego węża, albo jest niedolane). jeśli troszkę brakuje – to silnik będzie szybciej się nagrzewał, i częściej załączał wiatrak. temperatura będzie nadal w połowie, ale to dlatego, że wentylator ciągle chłodzi ciecz.
w mojej madzi wskaźnik jest ciągle w połowie. i tam raczej powinien być....kiedyś zabrakło mi płynu (wyciekł przez nieszczelny wąż) i gdy tylko doleciał do kreski u góry, pojawił się za mną biały, gęsty dym....
możesz ewentualnie sprawdzić, czy troszkę płynu nie brakuje (np. mogło wylecieć z nieszczelnego węża, albo jest niedolane). jeśli troszkę brakuje – to silnik będzie szybciej się nagrzewał, i częściej załączał wiatrak. temperatura będzie nadal w połowie, ale to dlatego, że wentylator ciągle chłodzi ciecz.
- Od: 8 wrz 2004, 11:49
- Auto: Mazda MX-5 NC 2.0 2008
to chyba normalne .......ja mam mazde 323f 1.8 DOHC 1990r i tez czesto zalącza mi sie wentylator pomimo tego ze wskazowka od temperatury jest w polozeniu poziomym. Wiec jak sie silnik nie przegrzewa to raczej nie ma sie co martwic i kombinowac.
Pozdrawiam
-
Gość
A chłodnica ? Jak nie cieknie to ok , ale co z jej przepustowością ? Warto się zastanowić, samochody mają juz swoje latka a ile razy był wymieniany plyn na tyle lat?jakobin napisał(a):Wymieniałem wczesniej termostat,płyn chłodzący,czujnik termiczny
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa dobrze prawi....jak sie za często złącza wentylator to cos pewnie jest z układem chłodzenia, być może zapowietrzony,zapchany czy tam inne jakieś historie,wentylator sie przy niskiej temp. nie pownien załączać ciągle. Często to tylko w porządnym korku się załącza
" o czym myśli młodzież co z paskami nosi odzież" :–)
- Od: 25 sty 2005, 01:24
- Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03r.
Strona 1 z 1